Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2018.
00:55
D. Pašić - Vesti A

Rusija duše ispunila

Grupa vernika iz parohije u Lincu, s blagoslovom vladike austrijsko-švajcarskog Andreja, pod duhovnim rukovodstvom protojereja-stravrofora Dragana Mićića, nedavno je boravila sedam dana u Rusiji.

D. Pašić
Vernici iz Linca sa episkopom Antonijem


Tokom pokloničkog putovanja vernici su obišli najveće moskovske hramove. Posetili su hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu, u kome se nalazi oltar posvećen Kazanskoj čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice, kao i mošti samog svetitelja. Nisu propustili priliku da obiđu i Saborni hram Hrista Spasitelja u kome je kripta - Spasopreobraženski hram, muzej, velika sala za služenje liturgija i drveni hram posvećen ikoni Presvete Bogorodice Državne.

Neumorni Lazar

Putovanju na kome su svi iskreno molitveno uživali, poseban pečat je dao mali Lazar (2) koji nijednog dana nije bio neraspoložen već je svima davao podršku da izdrže napore.

- Nosimo predivne utiske iz Rusije. Ovo je nešto nezaboravno i jedinstveno, pogotovo što smo supruga i ja prvi put boravili u Moskvi. Zahvalni smo proti Draganu i svima koji su bili na ovom putovanju, kao episkopu Antoniju koji nas je sa sveštenstvom ugostio u Moskvi - preneo nam je utiske Radenko Vrhovac, koji je sa suprugom Nadom išao na pokloničko putovanje u Rusiju.


Protojerej-stavrofor Dragan Mićić takođe je preneo predivne utiske s putovanja u Rusiju zahvalivši pre svega episkopu Antoniju:

- Ovo putovanje je uspešno realizovano zahvaljujući podršci episkopa Antonija, starešine podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi i teologa Nikole Kovača. On nam je bio i vodič - kazao nam je prota.

D. Pašić
Ispred jednog od hramova

Vrhovci domaćini slave

Parohijska slava posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvoricu biće proslavljena u subotu, 12. maja, a domaćini će biti uzorni parohijani Nada i Radenko Vrhovac sa porodicom. Obeležavanje slave počeće već u petak večernjim bogosluženjem u 18.00 sati, posle kojeg će vernici biti pomazani uljem iz manastira Ostrog. Na sam dan slave u subotu od 10 sati liturgiju će služiti više sveštenika. Na liturgiji će pojati mešoviti crkveni hor Sveta tri jerarha iz Krupnja. Od 12 sati je slavski ručak u porti hrama.

Posle posete čuvenom Kremlju, poklonici iz Linca su obišli i brojne manastire nadomak Moskve. Jedan od najupečatljivijih trenutaka bila je dvodnevna poseta manastiru Optina Pustinja, nedaleko od grada Kozeljska. Prema predanju osnovao ga je krajem XIV vek razbojnik Opta, koji je kasnije primio monaški čin. Duhovni preporod to prelepo zdanje je doživelo u XIX veku kada se svojim podvizima proslavilo 14 staraca, podvižnika Optina Pustinje. Manastir ima više hramova, a vernici iz Austrije su imali privilegiju da uđu u keliju u kojoj se podvezivao sveti Amvrosije i da na licu mesta osete blagodat.

D. Pašić
Lazar sa majkom Jelenom

Muzej sa 4.373.757 eksponata

Da su crkva i vera čvrsto i nerazdvojno povezane s istorijom jednog naroda, uverili su se vernici iz Linca razgledajući eksponate moskovskih muzeja i galerija. Obišli su Državni istorijski muzej koji ima neverovatnih 4.373.757 eksponata, ali i Muzej juvelirskih radova, novca i srednjovekovnog oružja u kripti hrama Blagoveštenskog sabora u Kremlju, Muzej Patrijaršijske palate, Muzej riznica Oružane palate, Centralni muzej drevne ruske kulture i umetnosti "Prepodobni Andrej Rubljov" , Muzej ruske ikone i Tretjakovsku galeriju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online