Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
19:30
O. Đoković - Vesti A

Uživalo 700 gostiju

Zahuktali se u Parizu i okolini srpski folkloraši, pa kad god im se ukaže prilika i nasmeše lokalni oci, oni uskoče u opštinsku salu i opletu kolo.

O. Đoković
Male lepotice iz Pjerfita

U Pjerfit sir Sen, jednom od predgrađa Pariza, nastanjeno je oko 450 srpskih porodica, pa zato i ne čudi da je 2012. isklijao poziv: "Hajde da se družimo." Srpsko kulturno-umetničko društvo "Sveti Nikola" osnovano je, takoreći, časkom, a danas broji više od 100 članova, od kojih je 60 igrača podeljenih u tri grupe: pionirsku, pripremnu i scensko-izvođačku. Dakle, rečju, riznica folkloraša svih uzrasta.

U ovoj revijalnoj večeri radosnog nadigravanja, organizator i domaćin "Sveti Nikola", predvođen Radišom Jonićem, pozvao je u goste zemljake uz poruku: "Hajde da igramo!"

- Ponos se u meni razbuktala kad sam video 200 okupljenih igrača, a domaćinima, koji su bili najbrojniji, pridružili su se predstavnici KUD-a Biseri, SKD Izvor i ANIP Oro. Ukupno je bilo 700 prisutnih i osim što su bili posmatrači iz publike, svi su u završnici odigrali ulogu neumornih učesnika nezaustavljivih kola. Ja ovo doživljavam kao još jedn u u nizu srpskih noći u Parizu namenjenih druženju kroz očuvanje srpske tradicije - rekao je Radiša Jonić.

O. Đoković
Mlađani član "Svetog Nikole" okružen lepoticama

Svest o poreklu

Radiša Jonić, predsednik "Svetog Nikole", cele noći je šetao u vlaškoj narodnoj nošnji.
- Ovo moje izdanje je vizuelno sjedinjavanje sa igračima i potvrda da smo u svemu isti. Ja ih sve volim, oduševljava me s koliko radosti i energije pristupaju svakoj probi i koliko su uzbuđeni kada nastupaju. Iako je većina njih rođena u Francuskoj, u Udruženju pokušavamo da uz pomoć srpskog jezika u njih usadimo svest o poreklu i pripadnosti korenima. I, to nam uspeva - kazao je Jonić.

A ko se tu isticao? E, takvo pitanje nikako nije bilo pristojno postaviti, jer na ovom skupu nije bilo onoga koji nije smatrao da je najbolje njegovo dete, njegov i njegovo Udruženje i njegov prijatelj i njegov komšija. Dakle, svi su najbolji! "Sveti Nikola" je predstavio sve svoje ansamble, Biseri su poslali dečju postavu i drugi izvođački sastav, Izvor je doveo "pčelice" i dečji ansambl, a nedavno promovisani u najboljeg ANIP Oro predstavio se svojom prvom postavom!

- Oduševljen sam i sve više se zaljubljujem u ovu omladinu - ushićeno je rekao Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske. Stefanović.

O. Đoković
Mališani iz "Svetog Nikole"

Ritam i srce terali su da se noge ubrzaju, što je posebno simpatično delovalo kod mališana. Ima kod njih i ono "ko u klin, ko u ploču", jer ponekad je teško upamtiti sve kombinacije koraka, ali su zato na šarm pobrali više aplauza nego svi ostali zajedno! I vredno je saznanje da su oni naša budućnost.

Mame i tate izvođača nisu krili oduševljenje, ali bakama i dekama dopalo se stotinu puta više, pa su zato iz svojih tašnica i džepova unučićima vadili čokoladice na poklon.

Nažalost, na listi zvanica ovaj put zbog najavljene sprečenosti nije došao Mišel Furkad, predsednik Opštine Pjerfit, koji je poručio da mu je iskreno žao što nije mogao da se druži sa srpskom dijasporom. Poslao je, međutim, svoju "desnu ruku" zaduženu za kulturu, eto, čisto da se vidi koliko vodi računa o srpskoj dijaspori.

O. Đoković
Mlađani član "Svetog Nikole" okružen lepoticama

Među gostima, u prvom redu, sedeli su prota Željko Simonović, zatim Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije, veteran-aktivista Raša Ilić i, naravno, Bojan Stefanović bez kojeg je nezamisliv bilo koji naš skup.

- Mene najviše impresionira način na koji ovi najmlađi, ova dečica prate i čuvaju našu tradiciju. Ja ne znam šta oni i koliko razumeju, ali vidim da Srbiju osećaju i to je prava vrednost - rekao je Stefanović.

U prostranoj opštinskoj sali, u kojoj se nekada održavao i Sabor Srba, a sada skup pod naslovom "Igraj i pevaj, Srbijo!", orkestar Saše Busurca raspaljivao je ritam i muziku, pa se do duboko u noć kolo upletalo i raspletalo. Najčešće se prolazilo pored stola na kojem su mirisale pljeskavice i pomfrit, gde su vredne domaćice nudile svoje ukusne slane i slatke zalogaje i gde se za odrasle točilo pivo, a za najmlađe penušava koka-kola.

O. Đoković
Bojan Stefanović, Radoslav pavlović, prota Željko simonović, predstavnik opštine Pjerfit i Raša Ilić

Suze radosnice

Milena Varga je bivša članica KUD-a Biseri, potom je, i to tražeći dozvolu od Bojana Stefanovića, prešla u "Svetog Nikolu" i postigla izvanredan uspeh u radu sa mlađim kategorijama. Ovo veče je za nju bilo puno iznenađenja. Bez konkretnog razloga, ali zbog puno ljubavi, dečica su je neizmerno zavolela i poklonila joj buket cveća i narodnu nošnju, a Milena se od sreće i uzbuđenja - rasplakala!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online