Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
06:00
O. Đoković - Vesti A

Proslava u tri čina

Pariski srpski badnjak, u ulici Simplon, po tradiciji se odvija u tri čina. Istina, postoji i prolog, kada vernici poste, pa se pripremaju za dolazak u hram Sv. Save, a onda svi prođu kroz tri male predstave.

O. Đoković
Badnje veče: Ulica Simplon

Prvi čin nosi ime "strpljenje". Dug je red za ulazak u crkvu, otegne se do naredne ulice, hladno ili ne, kiša li sneg, neophodno je naoružati se strpljenjem i napričati se sa prvim do sebe.

O. Đoković
Majstorske ikebane: Olivera Bogavac, Slađana Pavlović i Slađana Đurić

Drugi čin se zove "vera", tad se krsti, celivaju ikone, prislužuju sveće, izgovaraju molitve, u šta se ubraja i susret sa članovima Kola srpskih sestara, ovaj put sa Ljiljanom Mitrović, Ljiljanom Cvetković, Milankom Miljković, Tomislavom i Višnjom Aćimović, Slavicom Pešić, Cvetom Gavrilović, Zagom Matić, Mirjanom Batković, Stoletom Georgijevskim, tokom dva dana su uvezali 5.000 badnjak-buketa:

- Prošlo je brzo, smejali smo se, pevali, proto nam grejao vruću rakiju, ručak naručivao iz restorana Kod Teče. Mi imamo najboljeg protu na svetu.

Svakom verniku, uz badnjak, pripadne i patrijarhova poslanica, na posluzi su i orasi, suve smokve, šljive, za decu bombone.

Nasuprot njih su Zaga i Stole:

- Ko god prođe, nešto kupi, za poklon svojima. Ikonice, kalendari, svećnjaci, narukvice, suveniri... Pa, jedanput je Božić u godini.

Ime trećeg čina je "lepota i sloga", svi nasmejani, u radosnim susretima zemljaka, zakrčili ulicu, pije se vruća ljuta, miriše prasetima, ima morskih plodova.

- Slavim, porodično, sa unucima Lazarom (3) i Ninom (jedan mesec). Ja sam najbolja dadilja, a sve mufte, da bi mi za svako veče kvocali kako im decu kvarim-iskren je penzioner Paljanin Slobodan Skoko.

Kreativnost

Originalnu tezgu pripremile su tri lepotice: Kraljevčanke Olivera Bogavac i Slađana Pavlović i njihova gošća iz Ciriha Kruševčanka Slađana Đurić. Svetlećim štapićima razigrale su umetnički dizajnirane ikebane s anđelčićima, ptičicama, suvim cvećem, čuvarkućama, lavandom, šišarkama, ušećerenim voćem.

Pred crvenim kombijem čekaonica.

- Ispekao Rizo 200 prasića, evo ih, vrući, lepo slani, mirišu, tope se u ustima. I, narod navalio! - izjavljuju Aleksa Marković i Mica koja tvrdi da joj je to "umetničko ime".

Radmila Šaponja stišće ruže i ponavlja: "Kupiće neko", a celo polje badnjaka rasporedili su Perica Cvetković i Ivan Andreski iz Ohrida, pa meditiraju:

- Šta će biti ako se ne prodaju? Bacićemo ih. Ma, sve je ovo za druženje.

O. Đoković
Sa bdanjacima: Članovi Kola srpskih sestara

Vidi se da su, uz čašicu koja greje, uživali Novica i Slađana Pešić iz Lebana i njihovi blizanci, bivši fudbaleri FK Srbije, Milan i Marko:

- Kod nas sve po tradiciji, postili smo 40 dana, božićni ručak je sa sarmom i svinjskom pečenicom i gde god bili na stolu je uvek isto, od toga ništa lepše -zaključiše Pešići.
Do posleponoćnih sati trajala je pariska pravoslavna badnja noć, bi lepo, zbog čega su akteri ovu celu predstavu nazvali "matica u malom", eto, zato je i toliko vole.

O. Đoković
Zarađuju za aktivnosti: SKD Izvor

Štrand Izvora

Jedino SKD Izvor, kao čedo parohije Sv. Save, ima dozvolu da postavi svoj štand ispred ulaza u hram.
- Girice, lignje, krompirići, kokice, slatke i slane pite, vruće vino i rakija. Ide prodaja, prihod se ubacuje u našu kasicu namenjenu za putovanja, nošnje, koreografiju - u ime prodavača oglasila se član Uprave Ana Stefanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online