Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
19:15
Z. Mirković - Vesti A

Deci ukazuju na pravi put

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča, jedno od najstarijih srpskih udruženja u Austriji, koje je nedavno obeležilo 45 godina postojanja, proslavilo je i klupsku slavu Svetog Savu.

Z. Mirković
Neraskidiva veza s crkvom: Sveštenik Pantić blagosilja slavski kolač

Uprava oko predsednika Milana Popovića okupila je sve članove i prijatelje kluba kako bi zajedno, kao domaćini, proslavili. Ove godine kolačari su bili članovi folklorne sekcije, a od njih je tu čast preuzela ribolovačka sekcija.

Kolač je, u ime folklorne sekcije lomio Vladan Radojković, umetnički rukovodilac, koji je na nedavnom takmičenju Uneska dobio licencu za nošenje titule maestra koreografije.
Sveštenik Petar Pantić, nastojatelj hrama u 16. bečkom okrugu, blagosiljao je slavski kolač i poželeo klubu još mnogo uspešnih godina.

- Bambi mi je posebno prirastao srcu ne samo što uspešno radi, već i što mladi ljudi ovog kluba održavaju neraskidivu vezu sa crkvom - istakao je sveštenik.

A predsednik Popović objašnjava da je Bambi Sveti Sava klupska slava od 2011. godine, jer je to pre svega slava dece.

Z. Mirković
Podrška mladima: Aleksandar Stanković

- Za nas je Sveti Sava od izuzetnog značaja, pre svega zato što smo preuzeli na sebe obavezu obrazovanja i usmeravanje dece ka srpskoj kulturi, što je u osnovi započeo Sveti Sava i utemeljio svojim radom i životom. On nas obavezuje da čuvamo srpski jezik i kulturu gde god da živimo. U istoriji imamo mnoge ličnosti koje su se bavile srpskom kulturom, ali Sveti Sava je gledao da objedini državu, jezik i veru i to je razlog što smo se opredelili da slavimo Savindan - naglasio je Aleksandar Saša Stanković, član uprave KSD Bambi i šef pevačke sekcije.

Obeležavanju klupske slave prisustvovali su predstavnik 16. bečke opštine Tomas Brandšteter, Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i predstavnici kluba Jedinstvo.

Uoči klupske slave KSD Bambi održao je Svetosavsku akademiju u crkvenoj sali hrama u 16. bečkom okrugu, gde su podeljeni i svetosavski paketići brojnoj deci.

Matica da nas pogleda

Uprava Bambija je, sa prosečnom starošću manjom od 30 godina, jedna od najmlađih u Austriji. Aleksandar Stanković ističe da u ovoj godini planiraju mnogo promena.

- Prvo ćemo pregledati sve što je valjalo i što možemo bolje. Posle izborne skupštine planiramo da ostvarimo čvršću saradnju sa institucijama u Austriji i radimo na tome da ostvarimo jače kontakte sa maticom, ambasadom, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za kulturu. Nas ima više stotina hiljada u Beču, trebalo bi da se matica nama više pozabavi, ali i lokalne vlasti. Ipak smo značajan deo zajednice svake opštine u Beču - smatra Stanković.

Olimpijski ciklus i viši nivo

- Planiramo da osnažimo naših 45 godina tradicije. Pripremamo se već sada za 50 rođendan. Pravimo olimpijski ciklus - prošle godine napunili smo 45 godina, a obeležili smo taj jubilej ove godine, kako bi izbegli post, i kako bi mogli da pozovemo predstavnike crkvenih institucija da blagoslove naš jubilej, jer smatramo da je crkva stožer i čuvar srpskog naroda i srpske kulture - kaže Stanković.

On ističe da klub, pošto ima veliku podršku crkve želi još intenzivnije da sa njom sarađuje.

- Planiramo da klub podignemo na viši nivo i ako treba da prerastemo u kulturni centar, koji će pored folklora, pevanja, sporta omogućiti i razne tribine, radionice. Imamo decu koja se interesuju za književnost i poeziju, pevaju svoje pesme. Našim mladima koji studiraju ovde i bave muzikom želimo da ponudimo da se pod našim krovom okupljaju i razvijaju svoju muziku. Sve u duhu srpske tradicije i na čast budućih generacija - kaže Stanković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online