Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
03:15
D. Pašić - Vesti A

Uz pojanje i zvuci gusala

U prvu subotu božićnog posta, u hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu živo je bilo gotovo celog dana. U prepodnevnim časovima je služena liturgija, koju je predvodio nadležni sveštenik, protojerej-stavrofor Dragan Mićić. Sasluživali su jereji Nikola Pantić iz parohije Gmunden i Dalibor Brznej, koji brine o našim parohijanima u Braunauu na Inu i okolini. Brznej je posle službe održao prigodnu besedu i zahvalio se vernicima na odnosu prema crkvi.

D. Pašić
Koncert za pamćenje u Lincu: Hor iz Surčina sa domaćinima

Bogosluženje su ulepšali članovi mešovitog hora Pokrova Presvete Bogorodice iz Surčina, koje je sa galerije predvodio magistar Predrag D. Marković. Bilo je prisutno i dosta dece, polaznika veronauke koji su se pričestili.

U večernjim satima posle službe upriličen je lep koncert mešovitog hora iz Surčina. U ime nadležnog vladike Andreja, službi i pojanju gostiju iz Srbije prisustvovali su protojerej-stavrofor Nenad Mihajlović sa suprugom i protinica Marijana, majka episkopa Andreja. Posle službe, otac Nenad je prisutnima preneo pozdrave nadležnog vladike i poželeo svima srećan i blagosloven božićni post.

Poklon za protu

Sa horom iz Surčina je doputovao i protojerej-stavrofor Slobodan Radojčić, koji je 80-ih godina bio na službi upravo u parohiji u Lincu. Na kraju koncerta prota Radojčić je posebnu zahvalnost odao svešteniku Mićiću, kojem je uručio enciklopediju "Spomenica vladičanstva sremskoga" autora Srđana Ercegana. Prigodnu umetničku sliku uručio je i protinici Grozdani Mićić. S druge strane, nadležni sveštenik parohije u Lincu se biranim rečima zahvalio proti iz Surčina, ali i svima prisutnima i uručio mu krst iz Jerusalima.

Koncert mešovitog hora Pokrova Presvete Bogorodice je počeo uvodnim slovom umetničkog rukovodioca i dirigenta, magistra Predraga M. Stamenkovića. Osim divnog pojanja, posebnu pažnju je privukao guslar Dimitrije Anđelić, kao i pevačka grupa Vezak, pod rukovodstvom Maje Aleksić, koja je osnivač grupe. Kruna bogatog programa je bila himna Svetom Savi, koju su brojni vernici otpevali zajedno sa horom. Pljuštali su aplauzi posle svake tačke, kojih je bilo 27.
Hor je sledećeg dana gostovao i u parohiji Ens, gde je uveličao nedeljnu liturgiju u crkvi Prenosa moštiju Svetog Save na Vračaru.

Posle službe članovi hora su posetili memorijalni centar iz Drugog svetskog rata, logor Mauthauzen. U pratnji sveštenika Mićića obišli su i vojničko groblje iz Prvog svetskog rata, gde je sahranjeno oko 12.000 srpskih vojnika i zarobljenika i gde je trenutno u izgradnji kapela posvećena mučenicima i stradalnicima. Služen je parastos u pratnji hora iz Surčina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online