Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.06.2018.
05:00
A. Vučićević - Vesti A

Oro je naš život

Iz Francuske su u Banjaluku stigli i Kristina Tolić (23) i David Pavlović(21). Članovi folklornog ansambla Oro iz Pariza su sa svojim klubom proputovali ceo svet, ali su im dolasci na naše prostore ipak najdraži, pa je ovogodišnja smotra u prestonici Republike Srpske bila prava poslastica. Njih dvoje su godinama najbolji prijatelji, a život ne mogu ni da zamisle bez igre i pesme.

V. Sekulić
Pamtiće defile kroz Banjaluku: Kristina Tolić i David Pavlović

- Folklor nam je doneo toliko toga. Prijateljstvo za ceo život, ali i pregršt uspomena koje ostaju urezane u duši. Sa samo devet godina sam stigla u Oro. Nisam znala ništa o folkloru, a onda su me roditelji odveli na jednu probu da vide kako ću reagovati. A ja sam se oduševila. Sada igram, pevam, sekretarica sam u klubu - priča Kristina.

Njena majka je rođena u Parizu, a tata je u francusku prestonicu stigao iz Srbije zbog ljubavi.

- Eto, ljubav čini čuda. Obično ljude preko granice povede želja da nađu dobar posao i obezbede bolju budućnost, ali mog tatu je povelo srce. I nije pogrešio - kaže Kristina.

I kod Davida je situacija slična, njegova majka je rođena u Parizu, a tata je došao u "grad svetlosti".

- Mi smo veoma vezani za Srbiju. Dolazimo svake godine bar jednom, a kada možemo i više puta. Nedostaje nam Srbija, čak i meni koji se nisam tu ni rodio. Nismo na izvoru tradicije pa nam je valjda zato i više stalo da je održimo, kako se plamen ne bi ugasio. Trudim se da što više naučim o običajima iz svih delova Srbije. Svoja znanja prenosimo na mlađe članove Ora - kaže David.

On završava višu školu kako bi mogao da se bavi vodoinstalacijama.

- Ljudi obično kažu da folklor igraju u slobodno vreme, a ja sam u njemu u svako vreme. I na poslu mislim o tome. Prolazim u glavi koreografije, prisećam se nekih interesantnih detalja koje sam naučio o istoriji našeg naroda. Jednostavno to je moj život - kaže David.

Kristini i njemu ova Smotra je posebnija od prethodnih na kojima su bili, što zbog ambijenta tvrđave u kojoj se igra, ali i zbog defilea koji nije bio organizovan prethodnih godina.

- Defile učesnika u nošnjama kroz centar grada je divna ideja. Osećali smo se tako posebno. Banjalučani su bili oduševljeni, mahali su nam, slikali se s nama, uživali su što je u njihovom gradu ovako lepa manifestacija. Deci su se posebno dopadale nošnje i mnogi od slučajnih prolaznika su upravo zbog defilea došli u Kastel da gledaju nastupe. Promovisali smo prave vrednosti i to nam je veoma drago - rekla je Kristina.

S tatom na sceni

Videti na sceni braću i sestre tokom Evropske smotre folklora nije ništa neobično. Ali ćerka i otac zajedno u kolu u takmičarskom programu nije potpuno običan prizor.
- Moj tata takođe igra. On je i želeo da sestra i ja igramo, a svoju ljubav prema igri i pesmi je preneo na nas. Mi sada svi igramo i nastupamo. Tako je i ove godine i tata se takmiči - rekla je Kristina.
Kako kaže, u njihovoj kući je uvek vesela atmosfera.
- Meni više ništa ne treba. Biti na sceni, raditi ono što me čini srećnom sa prijateljima i porodicom, ima li nečega lepšeg - zaključila je Kristina.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online