Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.05.2019.
11:00
K. Marković A

Zablistaće hram do 20. oktobra

Parohijani i vernici najbrojnije srpske parohije u Melburnu uveliko se pripremaju za obeležavanje Osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i sedam decenija delovanja srpske crkve na tlu Australije. Srpska pravoslavna crkva Sveti arhidjakon Stefan u Kizborou izabrana je za mesto održavanja centralnih svečanosti u Viktoriji, gde će se prigodnim programima obležiti izuzetno važni jubileji naše zajednice.

K. M.
Značajne svečanosti: Srpska crkva Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou

Već duže od dve godine jeromonah Miroljub Tomić danonoćno radi na freskopisanju hrama, koji bi, prema očekivanjima predsednika crkvenog odbora Ratka Gudelja, na njihovu veliku radost trebalo da se završi za nekoliko meseci.

Do počeka planiranih svečanosti 20. oktobra ostalo je još dosta radova ali, kako veruju u Kizborou, srpska crkva će do tada zasijati u punom sjaju.

- Naš jeromonah Miroljub Tomić neumorno svakodnevno i do 10 sati na oslivanju hrama. Moram da se pohvalim da smo imali veliku sreću oko radova na freskopisanju. Skele koje su bile potrebne za takav pozamašan projekat dobili smo na korišćenje poptuno besplatno od braće Aleksa i Miloša Manojlovića, koji u Sidneju imaju biznis. čak su dolazili da montiraju i razmotiraju skele, uz to više puta smo dobijali od njih i značajne novčane priloge - ponosno kaže Ratko Gudelj.

Uprava i sveštenici crkve u Kizborou izuzetno su počastvovani što je njima ukazano poverenje da organizuju proslavu crkvenog jubileja u Melburnu. 

- Verujemo da je naš episkop Siluan, kada se odlučivao da nam poveru ovako veliku proslavu, imao u vidu našu brojnost i organizacione sposobnosti. To je veliki posao a verujem da ćemo do oktobra završiti našu crkvu - kaže Gudelj..

Pored fresaka, hram Svetog arhidjakona Stefana biće ulepšan i granitom koji stiže iz Arandjelovca a kupljen je sredstvima crkve u Kizborou. 

- Granit se seče i trebalo bi da za par nedelja krene iz Srbije put Australije. Čim brodom stigne u Melburn, započećemo njegovo postavljanje i nadamo se da će pod biti završen do 20. oktobra. Sa nestrpljenjem očekujemo da svima pokažemo hram koji će zasijati ljubavlju koju u njega svi ovde ulažemo - veli predsednik crkvene opštine. 

Posredstvom Patrijaršije SPC u Beogradu, iz Rusije je naručen polilej koji bi takodje trebalo da stigne pre važne svečanosti i tako dodatno bude ulepšan srpski hram. Uvezeni su motori za elektrifikaciju crkvenih zvona, naručena je časna trpeza iz Srbije...

Paralelno sa radovima na ulepšavanju hrama, u Kizborou se pripremaju za još jednu veliku svečanost. Jer, trebalo bi da dobiju novog sveštenika Aleksandra Savića, koji će 23. juna na svečanoj arhijerejskoj liturgiji stupiti na dužnost starešine hrama.  

- Tog dana ćemo započeti i našu redovnu humanitarnu akciju prikupljanja sredstava namenjenih narodnih kuhinjama za naš narod na Kosovu i Metohiji. Mogu ponosno da kažem da smo tokom prošlogodišnje akcije sakupili čak 15.000 dolara koje smo preko crkve poslali našem narodu. Verujemo da ćemo ove godine biti još i uspešniji - dodaje Gudelj i ističe da sa radošću išcekuju i novog sveštenika. - Očekujemo da ćemo sa sveštenikom Aleksandrom, koji nam dolazi sa porodicom, još uspešnije raditi za našu srpsku crkvu. Kada je sloga u kući i domaćinski radi, onda je tu i uspeh.

K: M.
Uskoro u punom sjaju: Freske u hramu

Pomažu srpski narod

Ratko Gudelj je posebno pohvalio rad njihovog Kola srpskih sestara - žene Mironosice, koje pored brige o svojoj crkvi ne zaboravljaju ni bolesnu decu u otažbini. Posredstvom Humanitarnog mosta "Vesti" one pomažu veliki broj mališana i njihove roditelje. Prošle godine su poslale oko 25.000 dolara. 

- To je i uloga srpske crkve, kao i nas u dijaspori, da pomažemo i mislimo svoj ugrožen narod, posebno decu. Naše sestre zaslužuju svaku pohvalu za nesebičan trud i rad prema svojoj crkvi i narodu - istakao je Gudelj.

K. M.
Pune ruke posla: Ratko Gudelj

Put u Srbiju kao nagrada

Pri crkvi u Kizboru uspešno radi i folklorna sekcija "Šumadija", koju vode Željka Milutinović Stanković i koregraf Nikola Jović, a kako nam najavljuje predednik crkvene opštine oni će naredne godine posetiti otažbinu. 

- Naši folkloraši redovno putuju po Australiji i predstavljaju našu crkvu. želimo da tu decu nagradimo putem u Srbiju. Imamo više od stotinak dece koja ovde uspešno uče folklor - kaže Gudelj, koji ne zaboravlja ni subotnju školu Srpskog jezika "Vuk Stefanović Karadžić", koji takodje ima zavidan broj djaka i stručnan nastavni kadar predvodjen direktorkom Nadom Miljanić.

I dramsko udruženje "Istočnik", koja radi pri crkvi, aktivno je pa su za sledeću nedelju 26. maja pozvali članove zajednice da nakon službe u 12.30 u maloj sali crkve pogledaju njihovu izvedbu Njegoševog dela "Luča Mikrokozma". 

K. M.
Crkveno krštenje: Sveštenik Dejan Milošević

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online