Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
19:12
Đ. Barović - Vesti A

Srpska baština u četiri grada

Srpska zajednica u Italiji proteklog vikenda je imala niz bogatih kulturnih aktivnosti. Od 8. do 11. februara više stotina Srba i ništa manji broj Italijana učestvovao je na tradicionalnoj manifestaciji Dani srpske kulture u Italiji koja se ove godine, prvi put paralelno organizovala u Rimu, Trstu, Vićenci i Udinama.

Privatna arhiva
 

- Reč je o tradicionalnoj manifestaciji s kojom pokušavamo ne samo da okupimo Srbe, već i da našu kulturu i tradiciju što više približimo Italijanima. Ovo je prva godina da smo manifestaciju organizovali u čak četiri italijanska grada, a verujem da smo u tome uspeli jer smo među gostima imali veliki broj Italijana, ali i predstavnika lokalnih zajednica gradova gde su Dani srpske kulture održavani - ističe Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba Italije.

Manifestacija je počela u Rimu prezentacijom knjige "Zločin" Marije Line Veke i Veselina Dželetovića, a sledećeg dana je nastavljena u Trstu programom koji se sastojao iz dva dela, a istovremeno je održan i u Vićenci dan kasnije.

- Prvi je deo programa bio posvećen najvećoj srpskoj dinastiji Nemanjića i njenim vekovnim značajem za državnu istoriju, duhovnost, kulturu i umetnost kod Srba. O Nemanjićima su govorili i gosti iz Srbije: Janja Todorović, pravoslavni publicista, književnik i prevodilac sa ruskog, dobitnik gramate Srpske patrijaršije za misionarsku i milosrdnu delatnost, kao i Tatjana Janković, lektor, kaligraf i ikonopisac, jedan je od osnivača Škole ćirilice "Sveti Jovan Vladimir" u Beogradu.

U drugom delu programa predstavljena je knjiga "Zločini - Kosovo" - trilogija na srpskom i italijanskom jeziku "Vučje srce" i "Predeo duše", italijanske novinarke i književnice Marije Line Veke i "Srpsko srce Johanovo" našeg pisca i pesnika Veselina Dželetovića, koje se bave temom ilegalnog trgovanja organima srpskih žrtava otetih na Kosovu i Metohiji između 1998. i 2001 - objašnjava Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba u Italiji.

Obeležena slava RS

Već drugu godinu zaredom srpska pravoslavna parohija u Vićenci, uz podršku članova srpskih zajednica sa područja Veneta, a pre svega KUD Sloga i Saveza Srba u Italiji, 11.februara proslavlja slavu Republike Srpske - Svetog Stefana.

- Kako je tokom januara većina Srba iz Italije u otadžbini, a zatim i sami slavimo Svetog Savu, odlučili smo da najznačajniji dan u Republici Srpskoj - krsnu slavu, proslavimo sa zakašnjenjem, što je u praksi i mnogih drugih klubova i udruženja po Evropi. Ove godine počasni gost slave je bio savetnik predsednika Skupštine RS, profesor dr Mile Dmičić koji nam se zahvalio što negujemo temeljne vrednosti, tradicije i kulture srpskog naroda - ističe Dušan Aleksić.

Ove godine, kolačar slave Republike Srpske bila je porodica Gorana Božićkovića, a ove prestižne obaveze za sledeću godinu se prihvatila porodica Jovice i Sare Marković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online