Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
13:30
Vesti A

Zakletva lojalnosti u školama

Đaci, ali i novodošli migranti uskoro bi mogli da daju zakletvu lojalnosti Australiji kao deo edukativnog programa o pravima i dužnostima građana koje je predložio ministar unutrašnjih poslova Piter Daton.

wallpaper-kid.com
Zakletva u školama

Prvi čovek novosnovanog "superministarstva", koje je formirano objedivanjem ministarstva za imigracione poslove i nacionalnih bezbednosnih agencija, izjavio je da želi da radi na edukativnom programu u saradnji s državnim ministarstvima obrazovanja, s ciljem da se u društvu povedu razgovori o "australijskim vrednostima".

- Po mom mišljenju, postoji prostor za uvođenje zakletve o lojalnosti s ciljem da se poveća i razvije svest kod dece školskog uzrasta o građanskim pravima i dužnosti, bez obzira na njihovo poreklo - rekao je Daton obraćajući se novinarima u Pres klubu.

Lakši test?

Ministar Daton je prihvatio mogućnost da se smanji nivo test provere znanja jezika sa nivoa šest na nivo pet po međunarodnim standardima, kako bi dobio podršku za zakonski predlog u Senatu.
- Mogu da vas uverim da je Federalna vlada ostala posvećena ovoj reformi i radiće sa nezavisnim senatorima na neophodnim izmenama - rekao je ministar.

Novi Australijanci čitaju zakletvu lojalnosti tokom ceremonije pristupa u državljanstvo, istu onu koju prvi ministar tradicionalno citira ispred novih državljanina tokom praznika Dana Australije, objasnio je Daton.

"Dajem zakletvu lojalnosti Australiji i njenim ljudima, sa kojima delim demokratske poglede... čije ću zakone ću podržavati i poštovati", stoji između ostalog u zakletvi lojalnosti.

Daton je rekao da je njegovo ministarstvo spremno da pruži podršku u neophodnim poboljšanjima u edukaciji i promovisanju građanskih prava i obaveza među đacima. Još nije jasno da li ministrova ideja za davanjem zakletve među školskom decom biti istovetna s onom koju daju novi državljani.

Preko granice bez pasoša

Jedna od novina koja će sigurno obradovati putnike u inostranstvo jeste najava da putnici više neće morati da pokazuju australijske pasoše na aerodromima. Za nekoliko godina trebalo bi da profukcioniše kompjutersko prepoznavannje lika ljudi sa kamera postavljenim po aerodromu, a podaci će biti analizirani sa kompjuterskom bazom podataka tako da putnici neće morati da se zadržavaju. Ministar je rekao da je se nova tehnologija isprobava na aerodromu u Kanberi i da već pokazuje pozitivne znake.

Federalna vlada je najavila i da će pokušati da progura kroz Parlament novu verziju izmenjenog teksta dobijanje državljanstva Australije, koji je inače odbačen prošle godine glasovima nezavisnih senatora i laburista u Senatu.

Najkontroverznije promene obuhvatale bi formiranje posebnog testa iz provere znanje engleskog jezika, pa bi se od kandidata očekivalo veći nivo poznavanja jezika. Predlog Datonovog zakona bi takođe obuhvatao i formiranje testa o "australijskim vrednostima", u pokušaju edukacije migranata koji podržavaju porodično nasilje, verski ekstremizam i loše ophođenje prema ženama.

Laburisti, Zeleni i nezavisni senator Nik Ksenofon odbacili su predlog zakona, najviše zbog uvođenja težeg i zahtevnijeg testa iz engleskog jezika.

Ministar unutrašnjih poslova najavio je i odlučniju borbu državnih službi u suzbijanju seksualnog nasilja nad decom.

- Suzbijanje eksploatacije dece jedan je od najvećih prioriteta našeg ministarstva - istakao je Daton.

On je rekao da će Federalna vlada najaviti nove promene u cilju suzbijanja "kompjuterskih mreža i finansijskih tokova" koje koristi pedofili. On je podsetio da je nedavno Australija zabranila osuđenima za seksualno zlostavljanje dece da poseduju pasoše, a samim tim i putuju u inostranstvo.

Privremeni zamenik prvog ministra Matejas Korman podržao je predlog da đaci u školama i novodošli migranti daju zakletvu lojalnosti u kojoj bi rekli da su svesni australijske istorije, kulture i australijskih vrednosti.

- Postoji mogućnost da se poboljša obrazovanje, uključujući da se deca podučavaju istoriji i vrednostima Australije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online