Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.04.2019.
18:15
O. Đoković - Vesti A

Radost veća kad se deli

Vaskrs je radost, radost se deli, a u potpisu može da stoji ulica Simplon i Hram Sv. Save u Parizu. Hiljade vernika došlo je da pozdravi vaskrsenje, celiva ikone, zapali sveće, daruje ili primi šareno jaje, svako od njih ponavljao je: "Hristos vaskrse" i dobijao odgovor: "Vaistinu vaskrse."

O. Đoković
Maja, Radoš, Novak, Bojana i Veso

Lepo je biti pravoslavac. Na dan najvećeg hrišćanskog praznika pomenuta ulica bila je preslikana matica, sve je kao u otadžbini, a to prenosimo i na prijatelje Francuze, kupuju jaja uvereni da su čokoladna, a kad im se objasni naš način tucanja, obraduju se više od deteta.

- Mama Goca i ja obojili smo 2.000 jaja, dirigovala nam je moja jedanaestomesečna Viktorija. Molim vas, objavite joj fotos, ovo je njen prvi "radni" Vaskrs - razdragana je Diana Bogdanović sa štanda ispred restorana Zavičaj.

O. Đoković
Prvi Viktorijin Vaskrs

Pogled Antoana Petrovskog zalepio se za maštovito ulepšana jaja, gleda u mamu Lauru Maksimović. Iz Banje Koviljače je, a prstićima pokazuje da ima pet godina, da može da pojede pet jaja, a još više čokoladnih.

Dvogodišnjeg Leona Bulana dovela je mama Kristina, Šapčanka je, sedam godina žiteljka Pariza, suprug Kami je Francuz, prihvata on sve pravoslavno, ipak ona priznaje:

- Više on voli svoj Uskrs.

Slavica i Srbijanka su članice Kola srpskih sestara, zajedno su obojile 2.500 jaja, a u njihova majstorstvo uverio se svako ko je na izlazu iz crkve dobio po jaje. Aktivistkinja Letica Živković (KUD Mladost) daruje crkvu jajima i odlazi u žurbi:

- Supruga prijatelja Andrije je u Srbiji, pa ga sa sinom Aleksom (20), košarkaš je, pozvah na ručak, neće, valjda, na Vaskrs u Mekdonalds. A znam da će se pričati o košarci i Nikoli Jokiću.

Aktivista je i Predrag Janković (SZF), koji prijavljuje:

- Kod nas u Čačku je običaj da napraviš razmenu svojih sa crkvenim jajima, to donosi sreću i napredak.

Aktivista je i Veselin Mijatović (SKD Izvor), njegova Bojana je išarala jaja i napravila slavski ručak za ćerku Maja, zeta Radoša i unuka Novaka.

Ni godinu nisu u braku, sreća iz njih isijava, kupio Petar Šabić svojoj Milici korpicu sa jajima, prvi im je zajednički Vaskrs, ona pripremila ručak, a on, osmehujući se, ponavlja da je "strašno dobra domaćica, zato je oženio", da bi zaključio:

- Uzgred je i dobra žena.

Štand SKD Izvora bi se mogao nazvati Kosovo jer je izložena humanost kojom pomažu drugare iz Osojana.

- Sa našim najmlađim, pčelicama, pravila sam figurice, ukrase i jaja, prodajemo ih i zarađeni novac, po tradiciji, u avgustu nosimo na Kosovo. A vidite kako su oni nama poslali lepe vaskršsnje čestitke - u ime Izvora govori Elizabeta Božić.

Puna je ulica Simplon. Sve vedro i veselo, samo se malo snuždila Radmila Šaponja:
- Prodajem ruže, živim od toga, ali slabo ide, novčanici otanjili.

O. Đoković
Pomoć Srbima u Osojanu: Članovi SKD Izvor

"Betoniranje" na Monmartru

Jezdimir Vujičić je profesor violine, supruga Francuskinja Lorans je pijanista, a sin Godfroa priznati violončelista. Na ručku u San Lisu su bile i njihove dve ćerke, zet i unuk, sve po pravoslavnim običajima, uz porodični koncert na kraju.

Ispred restorana Kod Suzane je gužva kao da se džabe deli. U društvu čuvara slavnih srpskih jubileja Petra Pepija Petrovića su slikari Beograđanin Voja Malenić i Trebinjac Vojo Popržen. A kako slave?

- Počeli smo sa rakijom i pivom, to se zove "beton", kući treba ići samo pravo, ipak ćemo skrenuti na Monmartr, da nastavimo "betoniranje" - šeretski najavljuje raspoloženi trio.

Rakija, pa prasetina

Ivan Saković i Marko Lončar su Čačani, Emilija Jovanović je iz Ćuprije, 49 dana su postili, nimalo im nije bilo teško, u ruci im jaja, a kucnuše se čašicama rakije da bi najavili "radost-ručak", naziv mu rumena prasetina.

O. Đoković
Ivan, Marko i Emilija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online