Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti A

Đake prvake obradovali bukvari

Pri hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu, počela je nastava srpskog jezika. Zahvaljujući nesebičnom angažovanju pre svega protojereja-stavrofora Dragana Mićića, uz blagoslov vladike Andreja, 22 polaznika nedeljom od 12.00 do 15.00 časova već uveliko uče, pre svega azbuku.

D. Pašić - Vesti
Deca nisu krila oduševljenje kada su dobila bukvare

Ovaj projekat su - pomogli profesor Srđan Mijalković, predsednik bečkog odbora SKPD Prosvjeta iz Beča i Marko Sarić potpredsednik, koji su prisustvovali prvim časovima.

- Ostvarili smo veliku saradnju sa protom Draganom i primenili isti princip organizacije nastave kakvu već godinama koristimo u Beču. Drago nam je da je i ovde u Lincu, isto kao i u Salcburgu i Sankt Peltenu počela nastava i da će i u ostalim gradovima Austriji uskoro deca imati mogućnost da uče srpski jezik. Nesebično smo zahvalni i Upravi za saradnju sa dijasporom Republike Srbije, koja je takođe pomogla ovu ideju. Stigli su bukvari, što je najvažnije - bio je prezadovoljan Srđan Mijalković, koji je sa Markom Sarićem održao prve časove nastave oduševljenim prvacima.

Nastavu u Lincu će držati učiteljica Dijana Šajin, koja je završila književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i rado se odazvala pozivu da radi sa decom:

- Svakako da se radujem radu s decom, koja su već pokazala veliku želju da nauče maternji jezik. Važno je da imamo odlične uslove za rad i da su nam pre svega prota Dragan i crkva omogućili da u predivnoj biblioteci držimo časove. Uverena sam da ćemo zajedno stvoriti bazu da ova ideja zaživi i da već sledeće školske godine bude više polaznika. Svi su složni sa tim da je 22 učenika odličan broj za početak - kazala je učiteljica Šajin.
Ni roditelji nisu krili zadovoljstvo početkom rada škole. Uz osmehe su ispratili svoje naslednike do klupa u biblioteci. Ratko Radojčić je doveo sina Mihajla koji ima sedam i po godina i šestogodišnju ćerku Mariju:

- Zaista sam oduševljen kao i moja deca. Osnovni razlog što sam ih upisao jeste da nauče šta je njihova otadžbina, a mislim da je jezik najvažniji za to. Imamo bogatu istoriju koja je vezana za sam jezik, pa sam u potpunosti podržao ovaj važan projekat. Verujem da ćemo svi zajedno uspeti na ovom važnom zadatku - istakao je Radojčić.
Učenici svake nedelje posle liturgije koja počinje u 10.00 sati odlaze u prelepo uređenu biblioteku u porti hrama, gde časovi počinju tačno u podne.

D. Pašić - Vesti
 

Podrška matice

Zahvaljujući pomoći Uprave za saradnju sa dijasporom Republike Srbije, vodeći ljudi SKPD Prosvjeta iz Beča obezbedili su pre svega udžbenike, kako bi se nastava nesmetano odvijala. Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković u ime svih se zahvalio ljudima u matici na nesebičnoj podršci sa nadom da će ta saradnja biti unapređena.

D. Pašić - Vesti
Liturgija u hramu

Blagoslov vladike

Vladika austrijsko-švajcarski Andrej prvo je u hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog služio liturgiju posvećenu žrtvama Prvog svetskog rata i stogodišnjici od njegovog završetka, a posle toga pozdravio je polaznike nastave srpskog jezika. On je dečici dao blagoslov i poželeo svima koji učestvuju u ovom projektu mnogo uspeha. Episkop je posebno pohvalo rad nadležnog sveštenika Dragana Mićića.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online