Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2019.
01:00
Z. Mirković - Vesti A

Srbija rasejanje ponovo zaboravlja

Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču ističe da dijaspora ima veliki potencijal da pomogne privredi Srbije, ali je neophodno da matica posveti veću pažnju svom življu u rasejanju.

Z. Mirković
Borislav Kapetanović

- Odnosi dijaspore i Srbije su u prethodnim decenijama jedno vreme bili zaista loši. Dijaspora je 90-ih godina bila prevarena i razočarana. Onda je nastao period kada je poverenje vraćeno onog momenta kad je osnovano Ministarstvo za dijasporu. Danas je taj odnos nešto slabiji i mislim da bi morao da bude na intenzivnijem nivou - kaže Kapetanović za "Vesti".

On navodi da među našim ljudima, preduzetnicima u Austriji postoji velika zainteresovanost za ulaganje i pomoć Srbiji.

- Samo u Beču ima više od 7.000 vlasnika malih i srednjih preduzeća koji su srpskog porekla. Njihova zainteresovanost je na prilično visokom nivou. Da bi se ta zainteresovanost pretočila u delo neophodno je da Srbija i pored brojnih problema sa kojima se trenutno suočava, pokaže veće interesovanje za dijasporu.

Kapetanović ukazuje da je Privredna komora Srbije trenutno nešto više angažovana oko dijaspore, kao i da su stvoreni lakši uslovi za pokretanje posla.

- To je ono što daje nadu da će odnosi biti još bolji, da će se u obostranom interesu stvoriti klima za slobodnije ulaganje dijaspore u maticu - ističe on.

Predsednik Zajednice srpskih klubova naglašava da preduzetnici iz dijaspore imaju želju da pomognu tako što će otvaranjem svojih firmi u Srbiji omogućiti nova radne mesta i da je to veliki potencijal na koji može da računa matica.

Kapetenović ističe da je najvažnije da se napravi dobra atmosfera između dijaspore i matice i da država pokaže veće interesovanje, bez obzira na sve probleme koje treba da rešava, kao što je pitanje Kosova i Metohije.

- Kada se stvorio poverenje ulaganja dijaspore biće na mnogo većem nivou. Naši ljudi u rasejanju su više zainteresovani od stranih ulagača, da Srbija napreduje, da se razvija privreda. Zbog toga njima treba olakšati poslovanje, ali i omogućiti povlašćeni pristup projektima bitnim za razvoj otadžbine - naglašava Kapetanović.

Doznake će presahnuti

Kapetanović se osvrnuo i na pomoć u novcu koju naši zemljacu u dijaspori šalju članovima uže porodice i rođacima u Srbiji.

- Na godišnjem nivou to je svota u iznosu od četiri do pet milijardi evra, što je značajna suma. Međutim, ta svota vremenom će opasti jer mlade generacije, koje su rođene pre 15 ili 20 godina, neće imati više bake i deke u Srbiji kojima će slati novac. Time će nestati ove doznake koje su značajno podsticale srpsku ekonomiju i održavale socijalni mir.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online