Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
01:00
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Miroslav na sudu pobedio osiguranje

Osiguranje kuće je dobra stvar, ali osiguravajuća društva gotovo uvek pokušavaju da izbegnu nadoknadu štete kada ona nastane. Takvo iskustvo imao je i naš zemljak u Beču Miroslav B, vlasnik kuće u 22. bečkom okrugu, koji je tek posle sudskog procesa naterao osiguranje da mu isplati štetu koja je nastala provalom.

pixabay.com
Beč: Osiguravajuća društva gotovo uvek pokušavaju da izbegnu nadoknadu štete kada ona nastane

Miroslav je nedavno treći put bio žrtva provale. Iz njegove kuće su ukradene vredne stvari, ali se najpre nije mnogo nervirao jer je znao da je osiguran, a nije ni slutio šta ga čeka da dođe do ostvarenja svog prava.

Kada je ustanovio da mu je neko provalio u kuću naš zemljak je odmah obavestio policiju. Čuvari reda su došli i ustanovili da su razvaljena vrata na terasi, preko koje su lopovi ušli u kuću. Posle toga on je provalu prijavio i osiguranju, kao što to nalaže ugovor.

Nekoliko dana posle prijave do kuće našeg zemljaka dolazi predstavnik osiguravajuće kuće, koji je napravio izveštaj o napravljenoj šteti. Provalnici su odneli sef koji je bio u jednom ormaru, sa svim sadržajem, a u njemu su se nalazili nasleđeni nakit, zlatnici i novac. Ukupna šteta iznosila je više od 20.000 evra.

Isplata uz kamatu

Osiguranje je posle sudske odluke u korist našeg zemljaka moralo da isplati kompletno nastalu štetu, ali sa kamatama i svim nastalim troškovima.

Ovaj slučaj je dokaz da sklapanje osiguranja ne znači i da će osiguranik doći lako do svog prava, pa je važno da građani znaju dobro svoje pravo.

Zatim je prošlo više meseci i Miroslav, i pored brojnih pokušaja, nije mogao da stupi u kontakt sa predstavnikom osiguravajuće kuće preko kojeg je sklopio osiguranje. Činilo mu se da ga izbegava, pa je odlučio da nazove osiguranje direktno i upitao kada može da očekuje obeštećenje.

Međutim, u osiguravajućoj kući navodno ništa nisu znali o prijavljenoj šteti zbog čega je morao još jednom da je prijavi. Nekoliko meseci kasnije je osiguravajuće društvo poslalo veštaka do kuće, kako bi proverio tragove provale na vratima terase. Posle kratkog vremena dobija pismo od osiguranja da tragovi provale nisu dovoljni da bi se moglo tvrditi da se radi o provali, zbog čega neće biti isplaćeno obeštećenje.

Pošto je Miroslav imao i sklopljen ugovor o pravnoj zaštiti odlučio se da nastalu štetu zatraži putem suda.

Pred sudom je osiguravajuće društvo tvrdilo da nije ni bilo provale, a potom i da Miroslav nije na vreme prijavio provalu i štetu, te da ionako nije verodostojan klijent. To što je policija utvrdila da je bilo tragova provale osiguravajuće društvo nije zanimalo. Samo uz pomoć svog advokata Herberta Laimbeka Miroslav je uspeo da dokaže da je bio žrtva provalnika.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online