Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
12:30
Vesti A

Jugosloven strahuje od nuklearnog napada: Atomski bunker razljutio komšije

Jakov Lončarević emigrirao je iz Jugoslavije u Australiju 1979, ali je 1996. napustio Melburn i smestio se u Minjipu, gradiću 337 kilometara zapadno od glavnog grada Viktorije. Ovde je proveo godine gradeći bunker za zaštitu od nuklearnog napada, ne želeći da sedi i čeka skrštenih ruku.

Printscreen/dailymail.co.uk
Jakov Lončarević već godinama gradi bunker za zaštitu od nuklearnog napada

Bunker za koji smatra da je bezbedan od atomske bombe, zida već dve decenije. Dubok je četiri metra i Jakov ima nameru da u njemu dočeka početak nuklearnog rata. Njega je pronašla TV-ekipa kanala Devet, sa reporterom Martinom Kingom. Lončarević je kazao da je do sada iskopao 40.000 kofa zemlje i utrošio 2.500 vreća cementa, 40 tona čelika iz otpada i 20 tona drveta.

- Ovo je mesto za preživljavanje u slučaju opasnosti - rekao je reporteru. - U slučaju da se desi nepredviđeno ja ću preživeti. Kada uslovi postanu neizdrživi na tlu biću dole.

Jakov Lončarević ističe da ima zalihe sa kojima može da čeka dve godine dok ne prođe nuklearna opasnost. Tu je neverovatnih 900 kilograma šećera smeštenih u industrijskim frižiderima, 200 kilograma pirinča i sušenog pasulja, 6.000 litara vode, 40 kg deterdženta za pranje, 200 pari čarapa, 200 pari donjeg veša, stotinu majica, 120 kilograma meda.

Međutim, uprkos tome što se pripremio za nuklearni rat, Jakov gubi bitku sa komšijama, pošto mu je lokalna uprava izdala nalog da zaustavi gradnju. Komšijama je dojadilo da žive uz objekat koji liči na vojno utvrđenje. Oni su izjavili pred kamerama kako ih je sramota da žive u neposrednoj blizini.

Tako medicinska sestra Bek, koja radi u regionalnom centru Horshem, ističe da je vrednost njenog imanja pala jer niko ne želi da kupi kuću do Lončarevićeve.

- Ovo je sramota. Frustrirajuće i pogrešno.

Njeni tast i tašta, Džo i Re, koji ceo život žive u Minjipu i dve kuće dalje, navode da je nekadašnja "divna, mala" kuća od drveta u posedu jedne stare dame sada pretvorena u nešto nalik sovjetskom vojnom utvrđenju.

Lončarević je iz dana u dan sve manje popularan među komšijama.

- Svako ima pravo da živi kako želi, do određene granice. Eto, moja deca se mnogo bave sportom i kad neko od njih šutne loptu tamo preko, suviše je uplašen da ode i zatraži je nazad, zato što može da upadne u nevolju. Mojoj deci potrebno je da se osećaju bezbedno - veli Bek.

"Imam lek"

Lončarević kaže reporterima da njegove komšije treba da se "primire" u vezi s njegovom građevinom, jer "ima lek" za njih.

- Ali, to nije prijatan (lek) - rekao je u kameru.

Deda Nil Montej uzvraća da je spreman "da se bori žestoko", ako se stvari na ulici otmu kontroli.

- Neću koristiti noževe, pištolje, ali imam ruke... To će mi biti dovoljno. Samo ću da zviznem. Puf.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online