Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
12:30
S. Princip - Vesti A

Posle pokajanja ponovo u mantiji

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je da se "nakon pokazanih plodova pokajanja, gospodin Dragan Saračević može primiti u svezu klira Mitropolije australijske-novozelandske".

S. Princip
Saračević na službi Slobodnih u Kanberi

Ovo je, "prigodno" propraćeno živopisom o povratku izgubljenog sina, pre izvesnog vremena saopšteno na vebsajtu Mitropolije gde je kazano da se molba gospodina Saračevića razmatra "povodom pomirenja i stupanja u jedinstvo sveštenika, monaha i članova tzv. Slobodne crkve u Australiji".

Mitropolija je uz ovo javno objavila, kako je nazvano, "pokajno pismo", koje je primio njen episkop, gospodin Siluan.

U tom pismu, potpisnik Dragan Saračević potvrdio je "ranije izraženu želju da se s pogubnog puta raskola, vratim kao sveštenoslužitelj u krilo svoje Majke crkve. S obzirom da bez pokajanja nema spasenja, duboko sam svestan velikog greha raskola i svih njegovih posledica, stoga u sinovskoj odanosti želim da izrazim svoje najiskrenije pokajanje za sve svoje postupke koji su doprineli podeli i raskolu. Shodno tome, u martu mesecu prošle godine sam napustio sve funkcije u Slobodnoj SPC u Australiji i prekinuo sve veze sa njima. Istovremeno sam kod nadležnih državnih organa deregistrovao crkveno-školsku opštinu 'Sveti Nikolaj Žički' u Sidneju. Isto tako, u novembru mesecu prošle godine, podneo sam ostavku na moju parohijsku službu u Starokalendarskoj grčkoj crkvi. Koristim priliku da se ovim putem obratim i svoj braći sveštenicima, monasima, kao i svima vernima u SPC Mitropolije australijsko-novozelandske, i uputim svoje najiskrenije izvinjenje ukoliko sam ih svojim postupcima na bilo koji način sablaznio ili uvredio, rečju ili delom", stoji u pismu Dragana Saračevića gde se, na kraju, moli da mu se po prijemu u svezu klira odredi "mesto koje Vi nađete za shodno" na kome bi mogao da da svoj doprinos misiji ovdašnje crkve.

Otkaz i tužba

Dragan Saračević je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi imao zvanje protojereja-stavrofora. Uz njegovo ime povezano je mnogo kontroverzi, a raščinjen je u decembru 2007.

Tokom prethodne tri i po godine, čitaocima "Vesti" iz tog vremena je poznato njegovo razilaženje sa crkvenom opštinom "Sveti Nikola" u Blektaunu, gde mu je, u jednom momentu, 2004, čak zabranjen ulaz, pozvana policija, a u crkvenom dvorištu mu pročitan otkaz i uručen ček s poslednjom platom.

Problemu je bio sa odštetom za slikara kojeg je Saračević doveo iz Srbije da ukrasi unutrašnjost hrama.

Ovaj je sindikatu tužio njega i crkveni odbor, tvrdeći da su mu ostali dužni "više stotina hiljada dolara" za rad.

U panici da svako od njih ne bude dužan svoj deo pomenute gomile para, Uprava crkve je sveštenika proglasila jedinim krivcem, brže-bolje mu dala otkaz, i zadužila se da isplati slikara. Dug se i sad otplaćuje.

Dva meseca kasnije, u maju, crkveni eparhijski sud kažnjava protojereja Dragana Saračevića za "neupravljanje crkvenim novcem po propisanom redu", određuje mu 15 dana epitimije (pokajanja) u manastiru i donosi rešenje o premeštaju po potrebi službe.

Tada je, od opomene do gubitka prava na članstvo na određeno vreme, kažnjeno i 14 članova uprave i opštine. Kazne su izrečene "zbog prisvajanja neograničene vlasti, odbijanja poslušnosti, prikrivene zavere, nezakonitih postupaka itd".

U međuvremenu, Saračević je na sudu dobio presudu po tužbi protiv crkvene uprave zbog nezakonitog otkaza i isplaćene su mu sve zaostale prinadležnosti.

U odvojenom postupku, sud je, po njegovoj tužbi, odbacio i tvrdnje slikara od koga je sve počelo.
Kola njegovog revolta su, međutim, već krenula nizbrdo.

Otkazao poslušnost

Sledeći odluke crkvenog suda, a pošto je Saračević proveo vreme u manastiru, tadašnji vladika Milutin premešta ga u Njukasl.

Posle tog roka, međutim, sveštenik odbija da produži boravak tamo i vraća se u Sidnej gde ima kuću.

Odbija, kasnije, i ponudu za premeštaj u Kanberu, navodeći da zbog porodičnih razloga ne može da napusti Sidnej.

Zbog očiglednog otkazivanja poslušnosti, njemu je izrečena zabrana sveštenodejstva, a on se zaposlio kao službenik u Sidneju.

Decembra 2007, na radiju na srpskom jeziku objavljeno je da "protojerej Dragan Saračević obaveštava sve svoje parohijane da je pri novoosnovanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini 'Sveti Nikolaj Žički' počeo sa redovnim nedeljnim i prazničnim bogosluženjima u svetom hramu parohijskog centra na adresi 28 Hercules Street, Dulnjić Hill".

Zatim su navedeni raspored službi i Saračevićevi telefonski brojevi "za dalja obaveštenja".

Parohija je delovala u okviru Starokalendarske grčke crkve i on je tamo nedeljom služio na grčkom, a subotom na srpskom.

Kratko vreme nakon objavljivanja ove informacije, episkop australijsko-novozelandski Irinej saopštio je da je protojerej Dragan Saračević "već bio pod zabranom sveštenodejstva, a od sada je lišen čina".

Uz to su vernici Srpske pravoslavne crkve obavešteni da "nova crkvena opština nije crkva, već njegova privatna organizacija".

Posle niza kontroverzi i odluke Svetog arhijerejskog sabora, Dragan Saračević je prošle nedelje na prigodnoj ceremoniji ponovo obukao svešteničku mantiju.

Šok u sudnici

Tokom poslednjeg raskola koji će izazvati sudske sporove i milionske troškove, Saračević se stavio na stranu Slobodne srpske crkve i služio u njoj sve do glavnog sudskog pretresa 2014. Izdao je i više knjiga o tome šta mu se dešavalo, ne štedeći nikoga koga je smatrao odgovornim.
Pred kraj suđenja, međutim, vladika Irinej saopštio je sa klupe za svedoke da je Saračević zatražio povratak u redove Srpske pravoslavne crkve. Članovi veće grupe Slobodnih koji su redovno prisustvovali procesu ostali su zapanjeni i u šoku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online