Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
13:30
K. Marković - Vesti A

Vaskrs, praznik praštanja

Veliki broj pravoslavnih vernika ispunio je u nedelju hramove srpske pravoslavne crkve u Pertu i Zapadnoj Australiji, gde su prisustvovali vaskršnjim liturgijama na kojima su upućivane poruke ljubavi i mira.

K. Marković
Milan, Veljko, Marina, Mila, Milica i Milan

Najveći hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, obeležen je uz bogatu trpezu i u porodičnoj atmosferi u gotovo svim srpskim porodicama.

U hramu Svete trojice u istočnom Pertu, službu je vodio protojerej-stavrofor Miodrag Soaktar. Pošto je pročitao Uskršnju poslanicu episkopa Australijsko-novozelandskog Siluana, čule su se poruke za mirom, slogom i međusobnim praštanjem. Nakon službe svim vernicima podeljenja su i uskršnja jaja.

 

Liturgiji je prisustvovao i nedavno imenovan počasni konzul Srbije u Pertu Luk Simpkins.
- Čuvajte svoje porodice, čuvajte se novotarstva koje ne samo pokušavaju da unište duše i telo, već porodice i nacije. Držite se Hrista, držite se Svetosavlja, držite se pravoslavlja - poručio je između ostalog vernicima sveštenik Milorad Soaktar. - Ovo je jedini praznik tokom kojeg, kroz duhovni apsket, slavimo rođenje hrišćanstva i rođenje naše. Danas slavimo naše rođenje jer smo dobili spasenje naše.

Pošto je hramom odjeknuo drevni pozdrav "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" usledila su međusobna čestitanja. U crkvenoj porti mališani su se takmičili u tucanju vaskršnjih jaja. Crkveni hor je priredio i prigodni program za vernike koju su ostali u crkvenoj sali.

Dobrodošlica

Sveštenik Soktar je istakao da je nedavno izabrani počasni konzul Srbije u Pertu Luk Simpkins najavio aktivnosti oko mogućnosti uvođenja srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama Zapadne Australije.
- Dobro došli u našu pravoslavnu zajednicu u Pertu, da se upoznate sa našim verskim životom i načinom na koji živi naša zajednica - rekao je sveštenik.

Nenad Popović došao je u crkvu zajedno sa suprugom Slađanom i njihovo troje dečaka, koje
odmalena pokušavaju da nauče tradicionalne običaje našeg naroda.

- Došli smo zajedno u crkvu. Ručak će biti kod roditelja gde se peče pečenica, biće meze, standardni ručak. Okupimo se svi zajedno, pravo praznično okupljanje - kaže Nenad Popović koji u Australiji živi više od 20 godina. - Nadamo se da će naša deca nastaviti s ovom tradicijom kada odrastu.

Bogata trpeza

- Uskrs obožavamo kao i kod nas kući u starom kraju. Naravno na trpezi se pored farbanih jaja nađu i pršut, slanina, pečenje... Doručak počinje cicvarom, a nastavlja se tradicionalnim jelima, od pihtija, supa, sarme do raznih kolača - rekao nam je Slavko Milićević.

Naredne nedelje u hramu Svete trojice u Pertu ponovo će biti svečano. Najavljeno je osvećenje novog oltara, koje će obaviti episkop Australijsko-novozelandski Siluan, zbog čega su vernici pozvani da se ponovo okupe u velikom broju.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Čuo se i glas Srba
AUSTRALIJA K'o nekad u osam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online