Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
03:00
N. Jokić - Vesti A

Različiti aršini za siromašne i bogate: Milijarde od kaznenih kamata

Banke imaju dvostruke aršine - za ulazak u nedozvoljeni minus na jedan način kažnjavaju bogate, a na drugi siromašne klijente - zaključak je studije koju je objavilo francusko udruženje 60 miliona potrošača.

EPA/Ian Langsdon
Na lošem glasu: Banka Kredit Agrikol

Umesto da pomognu klijentima koji se nađu u teškoćama, banke sve čine da ih gurnu "još dublje u nevolju", kaže studija. Za klijente koji nemaju veliki kapital već sa malim platama jedva sastavljaju kraj s krajem važe kazneni bankarski troškovi deset puta veći nego isti takvi troškovi za većinu drugih klijenata.

Mehanizam obračuna

Velike pare od kazni

U studiji koju je objavilo udruženje 60 miliona potrošača procenjuje se da banke zarade 6,5 milijardi godišnje od kažnjavanja svojih klijenata koji su se našli u nedozvoljenom minusu. Među najgorim bankama na tom planu je Kredi agrikol, a kao najpoštenija ocenjena je Poštanska banka u Francuskoj.

Udruženje 60 miliona potrošača govori o "neverovatnom mehanizmu" obračuna kaznenih kamata.

"Svakom petom klijentu koji se našao u teškoćama oduzima se u proseku 500 evra", piše u izveštaju studije koja je sprovedena zajedno sa Nacionalnom unijom porodičnih udruženja.

Studija je proučila bankarsku politiku prema 200 porodica u teškoj finansijskoj situaciji. Čim je klijent ušao u nedozvoljeni minus i počeli da pristižu čekovi i troškovi na naplatu koje banka odbija - počinje naplaćivanje "troškova za incidente". Time se njegova situacija samo pogoršava i povećava mogućnost da klijent ne može da ispuni ni u budućnosti svoje obaveze - upozorava studija.

Strada niža srednja klasa

Najčešće žrtve ovog sistematskog bankarskog "pelješenja" klijenata nisu najsiromašniji slojevi društva, već niža srednja klasa, klijenti čiji mesečni prihodi ne prelaze 2.000 evra i koji nemaju pravo ni na kakvu socijalnu pomoć, uključujući školske stipendije za decu.

U Francuskoj je 2013. godine izglasan zakon po kome kaznena kamata ne može da iznosi više od osam evra, a ukupno kamate ne mogu da pređu 80 evra. Banke su posle toga zabeležile značajno smanjene zarade na planu "kaznene politike". Ubrzo su se snašle izmišljajući različite "kaznene naplate" kao što je "analiza računa u nedozvoljenom minusu", "nadzor računa u nedozvoljenom minusu" i slično.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online