Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
00:41
O. Đoković - Vesti A

Sve za srpstvo po ugledu na pretke

Novi predsednik Saveza Srba Francuske je Đuro Ćetković, a kako su na izbornoj skupštini održanoj u prostorijama Kulturnog centra Srbije jednoglasno usvojene promene Statuta, umesto dosadašnjeg dvogodišnjeg mandata, na čelu krovne dijasporske organizacije nalaziće se tri godine.

O. Đoković
Novi lideri: Savet Saveza Srba Francuske

Ćetković je Beograđanin koji se pre 37 godina nastanio u Parizu, u Bordou je stekao diplomu Fakulteta za komerc, obavljao je poslove direktora nabavne službe u velikim preduzećima (GDF, Diznilend Pariz, Hjundai), višegodišnji je blagajnik pariske parohije "Sv. Sava", otac petoro odrasle dece.

- Moj deda Đura je 1906. iz Crne Gore otišao u Ameriku, postao američki državljanin, a sa francuskim trupama se 1918. godine borio u Prvom svetskom ratu. Deda po majci, Vojko Ćurkić bio je ministar pošta u vladi Milana Stojadinovića i otvorio je Glavnu poštu u Beogradu, pošte u Milanovcu, Čačku. A i ja ću se truditi da me dijasporci upamte po dobrom - istakao je novi čelnik Saveza Srba Francuske.

Članovi Saveta

U Savet Saveza Srba Francuske izabrani su Đuro Ćetković (predsednik), Romeo Milošević (potpredsednik), Nikola Todorović (generalni sekretar), Goran Stanković (blagajnik) i predsednici odbora: Dragana Pajović (protokol), Petar Gojković (kultura), Aleksi Trud (negovanje istorije), Goran Jablanović (folklor), Ivana Đorđević (komunikacija i događaji), Georgina Kluković (komunikacija i marketing), Milena Cakić (odnosi sa Srbijom), Aleksandar Pantelić (pomoćnik sekretara), Stefan Radosavljević (komunikacija sa asocijacijama) i Aleksandar Mijatović (sport).

Primopredaji i promociji novog predsednika prisustvovalo je 39 delegata, a iako nisu došli predstavnici nekih KUD-ova (Oro, "Sv. Nikola", "Abrašević", Kozara) bili su ispunjeni uslovi za validnost donetih odluka. Izborna skuštine je održana bez imenovanja radnog tela, nadzornog odbora, glasačke kutije, prebrojavanja glasačkih listića. Nije bilo praznog hoda, sve je teklo manje tajnovito i bez diskusija.

Posle horski otpevane himne "Bože pravde", svoj izveštaj podneo je sada već bivši predsednik Romeo Milošević, stavljajući akcenat na stalni cilj omasovljavanja, odnosno, dovođenja što više ljudi s novom vizijom u borbi za bolji status srpske zajednice u Francuskoj. Istakao je stalnu spremnost da se pomogne otadžbini, pomenuo saradnju s francuskim institucijama i bratimljenja Prokuplje-Epon i Svilajnac-Dransi.

Povelje

Pod motom "Srbija je vaša kuća", a "za nesebičnu pomoć i podršku za očuvanje jezika, pisma i kulture i negovanje francusko-srpskog prijateljstva", uručene su Povelje Saveza Srba u Francuskoj: Vlasti Stanisavljeviću, Petru Gojkoviću, Dani Dodić, Aleksi Trudu, KUD-u Biseri, KUD-u Mladost, Srpskoj dopunskoj školi, Đuri Ćetkoviću, Nini Veličković, Dragani Pajović, Bojanu Stefanoviću, Goranu Radovanoviću, Nikoli Todoroviću, Petru Petroviću, Kolu srpskih sestara, Ivanu Coniću, Aleksandri Radosavljević i Udruženju Dobre vile.

- Posebno sam ponosan što nas je u Banjaluci primio predsednik Milorad Dodik, a razočaran što nas je Srbija stavila na stranu, pa nam ni na jedno od upućenih pisama nije poslala odgovor, ostaje jedino da se nadamo da će matica početi da nas uvažava -izneo je Milošević, pomenuvši i brigu za Kosmet, a i zadovoljstvo što se na računu Saveza koji je preuzeo sa 134 evra sada nalazi 8.144 evra.

Podizanjem ruku i aklamacijom izabran je novi predsednik Đuro Ćetković.

- Ovo je za mene velika čast i velika odgovornost - rekao je Ćetković i naveo da je njegov program usmeren u pravcu uključivanja dijaspore u stvaranje budućnosti Srbije i popunjavanju jaza između dijaspore i matice.

Aplauzi Nini i Ivanu

U ime Ambasade Srbije Skupštini je prisustvovala Nina Veličković, šef konzularnog odeljenja koja je zbog svoje izuzetno uspešne saradnje sa dijasporcima nagrađena velikim aplauzom. Takođe je spontani aplauz dobio i Ivan Conić, bivši blagajnik Saveza koji je izdejstvovao da se svim donatorima od poreza odbija 66 odsto visine finansijske pomoći uručene Savezu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online