Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
18:11
S. Princip - Vesti A

Burna reagovanja na presudu kapetanu Draganu: Robija na pravdi Boga

Posle presude kojom je Dragan Vasiljković (63), poznatiji kao Kapetan Dragan, u Županijskom sudu u Splitu osuđen zbog navodnih ratnh zločina na 15 godina zatvora, srpska zajednica Australije je, u najkraćem - u šoku.

Tanjug/HINA
U Australiji šok zbog presude: Dragan Vasiljković u Županijskom sudu u Splitu

Na vest o presudi, Zoja Kliri, koja je više godina asistirala u sudskom postupku protiv izručenja Vasiljkovića, kaže da je ostala bez reči.

- Užas... Ah, Bože, baš mi je žao. On to stvarno nije zaslužio. I nemam reči. Ovo je šok za mene. Nadala sam se kakvoj takvoj pravdi - rekla je Zoja Kliri.

Velika sramota

Bitka unapred bila izgubljena

Jovan Čubrilo iz Srpskog centra Bonirig smatra da je Dragan Vasiljković u Županijskom sudu u Splitu vodio unapred izgubljenu bitku.
- Kreatori novog svetskog poretka na hrvatskoj strani misle da mogu da rade šta hoće. I mi smo kod njih zauvek osuđeni, sve dok ne dođe neko novo svetsko mnjenje - kazao je Čubrilo.

I Jovan Pavasović, dugogodišnji aktivista u srpskoj zajednici Sidneja, kaže da je u potpunom šoku.

- Žao mi je tog čoveka. On je, koliko znam, u zatvoru, što u Australiji, što u Hrvatskoj, već skoro 12 godina. I sad, ko zna, može samo da se nagađa da li će mu to vreme provedeno u zatvoru biti uračunato u kaznu ili neće... Srpska zajednica u Australiji utrošila je mnogo vremena i napora da mu pomogne. Žao mi ga je, u šoku sam i nemam reči. Treba vremena da se razmisli šta sada dalje. To je haos, to s njim. Šta onda biva sa ulogom Džona Hauarda, bivšeg prvog ministra, u Avganistanu i Iraku - zapitao se Pavasović.

Dragan Milovanović iz Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" kaže da dan izricanja presude Draganu Vasiljkoviću predstavlja sramotu prvenstveno za australijsko pravosuđe!

- Zašto? Zato što su svog građanina izručili u trećerazrednu zemlju za koju smo tvrdili da pravosudni sistem ne funkcioniše. Kao što je i gospodin Savo Štrbac upozoravao, da se Draganu Vasiljkoviću sudilo u nekom drugom sistemu, jedno od pitanja bi bilo kakav je to ratni zločin maltretiranje zatvorenika. Sporna je i Glina, to što se tamo dešavalo bilo je za vreme Jugoslavije, Hrvatska nije ni postojala kao pravna država da bi to danas mogla da goni. Niti je mogla da to goni retroaktivno. Očito je iz svega da su sudije donosile odluku plašeći se za svoj život i više sledile želje političkog sistema i javnog mnjenja nego objektivno pravosuđe. Ovo je najpre sramota, a onda žalosni događaj i za hrvatski narod. Jer ovakva presuda je svakom stanovniku Hrvatske dokaz da bi svako od njih mogao da bude okrivljen, ali i osuđen za dela koja nije ni počinio - zaključio je Dragan Milovanović.

Upozoravali na nepravilnosti

Slobodan Benđo iz Melburna jedan je od onih koji nisu iznenađeni presudom izrečenom Draganu Vasiljkoviću u Splitu.

- Nisam nimalo iznenađen ovako nakaradnom presudom Kapetanu Draganu. Organizacije ze ljudska prava poput Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel su u mnogim svojim izveštajima negativno ocenile rad hrvatskog "nepravosuđa". Hjuman rajts voč navodi, na primer, da se Srbima izriču kazne i onda kad nema dokaza, da im se sudi grupno i u odsustvu, da su kazne drakonske, da se u većini slučajeva sudi samo Srbima i tako dalje. Međutim, uprkos tim činjenicama Australija je izručila svog državljanina, iako su relevantne australijske strukture, pri tome mislim na pravosuđe, policiju i političare, bile blagovremeno upoznate sa negativnim izveštajima međunarodno priznatih organizacija o radu hrvatskog pravosuđa. Postavlja se pitanje zašto je Australija izručila svog državljanina drugoj državi ako se unapred znalo da neće imati pravedan proces u toj državi - zapitao se Slobodan Benđo.

A. Čukić

Biografija

Vasiljković je rođen 12. decembra 1954. godine u Beogradu
kao dete je ostao bez oca i sa tri godine je smešten u hraniteljsku porodicu jer majka nije mogla da podiže troje dece
pod imenom Danijel Sneden sa majkom i dve sestre je 1967. godine otišao u Australiju
po završetku srednje škole u Melburnu radio je u foto-radnji
proveo je četiri godine u rezervnom sastavu lake australijske konjice
plovio je širom sveta, a u radio je kao instruktor golfa u Australiji
u Beograd se vratio u maju 1990. godine
u aprilu 1991. Kapetan Dragan odlazi u Krajinu da radi za Milana Martića
komandovao je specijalnim jedinicama poznate kao Crvene beretke ili Knindže
tokom rata je osnovao Fond "Kapetan Dragan" sa ciljem da pomogne žrtvama rata
posle borbi u Hrvatskoj i BiH, Vasiljković se vratio u Srbiju, gde je živeo nekoliko godina i bio uključen u rad Srpskog pokreta obnove
pojavio se 2004. godine u Haškom tribunalu kao svedok na suđenju protiv Slobodana Miloševića, posle čega se vratio u Pert
u septembru 2005. mediji optužuju Vasiljkovića za ratne zločine, kao srpskog paravojnog komandanta
uhapšen je 19. januara 2006. godine na osnovu hrvatske poternice
australijsko pravosuđe 12. aprila 2007. godine odobrilo je Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj
Vrhovni sud Australije je 15. maja 2015. odbacio poslednju Vasiljkovićevu žalbu
izručen Hrvatskoj 9. jula 2015. godine

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online