Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
19:51
Z. M. - Vesti A

"Vesti" predstavljaju učesnike Evropske smotre folklora u Banjaluci

Kulturno-sportska Zajednica Srba iz Salcburga (KSZS) osnovana je 1999. kao udruženje srpskih građana. Cilj osnivanja bio je okupljanje srpske dece i omladine, a zadatak sekcija negovanje maternjeg jezika, očuvanje kulture i tradicije. Kao članovi Saveza Srba u Austriji učestvuju na svim tradicionalnim manifestacijama krovne organizacije.

Vesti
Kulturno-sportska Zajednica Srba - Salcburg

Svojim učešćem, na Smotri kulture, Vidovdanskim sportskim susretima i Dečjem kvizu znanja doprinosili su značaju navedenih događaja. I sami su četiri puta bili organizatori navedenih manifestacija.

Najveći uspeh je taj, da je kroz sekcije Zajednice prošao veliki broj srpske dece i omladine, svako od njih naučio nešto o kulturi svoje otadžbine.

Prenoseći bogatstvo srpske kulture kroz ovu lepu zemlju, uče mlade da vole svoje, kako bi poštovali i prihvatili tuđe. Tako će biti i u Banjaluci na Evropskoj smotri folklora gde će se predstaviti koreografijom "Oganj gori na planini" - Igre iz Bosilegradskog Krajišta koreografa Nebojše Petrovića, a za muzički aranžman se pobrinuo Darko Čitić.

Ovom koreografijom KSZS osvojila je četvrto mesto na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji održanoj u Salfeldenu.

Vesti
 

KUD "Stevan Mokranjac" - Beč

Kulturno-umetničko društvo "Stevan Mokranjac" iz Beča u Banjaluku putuje kao pobednik Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva u Austriji, u nameri da odbrani titulu prvaka osvojenu prošle godine u Portorožu.

Društvo je osnovano 1998. godine, i važi za jedno od najuspešnijih u Austriji, ima više od 300 igrača i 500 članova. Zahvaljujući velikom angažmanu roditelja i članova Društvo danas ima pet ansambala: školu folklora, dečji ansambl do 12 godina, srednji i prvi omladinski ansambl i veterane.

KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča i njegovi članovi nastoje ne samo da neguju i održavaju srpsku kulturu nego da istu prenesu građanima zemlje domaćina. Društvo je od osnivanja imalo veliki broj nastupa u Austriji, Srbiji, i drugim zemljama Evrope i uvek je rado viđen gost na raznim manifestacijama i festivalima.

Na Evropskim smotrama srpskog folklora "Mokranjac" je do sada osvojio jednu bronzanu, dve srebrne i osam zlatnih plaketa. Pet puta su pobeđivali na Evropskoj smotri i to tri puta zaredom.
U Banjaluci će izvesti koreografiju mr Gordane Roganović i Milorada Runje "Padna oblak nad Srbija", Igre iz okoline Kumanova.

Vesti
 

KUD "Rastko" - London

KUD "Rastko" iz Londona predstaviće se u Banjaluci koreografijom "Igre iz Šumadije i Pomoravlja -Centralna Srbija".

Folklorni ansambl "Rastko" osnovan je sada već davne 1983. godine pri crkvi Svetog Save u Londonu. Pored izvođačkog ansambla postoji i pripremni i sastav veterana. Tokom svog rada i postojanja, zabeležili su velike uspehe kako u Velikoj Britaniji, tako i mnogim zemljama zapadne Evrope, nastupajući na raznim festivala i proslavama. Gostovali su i Americi, Kanadi, Australiji, a najdraži su im nastupi u matici - Srbiji i Republici Srpskoj.

Sa ansamblom radi umetnički rukovodilac Nada Griknić koja je i predsednik drušva.

Vesti
 

SKD Sloga - Manhajm

Srpsko kulturno društvo Sloga iz Manhajma osnovano je 1992. godine, a od 2002. učesnik je evropskih smotri. Ponos Sloge je folklorni ansambl koji ima oko 120 igrača raznih uzrasta, raspoređenih u tri kategorije. Osnovni zadaci kluba su gajenje kulture i tradicije srpskog naroda.

Izvođački ansambl Sloga učestvovao je na mnogim saborima, redovan je gost na takmičenjima koje organizuje Savez srpskih udruženja Nemačke i redovan učesnik Evropskih folklorijada. Najveće uspehe folklorni ansambl ostvario je na ES u Centru Sava u Beogradu (2011), osvajanjem zlatne plakete i trećeg mesta, u Čačku (2012) osvajanjem zlatne plakete i drugog mesta. Takođe folkloraši Sloge okitili su se zlatnom plaketom i u Beču 2016. osvajanjem sedmog mesta.

Na Evropskoj smotri koja se održava ove godine u Banjaluci folkloraši Sloge predstaviće se igrama iz Republike Srpske koreografa Slavice Mihailović pod nazivom "Igre iz Semberije". Umetnički rukovodilac ansambla je Silvija Mitrović, a predsednik Sloge je Teodor Tomašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online