Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.04.2018.
05:00
D. Pašić - Vesti A

"Mokranjac" opet dominirao

x Plasman na Evropsku smotru folklora u Banjaluku izborilo je 11 društava od 14, koliko ih je učestvovalo u takmičenju za stariji uzrast

Domaćini ove tradicionalne manifestacije Saveza Srba Austrije, pod medijskim pokroviteljstvom našeg lista, ove godine su bili KUD Trebava iz Salfeldena i Zajednica srpskih klubova u pokrajini Salcburg.

Plasman na Evropsku smotru folklora u Banjaluku je izborilo 11 društava od 14 koliko ih je učestvovalo u takmičenju za stariji uzrast. Inače je 15 klubova bilo na Smotri, s tim što je KUD "Karađorđe" iz Beča, imao folklornu grupu samo u srednjem uzrastu.

Uz nadmetanje folklornih ansambala, održana su i takmičenja u grupnom i solo izvornom pevanju. Nadmetali su se i instrumentalisti i recitatori, a takmičenja su održana i u likovnoj umetnosti i pisanju literarnih radova.

Pozdrav na srpskom

Predsednik Radničke komore Salcburga Peter Eder izazvao je salve aplauza kada je uzeo mikrofon i na srpskom jeziku kazao:
- Drago mi je da sam sa vama i svima želim lep provod.

Aleksa najdarovitiji

Za najdarovitijeg igrača folklora proglašen je mali Aleksa Drobnjak iz KUD Ostrog iz Linca.

Treba odati posebno priznanje članovim KUD Trebava, na čelu sa mladim predsednikom Stefanom Trivićem, za organizaciju ovog događaja. Sve se dešavalo u sali Kongres centra u centru Salfeldena, gde je upravo Trivić najavio Smotru, koju je vodila Svetlana Jejnić. Srpska zajednica u ovom delu Austrije ima ogromno poštovanje.

Pokazalo se to i ovog puta, jer su na Smotru došli gradonačelnik Salfeldena, Erih Rormozer, predsednik Radničke komore pokrajine Salcburg Peter Eder, koji je stigao sa Đujom Tešanović Bećirević.

Većanje do ponoći

Žiri u sastavu prof. dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, prof. dr Selena Rakočević, etnokoreolog i Vilma Niškanović, etnolog, imao je pune ruke posla. Dugo je trajalo većanje sa predstavnicima klubova oko konačnog plasmana. Već je bila prošla ponoć kada je počela dodela nagrada, što je prilično iznerviralo brojne učesnike, jer im nije bilo jasno zašto je toliko vremena trebalo da se donese konačna odluka.
 

Specijalne nagrade

Učesnicima Smotre su dodeljene i posebne nagrade. Za novu koreografiju "Beogradska posavina" je nagrađen KUD Opanak iz Salcburga. Za izvorno izvođenje specijalnu nagradu je dobio KUD Ostrog iz Linca za pesmu "Imam ženu Radavu". Najbolji aranžman odnosno, muzičku obradu je imao KUD AS Viner Noještat, autora Slobodana Jerinića. Priznanje za najlepši kostim dobio je KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča za koreografiju "Oblak pada nad Srbijom" . Isto udruženje za istu koreografiju dobilo je i priznanje za prvi nastup grupe pevača.

Bili su tu i vodeći članovi Socijaldemokratske stranke (SPOe) iz Salfeldena, ali i pokrajine odnosno glavnog grada Salcburga. Nisu izostali ni predstavnici matice Svetlana Lala Stanković, generalni konzul Srbije u Salcburgu, sveštenik Gojko Ostojić i Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba Austrije.

Branko i Valter

Deluje nestvarno, ali je istinito. Valter Štajdl, jedan od vodećih ljudi Socijaldemokratske partije u Salcburgu, zahvaljujući Smotri je posle čak 40 godina opet video Branka Radovanovića. Oni su početkom 70-ih zajedno radili u istoj firmi pet godina:
- Posebno mi je drago što sam sreo Branka posle toliko godina. Sećam se da smo proveli nezaboravne trenutke u istoj firmi. Posebno mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama - poručio je Valter Štajdl, koji je inače rođen u Salfeldenu.

Posle dobrodošlice Stefana Trivića, intonirane su austrijska i srpska himna. Prisutne su pozdravili i poželeli uspeh Erik Rormozer,gradonačelnik Salfeldena i generalni konzul Svetlana Stanković. Govorili su i predsednik Radničke komore Salcburga Peter Eder i Đuja Bećirević. Sve je blagoslovio sveštenik Ostojić, a Smotru je otvorio Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

PLASMAN

Folklor stariji uzrast
1. KUD "Stevan Mokranjac" - Beč 99,5 bodova

2. KUD "Knez Lazar" - Gmunden 97,5

3. KUD Ostrog - Linc 96

4. KSZS - Salcburg 95,5

5. KUD AS - Viner Noještat 95

6. KUD Opanak - Salcburg 93,5

7. KUD Jedinstvo - Beč 91,5

7. SK "Nikola Tesla" - Linc 91,5

8. KUD Mladost - Leobersdorf 91

9. KUD "Branko Radičević" - Beč 89

10.KUD Harmonika - Cel am Ze 86,5

11.KUD "Stevan Sinđelić" - Salcburg 86

12. KUD "Nikola Tesla" - Filah 85,5

13. KUD Trebava - Salfelden 83

Folklor - srednji uzrast
1. KUD Mladost - Leobersdorf 98 bodova

2. KUD "Stevan Mokranjac" - Beč 97

3. SKUD "Karađorđe" - Beč 96

4. SK "Nikola Tesla" - Linc 93,5

5. KUD Ostrog - Linc 91,5

6. KUD Jedinstvo - Beč 86,5

7. KUD "Knez Lazar" - Gmunden 85,5

8. KUD "Stevan Sinđelić" - Salcburg 83,5

9. KUD Opanak - Salcburg 82,5

Grupe - izvorno pevanje
1. KUD Ostrog - Linc

2. KUD "Stevan Mokranjac" - Beč

3. KUD Opanak - Salcburg

Solo - izvorno pevanje
1. Miloš Đenić (KUD Ostrog Linc)

2. Katarina Lopatka (KUD Opanak Salcburg)

3. Tamara Mirjanović (KUD Jedinstvo Beč) i Marina Pavlović (KSZS Salcburg)

Solo - instrumentalista (harmonika)
1. Rade Milošević (KUD Mladost Leobersdorf)

2. Saša Milošević (KSZS Salcburg)

3. Nikola Mirković (SK "Nikola Tesla" Linc)

Recitacije
1. Isidora Ninković (SKUD "Karađorđe" Beč )

2. Ivana Vasić (KSZS Salcburg)

3. Marija Škorić (KUD Mladost Leobersdorf)

Likovna umetnost
1. Sanja Tošić (KSZS Salcburg)

2. Dara Delić (SK "Nikola Tesla" Linc)

3. Kristina Popović (KUD Mladost Leobersdorf)

Literarni rad
1. Nina Janković (KUD Mladost Leobersdorf)

2. Nenad Radojević (KSZS Salcburg)

3. Danica Žuža (SK "Nikola Tesla" Linc)



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online