Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 14.11.2018.
18:00 >> 13:25h
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Vi ste naši heroji!

Za samo nekoliko dana reporteri "Vesti" ponovo su, lepim i radosnim povodom, zakucali na vrata Milana i Gorice Acković, brata i sestre iz zabitog Odojevića na Rogozni i đaka pešaka Stefana Pendića iz zaseoka Đonlije na Goliji.

D. N. Petrović
Donacija iz ruku našeg saradnika: Gorica i Milan Acković sa Hidom Muratovićem

Razlog za posetu bile su nove donacije naših čitalaca, jer su poznata dobrotvorka Rajka Tarlać iz Sidneja i njeni prijatelji: Dragica Petrović, Mica Šućur, Ostoja Šarić i anonimni sveštenik SPC u Australiji, sakupili za Milana i Goricu 200 australijskih dolara. Prethodno im je, podsećanja radi 50 dolara poslala naša čitateljka Anđela, takođe iz Sidneja, a doktorka Milica Mitić iz Nirnberga 50 evra.

- Nedavno smo dobili dve donacije, a nakon samo nedelju dana još jednu, a mislili smo da su nas svi zaboravili. Hvala Rajki i svim njenim prijateljima koji su nas se setili i hvala im što misle na sirotinju u Srbiji, posebno na području Rogozne, Golije i Peštera gde je starih, iznemoglih i napuštenih najviše. I, gde je briga države za žitelje zabitih planinskih sela najmanja - priča Milan Acković o čijoj smo sudbini pisali više puta poslednjih godina, dodavši:

- Mogao sam da odem u Novi Pazar, našao bih neki posao, oženio bih se i verovatno bolje živeo. Ali, ljubav prema bolesnoj sestri Gorici, koja od rođenja ima mentalne probleme bila je jača. Nisam mogao da je ovako nesposobnu ostavim samu u ovoj nedođiji, da je zveri zimi rastrgnu. Grizla bi me savest, patio bih celog života...

Kako naglašava Milan, on i sestra Gorica jedva uspevaju da se prehrane. Upravo zbog toga im pomoć čitalaca "Vesti" mnogo znači.

- Kupićemo dodatne zalihe brašna i drugih namirnica, najneophodnije lekove za Goricu i sredstva za higijenu. Platićemo i struju, a nadamo se da će preteći i za obuću i odeću, kako bi dobro utopljeni dočekali prvi sneg i mrazeve. Hvala Rajki, Anđeli, Milici i svim drugim donatorima. Veliki su to ljudi, naši heroji, želimo im dobro zdravlje i svaku sreću - poručuje Milan Acković.

Iznenadnom daru iz Švajcarske, radovao se i đak pešak sa Golije, Stefan Pendić iz zaseoka Đonlije, učenik osmog razreda osnovne škole "Sveti Sava" na drugoj strani planine. On je najpre dobio "redovnu" stipendiju od našeg čitaoca O. V. iz Sidneja, koji mu već drugu godinu zaredom šalje po 120 dolara mesečno, a potom i 50 švajcarskih franaka koje mu je iz Ciriha poslao naš čitalac i dobrotvor Milenko Šipka iz Oberordorfa zajedno sa porodicom.

- Od stipendije živimo i da nije pomoći iz Sidneja ne znam da li bi moji roditelji, otac Vladan i majka Rada, mogli da me školuju. Hvala mom dobrotvoru O. V. iz Sidneja, hvala i Milenku iz Ciriha. Svaki dinar nam je zlata vredan, jer niko iz moje kuće (imam i gluvonemog brata Srđana) ne radi. Niti na Goliji postoji šansa da se nešto zaradi - priča Stefan i naglašava da će se svojim dobrotvorima i roditeljima odužiti učenjem i peticama u đačkoj knjižici.

Vesti
Svaki dinar zlata vredan: Stefan Pendić

Hvala svima!

- Razmislićemo dobro kako ćemo potrošiti donaciju iz Švajcarske. Stefan bi voleo mobilni telefon, a suprug Vladan i ja mu predlažemo da kupi novu zimsku jaknu i duboke zimske čizme. Čekaju ga snegovi, kiše i pešačenje po desetak kilometara u jednom pravcu. Ovo je njegovo poslednje pešačenje, jer već iduće godine moraće u srednju školu, najverovatnije u Novi Pazar, pa ćemo morati da mu tražimo neki smeštaj. Hvala mnogo dobrotvoru O. V. za stipendiju koja nam život znači. Hvala Milenku Šipki za najnoviju donaciju, hvala svima koji su nam do sada pomagali - poručuje Stefanova majka Rada Pendić.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Poput dara s neba
HUMANITARNI MOST Nećemo se smrzavati
HUMANITARNI MOST Dobro vam se boljim vratilo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online