Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
20:51
S. Sudar - Vesti A

"Vesti" u Sidneju: "Pun mesec" nad Australijom

Beogradski umetnik Nenad Milovanović (26) u žiži je kulturne javnosti nakon uspeha na najvećoj izložbi slobodne skulpture na svetu koja se održava u Australiji. On je prvi srpski vajar čiji je rad odabran da se nađe na ovoj dve decenije dugoj smotri "Skulptura kraj mora" ("Sculpture by the Sea") koja se održala od 20. oktobra do 6. novembra prošle godine na stazi dugoj dva kilometra od plaža Bondaj do Tamarame u Sidneju.

M. Milovanović
Nezaboravno iskustvo: Nenad Milovanović
M. Milovanović

Kakvo interesovanje i pohvale je dobilo njegovo delo "Pun mesec" ("Full Moon") među 105 izloženih radova umetnika iz 27 zemalja, govori podatak da je Milanovićev rad odabran za manje reprezentativno izdanje ove izložbe koje je tokom marta održano na plaži Koteslou u Pertu.

- Pre nego što je raspisan konkurs za ovu čuvenu manifestaciju, započeo sam opus pod nazivom "7x4", što je dimenzija gvozdenih pločica koje sam pronašao na jednom beogradskom stovarištu. Posle velikog broja skica i studija realizovao sam više od 20 skulptura galerijskog formata. A onda sam pomislio da bi bilo dobro da sa nekom od njih konkurišem za ovu prestižnu izložbu. Odabrao sam po mom ličnom mišljenju najbolju skulpturu koja bi na najverniji način prezentovala moje stvaralaštvo - kaže za "Vesti" Nenad Milovanović, koji je očigledno napravio dobar izbor i tako na velika vrata ušao u vrh svetskog vajarstva.

Planovi i snovi

Milovanovićev "Pun Mesec" će nakon izložbe na plaži Koteslou u Pertu biti izmešten u park skulptura galerije Ron Gombok koja se nalazi u ovom gradu. Ponesen ovim uspehom, mladi umetnik nastavlja punom parom da ostvaruje svoje snove.
- Plan mi je da uvećam tj. oživim još jedan rad iz serije "7x4" i da do kraja godine izložim ceo opus nastao u poslednje dve godine, a potom da započnem novu seriju radova. Nastavljam da apliciram na razne konkurse i nadam se da će biti još ovako lepih izložbi u skorijoj budućnosti.

Po rečima mladog umetnika, skulptura "Pun Mesec" je ispunila njegovu početnu ideju - da bude po svojoj formi svedena, čvrsta i monumentalna na otvorenom prostoru. Kao i da komunicira sa prirodom.

- Takođe, inspirisala me je i njena interakcija sa posmatračem. Svako ko bi je primetio iz daleka, uputio bi se ka njoj da je pogleda iznutra i da je tako sagleda sa svih strana. A to je jeste ono najprivlačnije. Jer unutar same skulpture je polirani nerđajući čelik - koji cakli kao ogledalo. Te pločice sam poređao ukrug oko ogledala smeštenog unutra, koje reflektuje nebo i sunce. Sunčevi zraci prolaze kroz krug na vrhu skulpture i uz pomoć ogledala u baznom delu daju lepu igru svetlosti i senke unutar same instalacije. U zavisnosti od padanja sunčevih zraka, skulptura tokom dana menja strukturu - objašnjava nam svoje delo.

Mali, veliki koraci

Nenad Milovanović je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2013, a master studije dve godine kasnije. Do sada je učestvovao na više od 30 grupnih izložbi, a prvu samostalnu je imao u Galeriji ULUS-a u februaru 2015. Učešće na izložbama u Sidneju 2016. i Pertu 2017. godine, samo potvrđuju njegov neosporno veliki umetnički dar i autentičnost.

Izrada same skulpture, kako kaže, nije trajala dugo jer je imao pomoć dva izuzetno talentovana i iskusna vajara - Petra Đurića i Marka Živkovića.

- Bili smo stvarno odličan tim. Ali ništa od toga ne bi bilo tako brzo da nismo uradili dobru pripremu za uvećanje tog malog modela koji je selektovan za izložbu. Pripreme, proračuni i izrada modularnih ploča je trajala oko 20 dana.

Izložba u Sidneju, koju godišnje obiđe oko pola miliona posetilaca, predstavlja pokazatelj najsavremenijih vajarskih tendencija, Nenadu je ostala u izuzetnoj uspomeni i kaže da je teško rečima opisati kako sve to izgleda uživo.

- Od ambijenta gde su postavljene naše instalacije, pa do besprekorne organizacije, odnosa prema internacionalnim umetnicima, sve je bilo na najvišem nivou. Osim same izložbe upriličeno je i nekoliko događaja koji su okupili sve izlagače, tako da smo imali prilike da se međusobno upoznamo i podelimo iskustva. Ostvario sam divne kontakte i nadam se i nekoj budućoj saradnji sa kolegama iz sveta.

Od dizajnera do slikara

Osim vajara, na manifestaciji "Skulptura kraj mora" u Sidneju, svoje skulpture izlagali su i dizajneri, slikari, umetnici tekstila.
- Estetika i multikulturalnost ovih dela proteže se uz samu obalu od plaže Bondaj, na stenovitoj stazi sve do parka Tamarama koja je jedna od najlepših lokacija u Sidneju. Eksponati dišu svaki za sebe, a istovremeno čine umetničko jedinstvo - utisci su našeg Nenada Milovanovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online