Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
12:30
S. Princip - Vesti A

Folklor je više od igre

U Srpskoj narodnoj odbrani u Sidneju u toku je još jedan napor da obnove svoj nekadašnji folklorni ansambl "Gavrilo Princip".

S. Princip
Već sagradio scemu: Đorđe Nikolić

Ovaj, decenijama uspešan ansambl, uništen je jednim jedinim potezom kada su na podsticaj bivšeg episkopa australijsko-novozelandskog svi igrači izvedeni iz Srpske narodne odbrane u potom osnovano posebno kulturno-umetničko društvo.

Poznati i iskusni koreograf Đorđe Nikolić prihvatio se novog zadatka.

- Želimo da ovde opet bude "Gavrilo Princip". Najvažnije nam je da se tako zove, "Gavrilo Princip". Jeste pod okriljem Srpske narodne odbrane - kaže Đorđe Nikolić.

Za sve uzraste

Grupa bi, prema ovoj zamisli, obuhvatala nekoliko starosnih kategorija.

- Imala bi više kategorija uzrasta igrača od šest do 18 godina, ali i onih starijih, entuzijasta. To su ljudi koji žele da se rekreiraju i da nauče mnogo više o srpskoj narodnoj igri. Ta starija grupa radila bi jedan sat nedeljno. Ja dajem 12 nivoa, a svaki traje po 10 nedelja. Dajem ljudima da biraju šta žele od srpskih narodnih igara. Počev od osnove srpske igre, pa do Hercegovine, Like, Vojvodine, istočne, južne Srbije, Crne Gore. Šta god da požele, sve imaju u tih 12 nivoa - objašnjava Đorđe Nikolić.

Dođite u svako doba

Koreograf veli da je program postavljen na četiri perioda u godini, slično nastavi u školama.
- Ovo je poziv: dođite i javite se. Nije bitno da li je sezona počela. Možete da se uključite kad god poželite - poručuje Đorđe Nikolić.

Mlađima se zapravo nudi jedna vrsta obrazovanja o životu u staroj Srbiji.

- Mlađima sam namenio celu jednu pozornicu o životu naših dedova i baka. U tom okviru je predstava "Ispred stare srpske kuće". Tu će biti nekoliko scena slika. U njima će da pokazuju svoje umeće u savladavanju srpskih narodnih igara. Na jednoj strani će mlađi imati svoje igre, a malo dalje će biti nešto stariji sa svojim igrama. Ali i reč je i o običajima, ne samo igrama - priča Đorđe Nikolić.

Vreme rada i slavlja

On veli da sadržaji predstavljaju vreme kada se u srpskoj kući ne radi.

- Kad je vreme rada, jedni idu na polje, drugi se zanimaju oko kuće. Svako ima svoj posao u domaćinstvu. Ali, kad je praznik, kad je slobodan dan, kada je datum da se nešto slavi, e to će nam deca predstaviti. A ja sam napravio za njih scenu: kuću, klupu, dedin štap, vedro - nabraja Đorđe Nikolić.

On kaže da je sve to mnogo više od igre, koja je jedan deo narodnog života. Kao što su i ishrana, oblačenje, medicina, sve ostalo.

- Sve je to folklor. Jer nije folklor samo da se igra kolo. Folklor je i da se čita knjiga i da se pričaju pošalice i pevaju uspavanke. I narodno pravo je deo folklora. Kao i moda, način odevanja. Muzika uz to sve. Ceo život staje u folklor - podučava Đorđe Nikolić.

Niko ne gubi

Kada nabraja delove uobičajenog života, Đorđe Nikolić obećava i da sve to što deca savladaju može da se igra.
- Naravno. Nijedna predstava ne mora da bude ista. I ne moraju svi da budu učesnici. Ja ovo radim 35 godina i znam da roditeljima nije uvek lako da dovedu decu. Ali ako neko i nedostaje, koncept je takav da ostali igraju - na sve je mislio Đorđe Nikolić.






 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online