Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.05.2019.
22:08
D. Pašić - Vesti A

Roba iz RS na tacni

U sedištu poznate kompanija CA iz Linca, u ulici Eduard Suess 19, više od 30 privrednih društava iz Republike Srpske je dobilo mogućnost da u izložbenom salonu, predstave, ujedno i plasiraju svoje proizvode na tržištu Austrije, ali i Nemačke i Češke.

D. Pašić
Salon zvanično otvorili premijer Višković i predsednik Područne komore Račić

Zaista je viđena raskošna lepeza proizvoda iz brojni branši. U izložbenom prostoru su se predstavili privrednici, najviše iz građevinskog sektora, praktično sve što je neophodno za izgradnju porodičnih kuća, pa do kvalitetnih vina.

Uz predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića, ministra energetike i rudarstva Petra Đokića i šefa predstavništva RS u Austriji Mladena Filipovića, bili su na ovoj svečanosti ambasador Republike Srbije Nebojša Rodić, predstavnici naših klubova iz Gornje Austrije, kao i prvi čovek Zajednice srpskih klubova Borislav Kapetanović, predsednik Kluba srpskih privrednika u Austriji Neško Čestić.

Prota Dragan Mićić, starešina hrama Svetog oca Vasilija Ostroškog, osveštao je ovaj skup.

Predsednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da je otvaranje izložbenog prostora od izuzetnog značaja za RS:

- Nismo slučajno odabrali prostor Gornje Austrije jer je Linc oko 200 kilometara udaljen od Beča, Minhena i Praga. Nisu daleko ni Salcburg, odnosno Grac. To je veoma dobra lokacija, koja je blizu centara u Nemačkoj i Češkoj, što je od izuzetnog značaja za plasman naših proizvoda.

D.Pašić
U salonu se na otvaranju predstavilo 35 firmi iz RS

Prisutnima su se obratili ministiri Đokić i Petričević, kao i presednik Vlade RS Višković:

- Prepoznali smo šansu da se približimo i brojnim zemljacima koji žive na ovim prostorima. Imamo ovde mnogo kompanija, koje su i do sada bile prisutne na evropskom tržištu, a mi se nadamo da će one biti jedan poslovni inkubator za razvoj ostalih malih i srednjih preduzeća.
Troškove zakupa i funkcionisanja prostora u prvoj godini će snositi Kabinet predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji je podržao realizaciju ovog projekta.

Inače, Austrija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske, a konačno je ostvaren i suficit u robnoj razmeni od 50 miliona konvertibilnih maraka, odnosno oko 25 miliona evra.

- Malo koja kompanija ima kapacitete da samostalno nastupi u Austriji. Potrebna su im poznanstva i kontakti, a mi to ovde pružamo na organizovan i sistematičan način - ističe Goran Račić.

Svi su uvereni da je ovaj projekat samo početak ovakvog načina privrednog predstavljanja. Uostalom, šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović je istakao da već postoji interesovanja za Salcburg i Grac.

Počasni konzul BiH u Gracu Jorg Hofrajter kaže da je privreda Republike Srpske u usponu:

- Moja želja je da se na organizovan način predstavite i kod nas - ističe ovaj ugledni privrednik.

Da je Srpska prepoznata kao pouzdana destinacija i za austrijske investitore, potvrđuje najava vlasnika kompanije Mreža-Netvork iz Dervente, austrijskog biznismena Markusa Štrasera, da će pogon iz Rumunije preseliti u Republiku Srpsku. Odluku je doneo nakon razgovora sa premijerom Viškovićem. Vrata privrednog salona Srpske u Lincu su otvorena za austrijske partnere, ali i srpsku dijasporu koja je ovde izuzetno značajna.

D. Pašić
Delegacija iz RS posetila i hram Svetog oca Vasilija Ostroškog

U poseti Hramu Svetog Vasilija

Delegacija iz Republike Srpske posetila je Hram Svetog oca Vasilija Ostroškog. Ispred prelepe svetinje pored Dunava goste je dočekao protojerej-stavrofor Dragan Mićić, koji im je ispričao istorijat jedne od najlepših pravoslavnih verskih objekata na području sredenje Evrope, koja je zahvaljujući pre svega prilozima parohijana postala vlasništvo SPC.

Gosti su u parohijskoj sali održali sastanak sa predstavnicima srpskih klubova iz Gornje Austrije i privrednicima. Prota Dragan je naglasio da su vrata crkve u Lincu uvek otvorena za zemljake iz matice. Ujedno, on je u ime svih prisutnih pohvalio napore Vlade RS da uspostavi što bliže kontakte sa dijasporom.

Važna kapija

O ovom projektu je prisutne na sastanku u parohijskoj sali upoznao Goran Račić, koji je naglasio da je izložbeni prostor jedna od kapija za ulazak preduzeća iz RS na tržište Austrije. Istakao je da je Crkva jedan od oslonaca srpskog naroda, ne samo u dijaspori nego i u maticama Srbiji i RS. Zahvalnost, kao i ideje i predloge o saradnji su izneli i predstvnici srpskog klub "Vuk Karadžić" i firme "Goran Bau" iz Štajera, samostalni privrednik Dušan Miletić iz Linca, kao i Neško Čestić i Borislav Kapetanović. Delegacija je na kraju posetila i predivnu parohijsku biblioteku. Višković je obećao da će poslati kao prilog najnovije izdanje knjiga o zloglasnom logoru Jasenovac.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online