Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.02.2018.
18:48
Z. Mirković - Vesti A

Maternji nam je srpski, a ne BKS

SPKD Prosvjeta Austrija uputilo je, povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika, javni apel da se svima u Austriji, koji se služe srpskim jezikom, garantuje pravo na njegovu upotrebu i negovanje!

Vesti
Borba za srpski jezik: Sastanak SPKD "Prosvjeta"

- U želji da damo svoj prilog i pokažemo da uvažavamo i podržavamo jezičku i kulturnu raznovrsnost, kao i sva ljudska i građanska prava, a posebno pravo svakog čoveka na korišćenje maternjeg jezika, povodom Dana maternjeg jezika upućujemo ovaj apel. Iako je pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika u Evropi zagarantovano, u Austriji se i dalje pojavljuju brojni problemi u svakodnevnom ostvarivanju tog prava, naročito za brojne građane Srbe u ovoj zemlji, prevashodno zbog nametanja političkog jezika, takozvanog BKS kao maternjeg. Takav problem postoji u još nekim evropskim zemljama - ukazuje Prosvjeta.

U Austriji je za sve koji govore srpski i dalje zvanično nametnut politički novogovor, takozvani BKS (bošnjačko-hrvatsko-srpski), iako je po broju govornika, posle nemačkog, srpski jezik drugi u Austriji! Vlasti i institucije isključivo i zvanično koriste naziv BKS u kontekstu srpskog jezika kao maternjeg.

- Povodom (ne)mogućnosti informisanja i obrazovanja na srpskom kao maternjem, ističemo da u austrijskom Ministarstvu prosvete, kao i dokumentaciji austrijskog obrazovanja, čak i ne postoji poseban jezički kod za srpski - piše u Prosvjetinom apelu.

SPKD Prosvjeta Austrija podseća sve institucije i pojedince u matici, kojih bi to trebalo da se tiče, da podrže srpsku zajednicu u Austriji u naporima da se ovo stanje promeni.

Obeležavanje od 1999. godine

Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. kako bi se promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Prosvjeta podseća da je ovaj dan ustanovio Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je urdu proglašen zvaničnim jezikom.

- Brojni Srbi uvereni su da je neophodno doneti novi, poboljšani i moderniji propis koji bi svima koji koriste srpski jezik u Austriji omogućio i garantovao pravo na upotrebu i negovanje srpskog na način na koji to ostvaruju i druge etničke zajednice u ovoj zemlji. Srpsko rasejanje je jedno od najmnogoljudnijih u Evropi. Brojni Srbi vredno rade i borave u Austriji, a mnogi su već decenijama njeni lojalni građani. Sigurni smo da svi oni, kao i generacije njihove dece rođene u ovoj zemlji, zaslužuju ista prava kao i svi ostali građani - navodi se u apelu.

Prosvjeta je izrazila nadu da se u zajedničkoj saradnji i uz neizbežnu podršku matice i odgovarajućih institucija i organa ovaj problem može uspešno rešiti.

U svetu 6.000 jezika

U svetu se, prema procenama Uneska, govori oko 6.000 jezika, a gotovo polovini preti izumiranje. U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, a u službenoj upotrebi je 11 jezika manjina. Oko 70.000 dece u Srbiji obrazuje se na osam manjinskih jezika. Istovremeno, u Austriji su zvanično priznati brojni jezici, ali srpski nije među njima!


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online