Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
02:00
D. Pašić - Vesti A

Traže vizu za Banjaluku

Uprkos brojnim problemima u Savezu Srba Austrije, i ove godine će se održati tradicionalna, 35. po redu smotra kulturnog-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Ovaj događaj, pod pokroviteljstvom najtiražnijeg dnevnog lista u dijaspori "Vesti", održava se 21. aprila u Salfeldenu u pokrajini Salcburg, gde će domaćin biti Zajednica srpskih klubova pokrajine Salcburg, odnosno Kulturno-umetničko društvo Trebava.

Vesti
Domaćini očekuju preko 1.000 učesnika u Salfeldenu

Ovo mlado udruženje spremno dočekuje 35. Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva, koja je inače jedna od tri velike manifestacije uz Vidovdanske sportske susrete i Dečji kviz, koje se svake godine održavaju, naizmenično u jednoj od austrijskih saveznih pokrajina, u organizaciji Saveza Srba Austrije.

Prijavilo se 13 udruženja

Domaćinu su se do 23. marta, kada je bio poslednji dan, prijavilo 13 udruženja za učešće u takmičenju. Očekuje se dolazak i 15 zvaničnih političara između ostalog i novoizabrani predsednik Radničke komore pokrajine Salzburg, Peter Eder.

Smotra je takmičarskog karaktera, jer obezbeđuje odlazak na Evropsku smotru folklora, koja će se ove godine održati u Banjaluci. Učesnici nastupaju u kategorijama: folklor, horovi, grupe pevača, pevači solisti, recitatori, muzičari i orkestri:

- Očekujemo nastup 800 učesnika, članova srpskih klubova i udruženja iz svih austrijskih pokrajina. Reč je o najvećoj prezentaciji kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, uz prisustvo brojnih gostiju iz austrijskog društvenog i kulturnog života - kazao nam je Stefan Trivić, predsednik domaćina KUD Trebava Salfelden.

Otvaranje i probe

Program, odnosno zvanično otvaranje, zakazano su za 13.00. Predviđene su i tehničke probe za sve učesnike, a one počinju u 9.00. Domaći je zamolio sve učesnike da ispoštuju predviđene termine kako bi ova manifestacija opravdala nivo kakav je imala u prethodnih 35 godina.

Vesti
Pobednike očekuju nagrade "Vesti", najtiražnijeg dnevnog lista u dijaspori

Reči dobrodošlice preneo je i predsednik Saveza Darko Jurišić, koji kaže da će domaćin i Zajednica srpskih klubova iz Salcburga opravdati poverenje koje su dobili za organizaciju važne manifestacije. Iz Salfeldena poručuju da sve učesnike očekuju odlični uslovi:

- Kongresni centar Salfelden sa 1.300 mesta za sedenje ima odlične tehničke uslove. U njemu se inače održavaju koncerti i veliki kongresi i u redu je reprezentativnih dvorana za izvođenje ovakvih programa na nivou Austrije. Time zadovoljava sve tehničke i umetničke uslove kako bi i sama manifestacija imala visoki nivo održavanja što je jako bitno za učesnike u programu, ali i za brojne goste, naše austrijske prijatelje kojima na adekvatan način želimo predstaviti naš rad kao i bogatstvo naše kulturne tradicije - jasan je prvi čovek KUD Trebava.

"Mokranjac" brani tron

Prošle godine je Smotra održana u Lincu. Sa maksimalnim učinkom po broju bodova pobedio je KUD Stevan Mokranjac iz Beča. Doduše, četiri društva su podelila prvo mesto, ali je opšti utisak da su Bečlije sa razlogom odneli po 100 bodova, kako u starijem, tako i u srednjem uzrastu folklora.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online