Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.11.2018.
18:13
Z. Mirković - Vesti A

Pesma za mir i slobodu

Odbor SPKD Prosvjeta u Beču organizovao je Koncert za mir, povodom sto godina od kraja Prvog svetskog rata. Koncertom koji je održan u prostoru hrama Vaskrsenja Hristovog Prosvjeta je podsetila na ogromne žrtve srpskog naroda, ali i vrednosti mira i slobode.

Z. Mirković
Melodije Srbije: Orkestar iz Novog Sada

Bila je to završna u nizu manifestacija kojom je ove godine bečka Prosvjeta obeležavala sto godina od pobede i kraja Velikog rata. Koncert je posvećen svima koji poštuju našu kulturu, miran suživot i prijateljstvo svih građana Beča.

Goste je pozdravio starešina hrama Drago Vujić i istakao da je potrebno obeležavanje ovako važnih datuma.

- Dobro je da se u našoj crkvi i našim hramovima na ovako lep način, uz muziku, mladost i duhovno jedinstvo podsetimo na one koji su nam pre sto godina doneli oslobođenje i okončali ratna stradanja i patnje - rekao je Vujić i pozvao prisutne na prigodnu molitvu, kojoj su se svi pridružili.

Koncertu je prisustvovao veliki broj srpskih i austrijskih gostiju, sveštenstvo, predstavnici srpskih organizacija iz cele Austrije, društvenog života grada Beča, a poseban gost bio je Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj.

Ribič je u svom obraćanju, istakao saradnju sa Prosvjetom, značaj ovakvih projekata i predstavio goste iz Srbije, članove orkestra AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Z. Mirković
Koncertu prisustvovali i Srbi i Austrijanci

Sjajni muzičari i izuzetan program napravili su poseban doživljaj posetiocima, a program je otvorio Mali hor Prosvjete lepim nastupom čiji je vrhunac bila pesma "Tamo daleko", koju su prihvatili svi prisutni.

Potom su nastupili iskusni članovi AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada i svojim muzičkim programom proveli publiku kroz lepote Srbije. Za melodijama iz Vojvodine sledile su one iz Šumadije, pesme sa Kosova i Metohije mešale su se sa napevima zapadne i istočne Srbije, a prisutni su aktivno, aplauzima i pevanjem pratili program.

Druženje i razgovori posle koncerta trajali su dugo, a dogovoreni su i novi susreti i saradnja na ovakvim projektima.

Čuvamo sećanje na heroje

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Austriji podsetio je da je važno graditi mostove među kulturama i narodima i da su vrednosti mira i prijateljstva važne, posebno u ovim vremenima.

- Treba gledati u budućnost, ali ne zaboravljati prošlost, koja nam je svima učiteljica. Na nama je da ne zaboravimo, čuvamo i dalje prenosimo sećanje na pale heroje i borimo se i nadamo miru i slobodi - rekao je on.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online