Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zbrinute do proleća

Mada su ih čitaoci "Vesti", sem nekoliko izuzetaka, dobro zbrinuli ove jeseni, za siromašne i usamljene bake za Rogozne, Peštera i Golije i dalje stižu vredni prilozi naših humanih zemljaka i poruke da se ne predaju, da se izbore sa planinskim snegovima i mrazevima i što duže požive.

D. N. Petrović
Vredna pomoć u poslednjem trenutku: Kimeta Grišević sa Hidom Muratovićem

U poslednjih nekoliko dana donacije su stigle na adrese Kate Bašić iz Svilanova na Goliji, Kimete Grišević iz Janče podno Peštera i Miljojke Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni. One su jedne od druge udaljene i po 50 kilometara, a zajedničko im je to da sve imaju više od 85 godina (Kimeta punih 90), da žive u trošnim kućercima, da su same, da nemaju nikoga svoga, da jedva preživljavaju i da ih poslednjih godina "izdržavaju" upravo čitaoci "Vesti".

Za razliku od Kate Bašić i Miljojke Aksentijević, koje su ove jeseni imale sreću da dobiju i po nekoliko vrednih donacija, što im je omogućilo da na vreme obezbede ogrev i kupe solidne zalihe namirnica, sredstava za higijenu i lekove, starica Kimeta Grišević iz zabite Janče u podnožju Peštera ove godine nije dobila i dinara. Kod kuće smo je zatekli tužnu, samo u društvu mačka "Šarenog" i sa samo tri kilograma brašna.

Mada donacija koju smo joj uručili nije velika, mnogo se obradovala, a posebno namirnicama vrednim više od 50 evra koje joj je poslala porodica Zukorlić iz Beča. Od ove porodice baka Kimeti uručili smo još 50 evra. Da stignemo do nje i odnesemo joj namirnice, svojim terenskim vozilom pomogao nam je Hido Muratović, naš saradnik i poznati humanitarac iz Novog Pazara.

- Kad sam vas ugledala, kao da me je sunce ogrejalo. Znala sam da mi donosite neku pomoć. Dugo me niko nije posetio. Ni sama ne znam kako sam bez igde ičega preživela. Bojala sam se da zimus ne skapam od gladi ili se bez ogreva ne smrznem u ovoj pustinji. Niko ne bi za to ni znao. Ovo mi mnogo znači jer meni, jednim ustima, malo treba. Pozdravite porodicu Zukorlić i prenesite im moju veliku zahvalnost i divljenje, Bog neka ih čuva - poručila je baka Kimeta.

Ovo je bila samo prva pomoć, uskoro će je naš reporter i saradnik ponovo posetiti jer je starici potrebno još namirnica i još ogreva.

- Zbrinuta je u narednih mesec-dva dana, do tada, nadam se novim donacijama dobrih ljudi, a posebno čitalaca "Vesti" koje pozivam da joj pomognemo - ističe Hido Muratović.

Kilometrima dalje, u Svilanovu na Goliji, staricu Katu Bašić zatekli smo dok u svojoj straćari pored dotrajalog šporeta mesi hleb. Ona je ove jeseni "dobro prošla", pa ne brine kako će prezimiti zimu. Novih 100 evra, koje joj je poslao naš čitalac Jovan Živanović iz Manhajma u Nemačkoj, rodom iz Modriče, a koje smo joj uručili, čuvaće kaže, za "ne daj bože".

- Ako se razbolim, imaću da pozovem taksi i odem do lekara u Novom Pazaru, da kupim lekove i platim struju. Ako zatreba, obnoviću zalihe namirnica. Hvala do neba dobrotvoru Jovanu iz Nemačke, hvala mu što brine i o nama daleko o kojima ovde nema ko da brine. Želim da mu se dobro dobrim vrati i da ga sreća prati - poručuje ova starica, koja decenijama živi sama bez ikoga svog, a u preživljavanju joj pomažu komšije iz susednih sela, učiteljica Mirjana Biševac i čitaoci "Vesti".

Čuva donacije za sređivanje kuće

Donacija od 50 švajcarskih franaka, koje joj je poslala porodica Petrović iz Ciriha, odvela nas je i do zabitog i za malo od sveta odsečenog (užasan put) sela Žunjevići na Rogozni gde nas je ispred svog kućerka dočekala stara poznanica Miljojka Aksentijević.
- Ove jeseni dobila sam dovoljno pomoći da prezimim zimu, imam svega za ishranu i higijenu. Imam potrebne lekove, posetila sam i lekara u Novom Pazaru, jedino moj kućerak nisam uspela da ozbiljnije utoplim, jer ga je nemoguće rekonsturisati. Za koji dan stići će mi bolja vrata, a na proleće (ako ga dočekam) planiram da ipak krenem s renoviranjem. Za to čuvam nešto novca koji su mi poslali dobri ljudi iz Australije i nekoliko evropskih zemalja. Čuvaću i ovih 50 franaka. Za sada nam vreme ide naruku. Nema velikih kiša, nema snegova, a ni velikih mrazeva. Samo neka tako potraje. Pozdravite mi Petroviće, zahvalite im se u moje ime i poželite im srećnu Novu godinu - rekla nam je na rastanku baka Miljojka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Obnovimo svetinju
HUMANITARNI MOST Da se još hrabrije bore
HUMANITARNI MOST Na radost vam se vratilo
HUMANITARNI MOST Vi me održavate u životu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online