Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.03.2018.
04:00
Z. Mirković - Vesti A

Srbi su preživeli nekoliko genocida

Odbor SPKD Prosvjeta u Austriji organizovao je u Beču, povodom godišnjice martovskog pogroma nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i NATO agresije na bivšu Jugoslaviju, tribinu "Kosovo i Metohija - Sumrak Evrope". Istoričar prof. dr Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, održao je predavanje na tu temu.

Z. Mirković
Slavna istorija: Ković govori o stradanjima srpskog naroda

Minutom ćutanja odata je pošta nastradalima u martovskom pogromu i NATO agresiji, a manifestaciju je, besedom, otvorio sveštenik Mihajlo Smiljanić iz bečkog hrama Vaskrsenja Hristovog.

Predsednik Prosvjete u Austriji Srđan Mijalković je naglasio značaj obeležavanja godišnjica iz prošlosti srpskog naroda.

- Kao što ne smemo zaboraviti naše značajne i pozitivne datume i ljude, tako moramo pamtiti i velike nepravde i nesreće jer je to način da se one ne ponove - rekao je Mijalković.

On je podsetio prisutne da je Miloš Ković jedan od inicijatora Apela za odbranu Kosova i Metohije iz 2017. godine, koji je potpisao značajan broj srpskih građana, intelektualaca, akademika i dvanaest episkopa SPC.

Okupacija Kosova nije naš kraj

- Naša istorija je važna i zbog oslobodilačkih pokreta srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu. U srcu našeg trajanja uvek je bio Kosovski zavet. Na Kosovu je danas NATO, ali ta okupacija nije kraj naše istorije. Dok ne dođe do promena odnosa u svetu, potrebno je sačekati i pregovarati u promenjenim okolnostima. Važno je i da Srbi budu solidarni, da odlazimo u srpske enklave i pomažemo našem narodu koliko možemo. Ne treba da imamo iluzije, gledajmo na sebe svojim očima, jer treba pamtiti, govoriti i svedočiti - istakao je Ković.

Predavanje je dr Ković započeo rečima da nam je istorija duga, tragična i u isto vreme slavna.

- Krajem veka sa Kosmeta je nekažnjeno proterano nekoliko stotina hiljada ljudi, a najviše Srba. Mnoge evropske zemlje su nažalost učestvovale u ovom zločinu, izgleda da neke od njih sada uviđaju svoju grešku. Neizvesna je i sudbina preostalih 120.000 Srba na Kosovu i Metohiji. Oni sigurno ne žele pripajanje velikoj Albaniji. Da li je moguće da se u Evropi koja se zalaže za građanska prava događa ovakvo ukidanje ljudskih prava za čitav jedan narod - upitao je on.

Kostić je podvukao da su Srbi star narod, koji je preživeo nekoliko genocida i zbog toga se naša istorija može porediti sa istorijom Jevreja i Jermena.

U publici je bio veliki broj mladih ljudi, brojni studenti iz Beča, kao i grupa bečkih doktoranada istorije, kojima je profesor Ković svojevremeno predavao na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Bilo je mnogo pitanja koja su se ticala istorije našeg naroda, posebno na Kosmetu, ali i o eventualnim mogućnostima rešavanja problema koji su se nagomilali u južnoj srpskoj pokrajini.

U muzičkom delu programa je učestvovao poznati muzičar Sima Simić, koji živi u Beču, a rodom je iz Prizrena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online