Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
18:11
Đ. B. - Z. M. - D. P. - Vesti A

Svilen konac zatresao zamak

Više od 1.000 učesnika i gostiju iz Italije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Republike Srpske i Srbije, uživalo je prošlog vikenda u prvom, a organizatori se nadaju i tradicionalnom Saboru narodne umetnosti Svilen konac u italijanskom gradu Montorso Vićentino.

Vesti
Uživali u Italiji: Mališani iz Beča

Svetkovinu osmišljenu u čast očuvanja srpske tradicije i kulture organizovali su Srpska kulturna zajednica Arzinjano i KUD Jelek, a manifestaciju su pozdravili Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS i Antonio Tonelo, gradonačelnik Montrorso Vićentine .

Cvijanović: Važna okupljanja dijaspore

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je važnost okupljanja dijaspore i čuvanja tradicije, jezika i kulturnog identiteta u okviru srpske zajednice koja živi van granica otadžbine.
Premijerka RS obišla je srpske škole "Sveti Sava" u Vićenci i Skiu, u kojima nastavu pohađaju deca poreklom iz Republike Srpske i Srbije i rukovodiocima ovih škola obećala da će se voditi računa o tome da imaju uredno snabdevanje svim udžbenicima i materijalima neophodnim za organizovanje nastave.
Ona se sastala i sa 50-ak predstavnika raznih udruženja u Italiji.
"Razgovarali smo o tome kako se krećemo u ekonomskom smislu i na koji način se nosimo sa određenim izazovima", rekla je Cvijanovićeva.
 

- Cilj je bio da okupimo što veći broj naših ljudi sa svih strana sveta kako bismo promovisali srpsku tradiciju, kulturu i nasleđe. Ideja je da ova manifestacija postane tradicionalna i da se odvija prve nedelje po Vaskrsu - objašnjava jedan od organizatora Živomir Ilić, predsednik KUD Jelek.

Vesti
Pozdravio goste: Živomir Ilić

Ilić ističe da se njihovom pozivu odazvalo devet od deset pozvanih društava.

- Velika nam je čast što smo iz Austrije ugostili društva "Branko Radičević" iz Beča i "Knez Lazar" iz Gmundena, iz Nemačke Jugos iz Minhena i Mladost iz Rozenhajma, iz Švajcarske KUD Opanak iz Sijere, zatim naše prijatelje iz ŠKUD Homolje iz Kreace (Italija). Iz Srbije su stigli KUD "Paulj Matejić" iz Melnice i KUD Oreškovica, a iz Republike Srpske KUD Una - Novi Grad.

Nažalost, članovi kluba "Barili" iz Braunaua u Austriji nisu mogli da stignu, ali su obećali gostovanje sledeće godine - navodi Ilić.

Vesti
KUD "Knez Lazar" Gmunden

Čitava manifestacija održana je u Vili da Porto, zamku iz 16. veka od nekoliko hiljada kvadrata.
- U ovom prostoru je vrlo teško dobiti termin, pa čak i za mnoge italijanske organizacije. Otuda smo veoma ponosni što su nam vlasti izašle u susret, a i što smo u najboljem svetlu predstavili tradiciju i vrednosti naše zemlje i naroda - kaže naš sagovornik.

Oduševljeni su i učesnici i to ne kriju. Gosti iz Austrije hvale i gostoprimstvo i organizaciju.
- U Italiju su krenuli ne samo igrači, već i njihovi roditelji, tako da je za sve bila prilika da obiđu Arzinjano i uživaju u prelepoj Italiji. Istovremeno, to je za nas bila prilika za nastavak druženja sa članovima Jeleka, koji su pre samo mesec dana bili naši gosti u Beču - ističe Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Vesti
Borislav Kapetanović i članovi "Radičevića" sa zvaničnicima Srpske

Posle povratka iz Italije, Dragiša Vasiljević, koreograf KUD "Knez Lazar" iz Gmundena, kaže da je gostovanje bilo nezaboravno, uprkos dalekom putu.

Izlet u Veneciju

Članovi KUD "Knez Lazar" našli su vremena da obiđu jednu od najposećenijih turističkih destinacija na svetu, Veneciju. Mladi igrači našeg udruženja bili su oduševljeni "gradom na vodi" , a posle ovog izleta nastup na saboru Svilen konac bio je više nego uspešan.

Vesti
U gradu na vodi: Članovi "Kneza Lazara" Gmunden

- Zahvalni smo domaćinima na prijemu, odličnoj organizaciji i gostoprimstvu. Bilo nam je zadovoljstvo da budemo deo ove manifestacije koja će, verujem, postati tradicija. Možemo se pohvaliti da smo od domaćina tretirani kao posebni gosti, jer su našu koreografiju, koju smo spremili za predstojeću smotru, posebno najavili i to lično njihov predsednik umesto voditelja na kraju programa - ponosno ističe Vasiljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online