Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.01.2018.
20:10
Z. Mirković - Vesti A

Redovi pred hramovima

Srbi su širom Austrije proslavili najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalnim odlaskom na praznične liturgije koje su služene u hramovima Srpske pravoslavne crkve kao i porodičnim okupljanjima.

Z. Mirković
Ponoćna liturgija: Prepun hram Vaskrsenja Hristova u Beču

Uoči dolaska ovog velikog praznika u hramovima SPC u Austriji deljeni su i osvećeni badnjaci, a veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče i narednog dana, na Božić, kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristovog i Rođenja Presvete Bogorodice. Bečki hramovi, iako je veliki broj naših građana iskoristio slobodne dane da Božić provede u otadžbini, bili su puni vernika.

Hram Vaskrsenja Hristovog bio je pretesan za sve vernike koji su želeli da prisustvuju ponoćnoj liturgiji, tako da se i ispred crkve formirao red vernika, koji su čekali da uđe u hram.

Z. Mirković
Nedeljko Koturović sa ćerkama

Ćerke uče tradiciju

Porodica fudbalskog trenera Nedeljka Koturovića u Beču je proslavila na tradicionalni način, uz badnjak, seno i naravno na Božić bogatu trpezu, na koju su pozvali rođake i prijatelje. Nedeljko ističe da svojim ćerkama Uni i Lauri želi da prenese tradiciju svog naroda, te mu je veoma bitno da se Božić slavi kao u otadžbini.

Takođe, i van Beča su hramovi bili puni vernika, kao i u Vinernojštatu gde je paljenju Badnjaka prisustvovao veliki broj Srba.

U ulicama koje vode ka hramovima tokom Badnjeg dana bio je i znatan broj prodavaca badnjaka. Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera.

Čestitali Kurc i Štrahe

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe čestitali su pravoslavnim vernicima Božić. Kurc je na svom Fejsbuk profilu postavio čestitku u kojoj svim pravoslavnim vernicima želi srećan Božić i Novu godinu. Njemu je zahvalilo više Srba koji su izrazili zadovoljstvo što ne zaboravlja pravoslavce. Tako je Danijel Đokić iz Tirola napisao da ga raduje i znenađuje što tako visokopozicionirani ljudi misle na pravoslavce koji su deo ovog društva.
- Želim svim pravoslavnim hrišćanima predivno Badnje veče, srećan Božić i srećnu Novu godinu - poručio je i Štrahe preko svog Fejsbuk naloga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online