Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
18:48
Z. Mirković - Vesti A

Časovi na mestima istorije

Bečki odbor SPKD Prosvjeta organizovao je trodnevnu ekskurziju po Srbiji za učenike Prosvjetine Škole srpskog jezika.

Vesti
Obilazak manastira bio je sastavni deo ekskurzije

Đaci su imali priliku da posete istorijska mesta u tri grada - Somboru, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu i da uče srpski jezik u matičnoj državi. Obišli su i tri manastira na Fruškoj gori: Krušedol, Veliku Remetu i Jazak, učestvovali u brojnim radionicama.

Uz mališane su stalno bile nastavnice Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković, Suzana Milovanović i Jovana Mitić koje su i osmislile program. Tokom putovanja na đake je pazila i doktorka Zorica Mijalković, dugogodišnji član Prosvjete iz Beča, a domaćin iz Karlovaca, inženjer Draginja Kalinić se potrudila da boravak đaka bečke škole u Srbiji bude što prijatniji.

- Poseta matici nije važna samo da srpska deca iz dijaspore budu u kontaktu s jezikom zemlje svog porekla, već i zato što se na taj način budi i njihova želja da nauče više o istoriji i kulturi Srbije. Na ovaj način, učenici su napokon mogli da posete mesta o kojima su toliko slušali na časovima u Beču i da na licu mesta čuju mnogo zanimljivih činjenica o piscima, slikarima i ostalim srpskim velikanima. Tako smo videli grad u kome je nastala čuvena pesma Laze Kostića o Lenki Dunđerski, manastir Krušedol u kom je takođe boravio neko vreme, ali i crkvu u Karlovcima u kojoj se nalaze slike poznatog slikara Paje Jovanovića, koji je deo života proveo u Beču, što je našim đacima bilo posebno zanimljivo - izjavila je profesorka Vesna Špirić.

Ručak u manastiru

Da je srpsko gostoprimstvo nadaleko poznato potvrdio je i otac Stefan iz fruškogorskog manastira Velika Remeta, koji je za đake bečke škole organizovao ručak u manastiru, ali i Pravoslavno udruženje "Sveti Sava" iz Novog Sada, čiji su članovi veliki prijatelji Prosvjete iz Beča, vrlo srdačno ugostili đake i nastavnice.

U sklopu obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave, đaci su posetili privatnu Osnovnu školu Tvrđava gde su ih sačekali profesori i učenici koji su za bečke vršnjake pripremili ogledni čas srpskog jezika. Bečkim učenicima se ovaj čas posebno dopao, jer su kako kažu, osim sticanja novih znanja, mogli da uoče razlike u učenju i izvođenju nastave u Srbiji i Austriji.

- Od svih aktivnosti koje smo do sada organizovali za đake naše Škole srpskog jezika, s ponosom mogu reći da je poseta Sremskim Karlovcima zasluženo zauzela prvo mesto. Koliko god da na časovima srpske kulture i istorije đaci imaju priliku da nauče razne zanimljivosti, ništa se ne može uporediti sa ovim načinom upoznavanja države iz koje potiču - istakla je nastavnica Aleksandra Tanasković.

Ekskurziju su organizovale nastavnice Prosvjetine škole u saradnji sa Kreativnim klubom Eduko iz Sremskih Karlovaca.

Otvorena vrata

Škola srpskog jezika je projekat SPKD Prosvjeta i već nekoliko godina nastoji da učenike srpskog porekla koji žive u Beču približi srpskoj kulturi, nauči ih maternjem jeziku i tome koliko je važno da očuvaju svoje nasleđe. Tim Prosvjete, na čelu sa predsednikom Srđanom Mijalkovićem se godinama bori da srpska deca, iako rođena u Austriji, ne zaborave svoje poreklo i zato ova škola širom otvara vrata deci od šest do 14 godina koja žele da nauče srpski jezik i ćirilicu.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online