Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.07.2018.
19:10
O. Đoković - Vesti A

Svetosavski put, bisera dijaspore

Al je lep ovaj svet, onde potok, ovde, cvet, tamo njiva... Eto, tako će ovaj lepi svet, a najlepši je u matici, obilaziti naši mališani koji su, posle dobrog učenja i uspešnog završetka školske godine, krenuli na zasluženi odmor. Istina, možda će neki od njih trknuti i u krajeve drugih zemalja ili se kupati u lokalnom bazenu, ali većina kreće prema voljenoj Srbiji.

Učenika je bilo 60, a u programu je izdvojena promocija "Zbornika književnog stvaralaštva mladih Srbije u dijaspori" u kojem je objavljeno 29 poetskih i proznih radova naših mlađanih Parižana.

I nije to bila samo podela knjiga, već i priče uživo čika Bratislava Golića kao priređivača "Zbornika" i Romea Miloševića, donedavnog predsednika Saveza Srba Francuske.

Prva je na "startnu crtu" stupila nastavnica Jelena Mihajlović, slatkorečivo je otvorila veče, a i vrhunski vodila decu kroz horsko pevanje i to od himne "Bože pravde", preko "Tamo daleko", do dečjih "U svetu postoji jedno carstvo", "Deca su ukras sveta".

Šlag na tortu, uz koreografiju, bila je pesma "Devojko mala" koja je razgalila srca onih sa, ipak, nešto više godina.

Deca su nam izvanredna! Evo, najmlađi su recitovali pesmu "Svet" od svima omiljenog Čika Jove Zmaja. Mihajlo Savić je tkao priču o psu Đoletu koji ga čeka u Srbiji, Luna Žikić Borža je opisala svoju kuću i šta sve čini kuću, Aleksandar Radovanović je dočarao šta bi bilo da nema slova A...a tek kako su dobri bili maturanti Maja Petrović, Tamara Nikolić, Nikola Milosavljević i Nikola Barbas, on javno obelodanio šta deca vole. Zaista bi roman trebao da se svi đački biseri nabroje.

Snažnija veza s maticom

- Rad u okviru vannastavnih aktivnosti i učešća na konkursima i iz Srbije pristigle diplome i nagrade su najbolja podrška i podstrek mladim stvaraocima koji se traganjem za stihom i raznolikim izražavanjem još snažnije povezuju sa maticom. I neizmerno me veseli što deca sa ljubavlju i radošću pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku - procenjuje Blaženka, autor ove muzičko-poetske večeri koju je nazvala "Pevam i stvaram na srpskom jeziku".

Nastavnica Blaženka ovako opisuje đački susret:

- Učešće na konkursu "Zbornika književnog stvaralštva mladih Srbije i dijaspore" bio je motiv učenicima da svoja saznanja i kreativnost pretoče u srpsku reč. Tako će "Zbornik" trajno sačuvati svedočanstva jedne mlade Srbije van njenih granica.

A deca su iznalazila teme, pisala o ljubavi prema srpskom kolu, azbuci, uskršnjoj radosti, bakama, dekama i negdašnjim vremenima, o jedinstvenosti majke, o ljubimcima koji ih verno dočekuju u Srbiji, o žalu onih koji su rođeni u Srbiji, a ne mogu često da je posećuju, o neopisivo lepim predelima rodne grude predaka.

Sve je to utkano u "Zbornik", koji kao trezor čuva kolekciju dečjih stihova, a svaki je jednostavan i iskren i u svaki je ubačen neki detalj koji je sakriven od pogleda odraslih.

- Iako je većina ovih mladih autora rođena u rasejanju, ipak iz njih isijava u njima zasejan svetosavski put, a sija i iz "Zbornika" koji će uvek biti dokaz da su mu stranice pisane srcem i posvećene vezanosti za otadžbinu - oslikala je profesorka Blaženka Trivunčić.

I onda se stiže na cilj, tu na stolu keksići i sokići, doneli roditelji za svoja čeda, pa su se svi počastili, na brzinu se pozdravljali i odjurili. Mora tako da bude: škola je završena, raspust je počeo.

Mnogo diploma

Velikim delom priredbu su obojili autorski stihovi, a uzbuđenje je dostiglo vrhunac kad je počela dodela diploma i nagrada (neke će biti podeljene i u septembru) osvojenih na brojnim konkursima: Međunarodnoj smotri Čitalići 2018, Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva Deca pevaju otadžbini, Međunarodnom festivalu poezije Mašta i snovi. Zatim za osvojenu drugu nagradu Svetosavskog zvonca u oblasti primenjenih umetnosti, na kojem je učestvovalo 38 učenika, kao i specijalnu nagradu za literarni rad u okviru konkursa Jezik moje majke. Svim đacima koji su učestvovali u pilot-projektu Obrazovni krug su za izuzetan rad pripale diplome.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online