Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
05:00
O. Đoković - Vesti A

Sretenje za 800 zvanica!

Srbija je jaka! I, prema viđenom i doživljenom u Parizu, na Sretenje, u Danu državnosti, niko joj to ne može oduzeti. Nepregledne kolone diplomatskih luksuznih automobila (to ovaj kvart još nije doživeo) zaustavljale su se pred rezidencijom ambasadora Srbije Rajka Ristića koji je, uz ambasadora Srbije pri Unesku Darka Tanaskovića i izaslanika odbrane, pukovnika Miroslava Nikolića, sa suprugama, duže od dva sata dočekivao 800 zvanica, među kojima više od 80 ambasadora, 50 vojnih izaslanika, predstavnika svih struktura francuskog javnog i kulturnog života.

Primećena je i Živka Park, predsednica Grupe prijateljstva Francuska-Srbija pri francuskom parlamentu, mnogi predstavnici lokalne samouprave gradova s kojim imamo razvijene odnose, predstavnici svih država eks Jugoslavije, srpske dijaspore, sveštenstvo, nastavnici dopunske škole, kao lider naših uspešnih slikara iz Klermon-Ferana je došao jedan među njima ponajveći Slobo (84)...

Nepregledna lista, nikad brojnija i nikad u opuštenijoj atmosferi. Već na ulazu šampanjac je dočekivao svakog gosta, a sa balkončića iznad vrata salona trio Petar Gojković, Bane Zdravković i Dragan Urlić kreirali su tradicionalnu srpsku muziku ili kako rekoše, "ćirilicu na klasičan način".

Piksi: Moja druga kuća

Dolazak legendarnog fudbalera Piksija bljesnuo je poput bisera.
- Možemo li se slikati? - pratila su ga pitanja, naravno, sve želje je ispunjavao.
Primetio je:
- Rezidencija, odnosno, ovo srpsko tlo u Parizu, je moja druga kuća. To je Srbija u malom. A i lepo je videti ovoliko ljudi, ponos te preplavi.

Uz veliki broj mladih i pripadnice nežnijeg pola (Maja, supruga ambasadora Ristića bila je ponajlepša), poseban ugođaj pogledu davale su vojne uniforme dekorisane priznanjima.
Ne pamte naši Parižani ni bogatije i šarenije trpeze, sve na ponos srpskog gastronomskog nasleđa. Pio se šampanjac, vino i sokovi, razgovori se vodili šetnjom od poznatog do nepoznatog, plela su se nova poznanstva, sav taj slavljenički skup delovao je kao džinovsko klupko prijateljstva.

- Izvanredna atmosfera. Posle dve godine pauze, dobili smo sliku Srbije koja u Francuskoj raste. Sve su zemlje ponosne na svoju istoriju, a ovo je prilika da se okupljanja pretvore u razmene mišljenja, razmatranja mogućnosti za saradnju, za uspehe, za istoriju koja se nastavlja - prezadovoljan je ambasador Ristić.

Sećanja oca Makse

Dragiša Maksimović, Dalida Đokić, Miško Gojak, Dali i Nenad Stojanović se okupili oko oca Živka, on u mantiji, na prsima blista krst.
- Neka nas blagoslovi, teška su vremena, nikad se ne zna šta te čeka iza ugla. A ja, nekad davno, išao u jugoslovensku osnovnu školu koja se nalazila ispod ovih salona. I evo, narastao sam do prizemlja, a čini mi se da neću stići do viših spratova, tamo su prostorije ambasadora - duhovit je Makso.

Oplemenjen ovim lepim događajem, ambasador Tanasković je rekao:

- Ovakvi prijemi nisu samo stvar diplomatskog kalendara i protokola, već mnogo više od toga, oni su kao lakmus papir, odraz međunarodnog položaja države koja organizuje prijem. Večerašnji odziv diplomata akreditovanih u Francuskoj, kao i predstavnika raznih krugova francuskog društva, pokazao je u kolikoj se meri stabilizovao i poboljšao međunarodni položaj Srbije.

Glumice i ratni veterani

U zagrljaju glumice i rediteljke Elizabet Duda (Francuska-Poljska), Arijana Kah (Jermenija) i Irena Bilić (Srbija). Najstarija grupa je bila ratnih veterana koju su predvodili admiral Andi Lakaj i Mišel Filip, a mesje Le Mersje i Filip Leve objasniše da "na žalost, danas malo ljudi poznaje istoriju i dužinu i vrednost francusko-srpskih odnosa".
Vesnu iz Niša, Lalu iz Leskovca i Vinku iz Svilajnca oduševila je internacionalizacija ovog skupa, dodale su: I, svima u srcu je Srbija. Veoma su raspoloženi Aleksandra Šarac, Tamara Đogo i Armin Zećo, diplomate iz Ambasade BiH. Marija Dolores (Meksiko), An Koldefi (Francuska), Kristina Loira (Španija ) i Dolores Martinić (Hrvatska) su supruge vojnih izaslanika i pletu neraskidivo prijateljstvo.
Doktor Patris Elfondi sa suprugom Morgan jedan je od najvećih prijatelja Srba, pomaže im u svakom pogledu, ovaj put je u društvu Miće Aleksića, Mikija Vujovića i Letice Živković. Najlmlađi među zvanicama je imao 22 meseca.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online