Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
20:11
O. Đoković - Vesti A

I Francuzi slavili Sretenje

Posle pariske veličanstvene proslave Sretenja-Dana državnosti u rezidenciji ambasadora Rajka Ristića, na red je došao Savez Srba Francuske sa obeležavanjem svoje slave. A kako je tu bila dilema okupiti se u najužem krugu aktivista ili skup proširiti, odluku je doneo trio lidera Saveza, predsednik Romeo Milošević i potpredsednici Đuro Ćetković i Nikola Todorović, naslednici najpoznatijeg i najradnijeg aktiviste Miće Aleksića i njegovih prethodnika.

U ovoj večeri dom dijasporaca bila je svečana sala pri hramu Sv. Save, bez dekoracija, namera je koktel-slava, skromno, spontano, oko stotinak okupljenih i bilo je lepo.

Slavskom kolaču, koji je umesila Suzana Reljić, u duhu aktuelnih Zimskih olimpijskih igara, dodeljena je zlatna medalja. Bio je to kolač koji se topio u ustima, pa se prvi put desilo da se nakon molitvenog obeda, do poslednje mrvice pojede. 

Zajedno smo jači

- Kao što i red nalaže, obeležavamo slavu Saveza, naše Sretenje u kojem se srećemo. Svaka slava je poseban dan, a na Sretenje se pojača osećaj sretanja sa srodnom dušom, što nosi neku posebnu svetlost koja je odsjaj cele matice. I tu je uvek potvrda da smo zajedno jači - kazala je pesnikinja Dušica Stanisaljević.

Naravno, bili su tu i sveća, žito, vino, kandilo, tamjan, bogoslužio je arhimandrit Justin, mlad i zbog svoje blagosti i drugih vrlina omiljen kod svih vernika.

Na "gospodi pomiluj" i "Hristos je među nama i biće" nadovezale su se molitve namenjene Srbiji, vojsci i vlasti, narodu i spasenju, za oprost svakog greha i da se otvori carstvo nebesko, a i za napredak i blagostanje i završeno blagoslovom i Justinovom željom da nas "Bog sačuva u miru, na mnogaja ljeta".

Ambasadu Srbije predstavljali su izaslanik odbrane pukovnik Miroslav Nikolić i konzul Nina Veličković, a dijasporu u celini poslanik u Evropskom parlamentu u Briselu Mića Aleksić. Došli su predstavnici udruženja, vedrinom su se po ko zna koji put isticali članovi Svesrpske zajednice predvođeni predsednicom Stanom Bilbijom.

Uz veteranku Živku Mančić (Kozara), pesnike su zastupali: Dana Dodić, Dušica i Vlasta Stanisavljević, srpsku kulturu Petar i Lidija Gojković, sportiste Goran Vukić, humanitarce Miki Vujović... Kao i uvek poslednjih godina, na svaki naš skup pozvani su i odazovu se prijatelji Francuzi, borci-veterani, oficijelni zastavničari na francuskim jubilarnim smotrama, svi starine, a srcem veoma mladi. Vole da se druže sa Srbima i već su postali članovi naše porodice.

Bilo je i malo govora. Kolačar i čelnik Milošević se zahvalio arhimandritu Justinu i okupljenim gostima, posebno veteranima oslobodilačkih ratova, a na to, na srpskom i francuskom rekao:

- Pred nama je veliki izazov. U martu mi ističe mandat, a kako sam se zalagao da se ne može biti predsednik dva puta, i mislim da je to mudra odluka, daćemo šansu nekom drugom, a taj će od mene imati podršku i neka bude bolji od mene.

Drugi i treći domaćin slave, Ćetković i Todorović, uputili su dobrodošlice uz uverenje da nas ima dosta i da će se naše Sretenje slaviti "na vekove".

Svaka čast koktelu, ali je, ipak, ugodnije kad se sedne za sto, svako u svom kružoku, nazdravi, pojede, bilo je narezaka, bilo i ćevapčića.

A na pitanje ko će biti domaćin slave iduće godine, trio ovogodišnjih kolačara odgovorio je:

- Opet nas trojica!

Čuvari tradicije

Uz čašicu vina i ono: "Srce moje i tvoje u ljubavi stoje", Zorica i Dragan Matić, poreklom iz Loznice, rekli su:
- Ova slava nas spaja, sve nas koji smo napustili otadžbinu. Naravno, privremeno. A, važno je da nas naša vera, tradicija i kultura prate bilo gde da se nalazimo.

 


 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online