Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
12:30
K. Marković - Vesti A

U okean za Časni krst

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, a pod pokroviteljstvom Srpske pravoslave crkve Sveta Trojica iz Bransvika i omladinske organizacije SODžA,po prvi put u Melburnu je organizovano plivanje za Bogojavljenski krst.

Žika Marković
Heroj dana: Nikola Duševski

Veliki broj vernika i učesnika lepog običaja, koji se usred zime održava u otadžbini, prisustvovao je molitvi, a zatim i litijama koje su vodili sveštenici protojerej-stavrofor Petar Damjanović i jerej Srećko Živadinović. Za razliku od hladnoće u otadžbini, za Časni krst u Melburnu se plivalo po tropskoj temperaturi, odnosno samo nekoliko sati posle izmerenih 42 stepena Celzijusa u gradu. Ipak to nije nimalo umanjilo simboliku koju ova manifestacija ima među vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Radost u srcu

U trenutku kada je otac Petar Damjanović spustio krst u more, sa obale je potrčala, a onda i zaplivala velika grupa takmičara, svi sa ciljem da što pre dođu do Časnog krsta. Posle pređenih nekih 30 metara, najsrećniji od svih bio je Nikola Duševski.

- Okupili smo se ovde, prvenstveno da se setimo današnjeg praznika. To smo učinili i osvetili smo vodu zato što je Gospod među nama, zato što je on pre 2.000 godina došao i ušao u reku Jordan. On nije samo osvetio vodu. Nas je osvetio. Zato treba da se radujemo ovom danu, kao što sam video na vašim licima osmehe. Zaista tu radost treba da nosimo u svom srcu, jer je Gospod u nama, naša najčvršća i jedina nada na koju možemo da se oslonimo - rekao je jerej Srećko čestitajući pobednicima i učesnicima takmičenja.

Veliki trud parohijana

Veliki trud uložen je u prvu organizaciju takmičenja u plivanju za Časni krst. Jerej Srećko bio je inicijator uz veliku pomoć organizacije SODžA

. Ipak ne treba zanemariti ni trud koji je, među mnogim parohijanima, uložila i gospođa Mirjana Brein. Ona je izdejstvovala potrebne dozvole u opštini, ali se založila i kod mnogih parohijanki iz Bransvika, koje su za posetioce pripremile obilje domaćih pita i osvežavajućih pića.

Posle aplauza i čestitanja mnogobrojnih, pobednik Nikola Duševski bio je prezadovoljan što će, kako kaže, ući u istoriju lokalne srpske zajednice.

Divna čast

- Ovo je zaista divna čast, po prvi put se organizovalo ove godine u Melburnu. Drago mi je od srca, ovo je neki poseban osećaj jer nikada do sada nisam plivao za Časni krst. Takmičenja sam dosta puta gledao u Srbiji, doduše tamo je malo hladno, pa se pripremaju mesecima. Ovde se nisam pripremao, bila je velika konkurencija - rekao nam je pobednik.

Da bi došli do cilja učesnici takmičenja su morali da pokažu zaista dobru kondiciju. Zbog jakih talasa okeana i plitke vode, bilo je potrebno sem plivanja i trčati kroz plićak.

- Baš je bilo lepo videti da je veliki broj učesnika došao i iz drugih melburnskih parohija srpske crkve. Mnogo nam je drago da smo posle takmičenja mogli da se družimo - dodao je Nikola Duševski za "Vesti".

Uz muziku, okrepljenje i pripremljenu zakusku, te prigodan muzički program, završena je manifestacija u petak, a veruje se da će postati tradiconalna.

Svi pobednici

- Nije bitno ko je pobedio. Svi su pobedili čim su ušli u vodu, svi smo pobedili koji smo se okupili večeras, ovde oko Krsta, oko Gospoda - rekao je učesnicima takmičenja sveštenik Živanović.

- Prijatno smo iznenađeni koliko je mnogo ljudi danas došlo, posebno momaka koji su plivali. Nadamo se da ćemo iduće godine imati i više devojaka. Najviše zasluga sigurno ima naš sveštenik, a moram da istaknem i pomoć Jove Đekića i Bose Samardžić - rekla nam je Mirjana.

Milena i Aleksa osvetlali obraz

Među mnogim kršnim momcima obraz devojaka osvetlala je Milena Vord, čija je majka poreklom iz Beograda, gde ona s bratom redovno putuje.
- Bila mi je čast da danas plivam za Časni krst. Pratila sam ovo takmičenje u Beogradu. Pošto mi je majka iz Srbije, tamo idemo na odmor svake druge godine. Baš je bilo lepo i zabavno danas - rekla nam je Milena.
Iako Milena nije uspela da prva dopliva do Časnog krsta, to je pošlo za rukom njenom mlađem bratu Aleksi, doduše, u takmičenju za decu.
- Osvojio sam takmičenje u juniorskoj konkurenciji - pohvalio nam se Aleksa koji je pobedom utešio sestru, a kući je kao i svi učesnici, poneo prigodnu nagradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online