Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2018.
12:30
Vesti A

Opasnost vreba iz dubine

Vlada NSW planira novi veliki saobraćajni projekat "Vestern harbur prolaz", ali tu leži ogroman problem. Prema dokumentu označenim - "Za kabinet, poverljivo", trasa saobraćajnice podrazumeva izgradnju betonskih cevi za dva tunela - ispod mora u zalivu, jednog kod Balmejna, drugog kod Siforta.

EPA/Joel Carrett
Ne talasati: Sidnejski zaliv

To i predstavlja problem: studija o okolini kaže da na dnu mora leži više od pola miliona kubnih metara zagađenog taloga sa otrovnim hemikalijama i teškim metalima, odbacivanim u more kao industrijski nusproizvod. Ako se takvo dno "dotakne", zato što bi trebalo da bude očišćeno onda će se podići otrovi koji prete i naseljima uz obalu.

Očajna situacija

Dr Lojd-Smit ističe da ne postoji način da se opasni materijali unište.
- To je očajna situacija za razvijene zemlje kao što je Australija. Ako ovo pomerite, imaćete i zagađenje vazduha.

Gde su najrizičnija mesta? Prema saznanjima zajedničkog istraživanja "Ferfaksa" i ABC njuza, većina radova na čišćenje dna odnosila bi se na gradilište u Vajt Beju, u vodi na ivici Balmejna i preko puta Pirmonta. Tu bi, nedaleko, trebalo da bude položen podzemni tunel preko zaliva, što bi "uznemirilo" morsko dno zapadno od Severnog Sidneja.

Postoji i druga lokacija na kojoj bi takođe moglo da dođe do "oblaka" mutne, zagađene vode - to je na severnom kraju drugog tunela koji bi povezivao Nortbridž i Sifort. Na oba mesta, ukazuje poverljiva informacija, pojas zagađene vode zahvatio bi radijus od četiri kilometra.

Dva velika medija izveštavaju da se na dnu mora u zalivu nalazi niz opasnih hemikalija koje mogu da budu štetne po ljude i životinje, posebno vodeni svet.

- Zalivi, kao što su Ajron kouv bej ili Lejn Kouv bej jesu zagađena mesta puna otpada bačenog u more i zaliv nije bio u stanju da ih odbaci dalje - kaže Mark Tejlor, profesor Univerziteta Mekvori.
Dr Marijan Lojd-Smit, stariji savetnik Nacionalne mreže o otrovima ističe da su to supstance koje bi trebalo izbegavati.

Otpad

Kako je otpad dospeo u vodu?
Većina otrovnih supstanci jeste otpad i nusproizvod postrojenja koja su radila uz obalu zaliva duže od veka.
Za koga je rizik najveći?
- Za ljude koji se nalaze u zalivu, za pecanje i ljude koji se oslanjaju na lanac ishrane u marini ili su direktno izloženi vodi.

- One su izuzetno otrovne za funkcije jetre i bubrega i uopšte razvoj organizma.

Među ostalim tamo su i dioksini, otpad pri proizvodnji veštačkih đubriva za koje dr Lojd-Smit kaže da mogu da izazovu kancer i da imaju "vrlo ružne posledice".

Još 2006, komercijalno ribarenje u Sidnejskom zalivu je zabranjeno, upravo zbog visokog nivoa dioksina.

Dole su zabeležene i količine teških metala od olova, žive i kadmijuma. A neki od njih su maltene neuništivi.

- Oni utiču na rast dece, na vašu inteligenciju, sposobnost reprodukcije, i to su veoma opasni teški metali - naglašava dr Lojd-Smit.

On dodaje i posebnu zabrinutost za radnike koji će na licu mesta raditi s tim materijalom.

- Nadam se da će sindikat biti glasan i uporan kada je reč o zaštiti radnika, ako ideja bude nastavljena.

U opasnosti je i oko 70 primeraka živih bića u vodi, među njima bakalar, delfini, morske kornjače i pingvini.

I Vladin dokument priznaje da bi "povećano zamućenje moglo da izazove neželjene estetske, zdravstvene i bezbednosne posledice na te korisnike".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online