Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
02:30
Mondo.rs, Vestionline A

Ako niste znali ovako izgleda srećna veza

Zdrave ljubavne veze ne postaju takve same od sebe. Za to je potrebno dvoje ljudi, koji su spremni da dosta rade na sebi, a ujedno i na svom partnerskom odnosu.

pixabay.com
Lako je zaljubiti se, teško je ostati zaljubljen

Svi žele da budu u zdravoj vezi, mada mnogi ne znaju tačno da definišu šta podrazumeva takva veza. Evo šta o tome kažu terapeuti, psiholozi i drugi stručnjaci.

Imaju realna očekivanja od ljubavi

- Lako je zaljubiti se. Teško je ostati zaljubljen. Duge veze su teške, naporne. Postoji mnogo brda i dolina koje morate da pređete. Zajedničko ulaganje napora da se savladaju svi izazovi i plan kako to uraditi su znak sasvim solidne veze", kaže terapeut Mišel Vajner-Dejvis.

Ne shvataju sve lično

Umesto da pretpostave najgore, zdravi parovi pokušavaju da nađu dobar motiv iza grešaka koje je počinio partner. Zaboravio je da sipa gorivo u zajednički automobil? Umesto da pomislite "nije mu/joj stalo d omene", pomislite da čak i najbrižniji partneri zeznu stvar, savetuje porodični terapeut Vinifred Rejli.

Oni su tim, ne protivnici

- Možda je ponekad dobro takmičiti se na poslu ili na nekom atletskom takmičenju, ali zdravi parovi se nikada ne takmiče jedno protiv drugog. Uživajte jedno u drugom i ostavite takmičenje izvan veze - kaže seks terapeut Daglas Bruks.

Preuzimaju odgovornost, ne traže krivca

- Svaki partner prepoznaje problem i razmišlja kako je doprineo pojavi tog problema. Imate finansijski problem? Razmislite da li ste možda vi previše trošili ovog meseca. Parovi koji su u srećnoj vezi razmisle da li su oni doprineli problemu pre nego što okrive partnera. Oni koji nisu u takvoj vezi, najpre upere prst u partnera, a sebe pravdaju na sve moguće načine - tvrdi psiholog Rajan Houvs.

Osećaju se sigurno u vezi jer veruju jedno drugom

U zdravoj vezi partneri imaju poverenja jedno u drugo, veruju da im je partner odan, nisu ljubomorni niti sumnjičarvi. Osećaju se voljeno i nisu paranoični jer znaju da oboje na sve načine štite vezu, smatra profesor sociologije i seksolog Peper Švarc.

Prave kompromis zbog onog drugog

- Živimo u kulturi koja dosta naglašava lično zadovoljstvo i značaj ličnog zadovoljstva. Ali, ako stavljate svoje potrebe na prvo mesto, to je formula za katastrofu u vezi. Kada svom partneru date pravi emocionalni dar - na primer, spremni ste redovno idete u posetu njegovim/njenim roditeljima koi vam baš i nisu mnogo dragi (ali vašem partneru jesu) - znajte da je reciprocitet najčešće odgovor. Ljudi koji vole jedno drugo brinu jedno za drugo - kaže Vajner-Dejvisova.

Otvoreno razgovaraju o svemu

- Seks, novac, frustracije, želje. Parovi koji su u zdravoj vezi žele da znaju šta partner misli, kako se oseća čak i ako bi istina mogla da bude uznemirujuća - kaže Rejli.

Oboje individualno napreduju

- Svi se vremenom menjamo i to je potpuno normalno. Srećni parovi znaju da su promene dobre i da je razvijanje identiteta proces koji traje čitav život. Zato oni podržavaju novi hobi svog partnera, novu karijeru, prijateljstva, interese… Naravno, normalno je da osećate strah ako smatrate da bi to moglo da ugrozi vas ili vašu vezu, ali trebalo bi da o tome možete da razgovarate i da nađete zajedničko rešenje. Za rast i individualne promene partnera je potrebno pravo partnerstvo - kaže Houvs.

Fer su i kada se svađaju

Logično je da se i najzaljubljeniji i najsrećniji parovi ponekad posvađaju. Ali, važno je kako to rade.

- Oni mogu da raspravljaju o nečemu važnom bez potrebe da pokažu nepoštovanje prema partneru. Parovi koji su u zdravoj vezi mogu da raspravljaju o problemu, pa čak i da povise ton jedno na drugo, ali nikada ne upućuju uvrede - smatra Švarc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online