Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
00:55
O. Đoković - Vesti A

Odgovor na kritike Saveta Evropske smotre folklora: Milanović nije glas Srba iz Italije

Istina je da je u jednom periodu, u naše zlatno doba, u Parizu bilo više srpskih kulturno-umetničkih društava, potom je, takoreći, spala knjiga na prste jedne ruke, da bi za vreme predsednikovanja Bojana Stefanovića, čelnika Saveza folklora Srba u Francuskoj, ponovo stiglo proleće, osnivaju se nova udruženja, danas ih je osam.

O. Đoković
Dišu kao jedan: Bojan Stefanović i članovi KUD-Izvor iz Pariza

Bojan redovno obilazi sva svoja "čeda", pokušava da uđe u detalje delovanja i da diše sa njima istim plućima, tako da na planu naših kulturno-umetničkih društava iz Pariza i pariskih predgrađa za njega nema tajni. Tako je i njegov komentar, na iz Italije otposlato pismo u kojem je kritike na račun organizatora Evropske folklorne smotre Srba dijaspore i regiona izrekao Đorđe Milanović, obeležen ozbiljnim i zajedničkim stavom. A Bojan ovako kaže:

- Dotični gospodin Đorđe Milanović, samo je predsednik svog udruženja Vidovdan i saveza klubova koji nose isto ime, dok je većina udruženja u Italiji za predsednika izglasala Dušana Aleksića. Dakle, Italija ima svog člana u Savetu Smotre, isto kao i sve zemlje učesnici - kaže Stefanović, koji je u tom telu predstavnik Francuske.

Da budemo složni

Naš sagovornik posebno naglašava da sve ovo što se odvija na relaciji, slikovito rečeno, Italija-Evropa, ni u kom slučaju ne treba da poremeti odnose među srpskim klubovima i dijasporcima, već može da bude i mali pokazatelj i smernica da se treba još više otvoriti oči i objektivno i savesno prilaziti svakoj našoj problematici i odluci, kako bismo svi zajedno, koliko je moguće, bili usaglašeni i složni.
- Kad smo u velikoj meri odgurnuti od matice, bar mi u rasejanju sami moramo da radimo na svojoj snazi, što podrazumeva i naš opstanak.

On naglašava da Savet Smotre ima regularan statut po kom se glasa za izbor narednog domaćina.

- Upravo se tu određuje mesto održavanja našeg najvećeg takmičenja. Dotični gospodin Đorđe, naravno, s tim nije upoznat, jer nije član tog Saveta.

Čelnik francuskih folkloraša objašnjava da predsednici pojedinih udruženja nemaju pristup sastancima Saveta, jer klubove iz neke zemlje predstavljaju predsednici krovne organizacije u toj državi ili neki drugi izabrani predstavnik.

Iznesite svoje mišljenje

"Vesti" će u narednim danima dati priliku svima koji žele da govore na temu Evropske smotre folklora dijaspore i Srba regiona, ne samo funkcionerima, nego i samim folklorašima, jer smo uvereni da samo na taj način izuzuzetno značajna manifestacija može dobiti na kvalitetu i još većem ugledu. Ovim putem i pozivamo sve one koji žele da nam se jave i iznesu svoje mišljenje na naš mejl redakcija@frvesti.com. Molimo sve one koji nam se jave ovim povodom da pošalju i svoju fotografiju.

O. Đoković
Savet smotre rado po stastutu: Bojan Stefanović

- Naglašavam, Đorđe Milanović je samo predsednik svog udruženja, a na primer, ja sam predsednik Saveza folklora Srba u Francuskoj. Zaista smatram da je isuviše polemike oko dotičnog Đorđa.

U nastavku objašnjenja svog stava, koji je i stav Saveza folklora Srba u Francuskoj, predsednik Bojan razlaže i ulogu "Vesti" u komuniciranju sa dijasporom, odnosno, u ovom slučaju bliskost sa Smotrom o kojoj je reč.

- Redakcija "Vesti" je glavni medijski sponzor Evropske smotre dijaspore i do najsitnijih detalja upoznata je s načinom našeg rada i predstavljanja svojih zemalja. Dakle, sve je jasno.
Bojan, kao naš, može se reći, francuski folkloraški predsednik, ovako zaključuje:

- Mislim da dopis Đorđa Milanovića ne treba uvažavati jer bi to isto bilo kao kada bi se neki predsednik opštine predstavio kao predsednik države, a u stvari nije ni predsednik Mesne zajednice.

POVEZANE VESTI

FRANCUSKA Oro je naš život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online