Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.04.2019.
18:31
O. Đoković - Vesti A

Pobedio duh zajedništva

U zdravom telu zdrav duh, zbog čega treba dodatno pohvaliti učitelje Srpske dopunske škole u pariskoj regiji i Udruženje Srbija iz Bondija, koji u redovno obrazovanje uključuju i izlete i sportske aktivnosti. A kako je proleće, deco, hajd' u prirodu i na stadion, takmičenje počinje!

O. Đoković
Svi pevali himnu: Školarce su pojačali roditelji

U prisustvu Slađane Stamenović, nove predsednice Svesrpske zajednice Francuske, prozivka za stotinak školaraca, pojačanih roditeljima, održana je na stadionu "Leon Lagranž", domaćinski su ih dočekali aktivisti Udruženja Srbija predvođeni neumornim čelnikom Goranom Vukićem. Đacima iz Bondija, severnog predgrađa Pariza, pridružili su se razredi iz Pjerfita, Obervilijea, Le Plesi Robinsona, Roni su Boa, Sen Mor de Fosa, Montreja, Levaloa Perea i Pariza.

Skup je poneo ime Sportske igre pariskog regiona, a moglo je i Uživanje za svakoga jer je celodnevno zajedničko druženje karakterisala radost. U okviru igara odigran je turnir u malom fudbalu i održan Kros RTS-a. Fudbalski deo igara odvijao se u dve kategorije. U prvoj su se nadmetali učenici od prvog do četvrtog razreda, a u drugoj su odigrani mečevi učenika od petog do osmog razreda. U atletskom delu su održane četiri trke - za mlađi, srednji i stariji uzrast, a sportski duh pokazali su i odrasli u velikoj trci.

Kako su ove sportske igre po četvrti put besprekorno organizovane, glasno se tvrdi da se tradicija ustalila.
- Vannastavne aktivnosti istovremeno jačaju motivaciju i duh zajedništva. Druženje, igranje, trčanje i takmičenje prepliću se s govorom srpskog jezika i snaže vezu s otadžbinom, zato su ove sportske igre potvrda da nastava na srpskom jeziku, pored obrazovne, ima i kohezionu ulogu - analizira nastavnica Blaženka Trivunčić.

Sve je počelo pevanjem himne "Bože pravde" i zajedničkim fotografisanjem, za dugo sećanje. I ovo je važno: učenici su nosili dresove omiljenih srpskih sportista i klubova, dokazujući da ne gasne ljubav prema matici, pa i da smo na kraj sveta. Dan okupan suncem, sve idealno, pa odjeknu: "Priprema, pozor, sad!"

I, da vidiš juriše, mali takmičari brži od vetra, rakete i od Formule 1, zato je svaki zaslužio i zaradio diplomu, poneko medalju, bi i trofeja.
Mnogo je lepo biti sportista! Kad pobediš, od sreće rasteš do visine džina, a kad izgubiš, nije strašno, sledeći put ćeš biti džin.
- Je l' neko ogladneo? - uzviknu domaćin Goran Vukić.

Čuj, ogladneo! Pojeli su sav roštilj, a da je bio i pečeni vo - i njega bi slistili.

Plasmani učesnika

MLAĐI UZRAST
Devojčice:
1. Anđela Đaković, 2. Sara Milić, 3. Petra Ivanović
Dečaci:
1. Luka Karar Ocokoljić, 2. Tadija Jovanović, 3. Nenad Leličanin
SREDNjI UZRAST
Devojčice:
1. Mila Čvorović, 2. Dunja Lekić, 3. Ana Stanković
Dečaci:
1. Stefan Mandić, 2. Luka Pavlović, 3. Nemanja Leličanin
STARIJI UZRAST
Devojčice:
1. Emilija Životić, 2. Prodens Galand, 3. Una Trivunčić
Dečaci:
1. Miloš Prešić 2. Kristijan Milojević, 3. Uroš Garić
Prvoplasirani u starijem uzastu imaće priliku da krajem juna borave u Somboru u kampu Kros RTS-a.

Mešovite ekipe

A šta reći o fudbalu? Bravo! Budućnost nam se smeši.
U mlađim sastavima ekipe su bile izmešane đacima iz više škola, uključujući i devojčice, najbolje plasirani su Roni su Boa, Sen Mor de Fos i Robinson koji je izborio tri pobede i jedan nerešen ishod.
U kategoriji od 11 do 14 godina takmičile su se dve ekipe, udruženi učenici iz Bondija i Montreja, rezultatom 3:1, savladali su mešanu ekipu Obervilijea i Ronija su Boa.
A sudija? Najbolji na svetu, ni pogrešnog zvižduka, ni propusta, poštenje savršeno. Pa gde to ima?! Ima, takav sudija je đački roditelj Veroljub Dimitrijević.

Učestvovali i Francuzi

U znak prijateljstva, pored srpske zastave, istaknuta je i francuska, što se posebno dopalo đacima Francuzima koji u okviru dopunske nastave uče srpski jezik, kao i njihovim roditeljima, uvek spremnim da se rado odazovu ovakvim i sličnim okupljanjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online