Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
13:30
S. Princip - Vesti A

"Vesti" na druženju srpskog koledža u Sidneju: "Sveti Sava" vodi pravim putem

Srpski koledž "Svetog Save" na jugozapadu Sidneja bio je mesto gde se ovog ponedeljka okupilo sveštenstvo SPC i više stotina gostiju. Lep i sunčan dan i dugi vikend, uz školski raspust, bili su prilika da se ovde nađu čitave porodice s decom - svi da se druže u prelepoj prirodi oko imanja koledža, ali i da vide dokle se došlo sa izgradnjom.

Ovo je izuzetno dobra vest, a posle niza godina u kojima su radovi, nakon početnog zamaha, mirovali - sve dok se poslednjih godina poslova nije prihvatila ekipa dobrovoljaca, koju je predvodio kabramatski paroh protojerej-stavrofor Đuro Đurđević. Oni su postavili instalacije, krov, izolaciju, sproveli cevi za klima-uređaje, fasadu za veći deo objekta...

Zahvalni na pomoći

Gospodin Siluan zahvalio je svima koji su dali svoj udeo u podizanju ovog objekta.
- Zahvalni smo ktitorima, priložnicima, a ima ih na stotine, svima vama koji ste ovde, koji su dobrovoljno došli da rade na ovom projektu od sudbonosnog značaja, ne samo za Sidnej nego i Australiju. Jer, ovaj projekat treba da bude matica drugih projekata širom naše mitropolije.
On je dodao da se za koledž naročito interesuje i ovdašnja ruska pravoslavna zajednica koju interesuje kad će ustanova da proradi

Na arhijerejskoj liturgiji učestvovali su gotovo svi sveštenici Sidneja i Vulongonga, kao i predstavnici Ruske crkve. Posle liturgije, obraćajući se prisutnima, episkop Siluan je nazvao ovu buduću hrišćansku prosvetnu ustanovu "sudbonosnim mestom".

- Ono je to ne samo za Srbe, već i za sve pravoslavne narode, a možemo ići i dalje i reći da je to za sve narode koji žele da imaju siguran put u životu.
Ispravno obrazovanje dece je posebno važno danas - kazao je vladika, "kada narodi u svetu gube svoj kompas".

- Vrlo je važno da se mi kao hrišćani uvek podsećamo da je jedini pravi put za čovečanstvo - put Bogočoveka Isusa Hrista. Njegova vaskrsiteljska sila i snaga su potrebni ovome svetu - svetu koji je pod velikim pritiskom, velikom opsadom duhovnom. A da bi čovek progledao i oslobodio se te opsade, potrebno mu je da najpre dođe sebi - kad nađe smirenje pred živim Bogom.

Poglavar Srpske crkve Australije i Novog Zelanda pozvao je još jednom na jedinstvo umesto deoba.

- Da mi, kao jedinstven narod, budemo putokaz našoj zajednici, da je u ovom svetu punom modernih iskušenja, antropoloških iskušenja, jedino moguće opstati ukoliko smo jedinstveni i složni i ukoliko prevazilazimo sve one naše deobe, a zbog vlastitog spasenja. I zbog dobrobiti i budućnosti opstanka naše dece u ovoj zemlji.

Moto koledža je - put koji vodi u život , istakao je episkop.

- Tim putem želimo da vodimo našu decu. Da ih vaspitavamo i održimo na besmrtnom putu Hristovom. Da ih vodimo putem praštanja, ljubavi i sloge prema svim ljudima u našem okruženju.
- Pritisci su veliki, pogotovo na nas koji nosimo ime Hristovo. I veliki pritisak će se nastaviti na sve one koji žele da uzgajaju decu u tom duhu. I zbog toga je važno da imamo svoje crkve, a pored toga da imamo jedan veliki hram kao što je ovaj, koji će biti spasonosna radionica ljudskih duša, ali u isto vreme i rasadnik zdrave nauke među našom i drugim zajednicama na kontinentu - rečeno je na skupu.

U nastavku, posle ručka, priređen je muzički, horski i folklorni program, a posetioci su se upoznavali sa zdanjem.

Skupu su prisustvovale i diplomate Republike Srbije - ambasador Miroljub Petrović i generalni konzul Branko Radošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online