Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
05:00
O. Đoković - Vesti A

Kralj spektakla: Može da zapali koga poželi!

Ukoliko bi neko ili nešto bilo zaštitni znak našeg Parižanina Tomislava Mitrovića, tu titulu poneo bi Zdravko Čolić sa pesmom "Gori vatra". Ako ništa drugo, kad čuje tu pesmu u Tomislavu zatrepere svi nervi i kao da počnu da varniče. Tačnije, Tomislav je vatra živa, pravcata, pa ne samo da je sam, od glave po pete, goreo 63 puta, već je do sada u buktinju pretvorio 915 osoba i nikad zbog toga nije odležao ni sekund zatvora niti platio evro kazne. On je "mađioničar" najpoznatiji i najcenjeniji na svetu sa mogućnošću da stvarno gori, a ne izgori.

Privatna arhiva
Ne zna za strah: U džipu ("Vivegam")

- Moje poslednje paljenje bilo je pre nekoliko dana, gde sam tokom snimanja dve epizode od po 50 minuta o kaskadama za koje sam specijalizovan, a za TV kanale RMC Decouverte
i M6, zapalio 60 učenika što je i moj novi rekord. Uskoro će se te reportaže emitovati na TV kanalima, u udarnom terminu u 21 sat - zadovoljno saopštava Tomislav, dodajući da će do hiljaditog paljenja stići sledeće godine i obaviće ga na Ajfelovoj kuli sa jednom u celom svetu veoma poznatom ličnošću što, naravno, čije ime sada drži u tajnosti.

Valjevac Tomislav Mitrović je majstor za negovanje poznanstava i širi ih, a kako je profesionalni kaskader, upoznao je najveće svetske zvezde filma, pa kaže:

- I moj život liči na film pun akcija, uzbuđenja, putovanja i rizika. Ponekad se pitam kako ja sve ovo zaslužih, pa se onda na svemu Bogu zahvalim.

Vatra i let

Ove godine se za Tomislava se zainteresovala francuska TV.
- Žele dve epizode o mojim predavanjima na pariskoj Akademiji za kaskadere gde sam kao profesor zaposlen već devet godina. Snimanje će trajati 15 dana, a radiću paljenja tela i tehnike letenja pomoću kablova, tako da će na sve strane leteti zapaljeni studenti - najavljuje Tomislav.

Život kao rizik

A sećanja upali ovako:

- E, kako sam tokom devedesetih godina i bombardovanja sanjao da odem u Pariz i živim baš ovako, da završim filmsku školu i budem upravo ovo što i jesam! Valjda me pogledao Bog kojem sam se obraćao, pa mi je od samog početka, od 2000. godine, sve teklo u pozitivnom smeru. Taj moj put do Pariza u vreme viza, uz menjanje raznih prevoznih sredstava, čak i bicikla, trajao je tri dana, ali na startu je bilo nagoveštaja da će moj život u francuskoj prestonici biti pun avantura, eto, uzbudljiv do vatre žive, do požara.

Kažu da su, kad se krene na "put kojim se ređe ide", prve tri godine najteže.

- Obično kreneš, kao i većina današnjih mladih, bez kinte u džepu. Kao klinac, stalno sam mojoj kevi ponavljao: "Kada porastem, otići ću u beli svet." I obistinilo se. U početku su to bile muke, tih prvih godina moraš da sređuješ papire, učiš jezik, preživljavaš. Ako imaš sreće da to rešiš u te tri prve godine, onda možeš da kažeš da si uspeo, ali tada tek shvatiš da si na početku, svi znaju jezik bolje od tebe, svi imaju rešen status za koji još treba da bar nekoliko godina vodiš grčevitu borbu. Sada, nakon protoka vremena, naježivši se, shvatam u šta sam se bio upustio. Da li bih sada mogao tako? Sigurno ne bih, ali ko zna, čovek je voćka čudnovata, kad nešto naumi on prebriše i Scile i Haribde. Živ sam primer da čovek može da prolazi kroz vatru s osmehom na licu i to u nizu, više puta. A i da zapali 915 ljudi i još mu za taj "zločin" dobro plate.

Dok razrađuje etape svoje profesionalne karijere, Tomislav potencira: "Veliki rizik u životu je rizikovati." Kod njega je tako, pa šta bude, ali, ipak, kako nije praznoglav, već naprotiv, kako je svestan svake opasnosti, kako mu je tuđi život drag kao i sopstveni, o svakoj i najmanjoj sitnici vodi bezmerno računa. Upravo zbog odanosti poslu, savesnosti, disciplinovanosti, pogleda na život, razumevanja drugog, ljudskosti, dobrote i još mnogo čega, izabran je za profesora Campus univers cascade, odnosno, najveće evropske kaskaderske škole.

Vatrogasac u klopci

I Tomislav se uspinje. Išlo mu je u svim kaskaderskim poduhvatima, a rasplamsalo se kad je shvatio da u nečemu može i mora da bude specifičan, najjači na svetu, pa je tako nastala, takoreći, njegova produkcija "gori vatra". Pošto je, zbog obimnosti svih njegovih akcija i učinaka lista podugačka, tokom razgovora Tomislav se odlučio za prelistavanje prethodne godine, uvek iste (filmovi i TV) i drukčije (priče su različite).

- Protekle godine radio sam četiri filma snimana u nekoliko zemalja i za razne svetske produkcije. Prošlog proleća sam završio film "Vivegam", glavni glumac bio je Indijac Ajit Kumar, nadaleko poznat po akcionim filmovima. Za vreme ovog snimanja poginuo sam desetak puta u raznim eksplozijama i pucnjavama između glavnog glumca i paravojnih formacija u kojim sam bio. Menjao sam samo kostime i frizuru, pa opet u vatru.

Džudista i ronilac

Rođen je 1974. godine i uvek ističe da su mu roditelji Srbi i da je on Srbin. Kao kaskader debitovao je u 18. godini, a osposobljavao se kroz džudo, karate i kiks-boks treninge i takmičenja. Tokom 10 godina bio je speleolog i ronilac, bio je i učesnik relija 4x4 na svim terenima. U Srbiji se obučio rukovanjem svim oružjima koja su potrebna (a i radeći) za obezbeđenje političara.

Naredni film je bio "Pijavice". Tomislav ponosno ističe da se snimalo u Srbiji:

- Na poziv prijatelja Petra Ristovskog, koji je bio jedan od producenata, a glavni glumci Lazar Ristovski i Nikola Đuričko, dobio sam zaduženje za koordinaciju kaskadera i to da posao odradim što realnije. Bezbednost se podrazumeva. Sve akcione scene uradio sam sa svojim kaskaderima Vitez stunt team. Pamtimo to kao dobar doživljaj.

Potom našeg i svetskog Tomislava put vraća u Pariz.

- Dva letnja meseca radio sam na filmu "Sauver ou perir", sa glavnim glumcem Pjerom Ninejom koji se 2014. godine pročuo po ulozi Iv-Sen Lorana. Ovo snimanje je bilo veoma zahtevno i teško, a nekako mi je došlo i kao test mog kompletnog znanja i sposobnosti, jer je rizik bio veliki i nisam smeo ništa da prepustim slučaju.

Na to Tomislav razrađuje:

- Radnja filma događa se pre 25 godina. To je istinita priča o životu vatrogasca koji spasavajući ljude iz velikog požara i sam ostane zaglavljen i skroz izgori. Na sreću, preživeo je preteške opekotine, što je za to vreme bilo neverovatno. Drama ga je pratila i kroz nastavak života, sve to je pretvoreno u filmski scenario.

Super, vatre na pretek, pa je i Tomislav radio pomnoženo.

- Trebalo je da osmislim i sprovedem u delo sve scene koje su snimane tokom požara i gorenja glavnog junaka. Snimali smo u velikom hangaru u kojem je dekor izgledao kao u peći punoj vatre i eksploziva, a u to vreme napolju je temperatura bila 35 stepeni Celzijusa. Morao sam da osiguram i obučim i kamermane za prolazak kroz vatru, jer su pratili zapaljene kaskadere.

O. Đoković
Tetovaža je obavezna

Sećanja su mu živa:

- Nakon razgovora sa glavnim glumcem Pjerom, rekao sam reditelju da mogu i njega da spremim za neka paljenja. Procenio sam da će to on moći, a i da će biti još dramatičnije ako vidimo glavnog glumca kako zaista gori.

Što je naumio, to je učinio:

- Sve sam perfektno odradio. Siguran sam da će, kad film izađe, ta scena izazvati veliku pažnju javnosti. Sam glumac i reditelj su bili prezadovoljni, jer sam predlogom da glavni junak glumac gori uspeo da doprinesem realnijem efektu najbitnijeg događaja u filmu.

Stiže Tomislav i do pred kraj 2017. godine.

- U Parizu sam snimao film "Joueurs" . Glavnu ulogu imao je poznati francuski glumac Tahar Rahim, igrao je kockara. Radnja filma dešava se u pariskom podzemlju gde mafija organizuje ilegalno kockanje. Ovo snimanje mi je prijalo, malo sam i glumio. Ipak sam ja, pored kaskaderstva, završio i studije glume, pa pošto imam "romantičnu facu" pogodnu za filmove o mafiji, obično mi zapadne takva uloga i neki "nežan" tip.

Tomislav i njegov kaskaderski tim su u svetu filma veoma traženi i što je važno - nikad nisu dobili lošu ocenu, već pregršt pohvala, čak i priznanja da je zahvaljujući njima film dobio dodatnu dimenziju.

A šta sa Zdravkom Čolićem i njegovim hitom "Gori vatra"? E, da je u vreme Evrovizije (Luksemburg, 1973) Zdravko poznavao Tomislava, pa da ga je ovaj izistinski zapalio i tako poslao na scenu, usijale bi se cela sala i cela Evropa i Jugoslavija bi pobedila! Ček-ček malo, ništa od toga, čamac ljuljnu, sanak pusti, Tomislav se rodio godinu kasnije.

Vicešampioni sveta

Tomislav Mitrović je osnivač i voditelj uspešne ekipe "Vitez stunt team" sa sedištem u Parizu i poslovima širom sveta. To je ekipa profesionalnih kaskadera i glumaca za film, TV i spektakle, osposobljenih za sve moguće vrste skokova, akrobacija, auto i moto jurnjava, padova, letenja, pogibija... Rade na svim kontinentima za najveće kinematografske produkcije. U njihovom timu su i glumci i kaskaderi koji žive u drugim zemljama, što olakšava rad u inostranstvu i odgovore na sve zahteve producenata. Sagovornik "Vesti" je svoj tim predvodio i do titule
vicešampiona sveta, što je realizovano na šampionatu sveta kaskadera "Prometheus", koji je održan 2014. godine u Sevastopolju (Rusija). Tom prilikom je snimio dokumentarni film pod naslovom "Život je kaskada".






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online