Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
04:00
O. Đoković - Vesti A

Biser "ugušen" bodljikavom žicom

Ako je suditi po izložbi posvećenoj prizrenskoj crkvi Bogorodica Ljeviška, a takvih je bilo na mnogo mesta i u više zemalja, borba Srbije je preteška.

Dobro organizovano, Kulturni centar Srbije u Parizu širom je otvorio vrata, direktor Radoslav Pavlović dobrodošlicom pozdravio prisutne i najavio događaj, čak je i koktel bio u ponudi, dakle, sve je išlo u pravcu obelodanjivanja, oslikavanja i osvedočavanja čudesno lepe srpske pravoslavne fresko-riznice, majstorstva koje datira od pre sedam vekova.

Dovoljno je bilo da u ovoj noći članovi Uneska, TV snimatelji i novinari bar krajičkom oka provire u srpsku Meku kulture u Parizu, pa da shvate za šta se Srbi s pravom bore, a bore se da kosovsko-metohijski manastiri i crkve ostanu u njenom nasleđu. Došlo je nekoliko desetina posetilaca, ali, nažalost, niko od gore prozvanih, pa je i dalje na snazi pitanje: "Šta još Srbija treba da uradi kako bi je po dobrom zasluženo zapazili?"

Bogorodica Ljeviška je petokupolna crkva podignuta početkom 14. veka. Majstor Nikola je sa svojim dunđerima učinio od nje lepoticu, njom se dičio kralj Milutin, očaravajuće su freske sa scenama svadbe i velikih praznika, slike svetaca, krunisanih portreta Nemanjića, Sv. Save i kralja Milutina, istaknutih istorijskih ličnosti. U 18. veku su je preoteli i pretvorili u džamiju, drastično oštetili, razbijali, premalterisali, užas koji ne može razumeti nijedan iole normalan mozak.

Otvarajte vidike drugim ljudima

Govorio je Popović da je svaka freska priča, neke su razumljive, neke moraju da se protumače, a žao mu što svet nije upoznat s tom lepotom, te ovako poručuje i moli zemljake-dijasporce:
- Upoznajte se sa srpskim pravoslavnim nasleđem, obogatiće vas i oplemeniti! Nađite način da posetite te spomenike! Otvarajte vidike drugim ljudima! Nažalost, prolazimo kroz ružna vremena u kojim je stradanje umetnosti postalo univerzalno i svi moramo da radimo na njenom spasavanju. A evo i jednog primera: za najbolju svetsku sliku proglašena je ikona. Mi ikona imamo, za njih se borimo, a vi, dijasporci, pomozite nam!

Sudbinski, 1912. godine opet postaje pravoslavna crkva, nadovezuju se restauracije koje ni do danas nisu završene. Na tu zbilju prilepila se i naša nesrećna 1999. godina i vandalska ludost albanskih terorista 2004. kada su je zapalili, da bi 2006. ova krasotica stavljena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, a i dalje životari u bodljikavoj ogradi.

- Kako je ova crkva jedan od retkih Uneskovih ugušenih bisera, a teško je otići do nje, cilj je da javnost upoznavamo i suočavamo sa lepotom i bogatstvom našeg nasleđa - govori Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu, koji je u ulozi pravog domaćina i vodiča posetiocima objašnjavao svaku od 30 izloženih slika, detalje slikarskog savršenstva "od kupole do prve zone stojećih figura, od oltara do ulaza".

Odani prijatelj Mišel

Među vidno zainteresovanim posetiocima izložbe bio je i penzionisani prof. ekonomije Mišel Drue. Od 1972. do 1975. godine boravio je u Beogradu, bivši je srpski zet, govori srpski, a sad se setio:
- Kad je 1999. godine počelo NATO bombardovanje, tog dana sam otišao na čas i studentima saopštio: "Naša zemlja je u ratu sa malom zemljom koja nam ništa loše nije uradila, zato vam danas neću govoriti o finansijskom tržištu", i izašao sam iz sale. Kad se 2004. godine desio martovski pogrom na Kosovu, setili su me se i zovnuli na TV debatu sa Kušnerom. Uporan, nisu me nadglasali, a onda su me zovnuli na stranu i odbrusili: "Vi nama minirate emisiju."







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online