Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
02:00
D. Pašić - Vesti A

Od Srpske za kapelu 60.000 evra

Drugi put u četiri godine, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, posetio je Linc i sedište srpske parohije hram Svetog oca Vasilija Ostroškog. Ovog puta s njim je bila i premijer Srpske Željka Cvijanović sa saradnicima. Sastanke i druženje u Lincu organizovala je Srpska pravoslavna parohija u Lincu, a prisustvovali su i predstavnici srpskih klubova u pokrajini Gornja Austrija.

D. Pašić
Dodik i prota Mićić u hramu

Posle obilaska crkve, Milorad Dodik je obećao da će se lično založiti da osveštanju spomen-kapele srpskim žrtvama prisustvuje patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej. Dodik je pozvao naš narod u rasejanju na jedinstvo.

Poziv na jedinstvo Srba u rasejanju

Prisutnima se obratio i starešina hrama protojerej-stavrofor Dragan Mićić.

- Posebno zahvaljujemo predsedniku Dodiku koji je pre nešto manje od četiri godine posetio našu parohiju i dao, da tako kažem, zeleno svetlo za izgradnju spomen-kapele srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata pohranjenim na italijanskom groblju u selu Mauthauzen i tu gradnju pomagao. Do sada smo imali veliki probem da obezbedimo sredstva, ali zahvaljujući Dodiku i gospođi Cvijanović taj problem smo rešili. Obećali su nam da će do kraja juna 60.000 evra biti uplaćeno na račun Eparhije austrijsko-švajcarske za nastavak izgradnje kapele - radosno je prisutnima kazao prota Mićić.

On je kazao da srpska zajednica u ovom delu Austrije ima dosta problema pre svega sa organizacijom nastave srpskog jezika, za šta očekuje takođe pomoć iz matice.

Okupljenima su se obratili i premijerka Srpske Željka Cvijanović i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Predstavnici srpskih klubova na sastanku

Razgovori s privrednicima

Pre dolaska u sedište parohije predsednik i premijer Republike Srpske sastali su se s privrednicima iz Linca, predstavnicima dijaspore poreklom iz Srpske sa kojima su razgovarali o uspostavljanju konkretne privredne saradnje sa domaćim privrednicima i podršci koju po pitanju uspostavljanja ekonomske saradnje može da pruži dijaspora. Iskazana je spremnost da se uz podršku dijaspore doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske, kao i preduzimanju konkretnih privrednih aktivnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online