Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ispunjena želja dobročiniteljke

Posle priče o usamljenim, bolesnim i nemoćnim staricama sa Rogozne, Golije i Peštera koje u samoći i bespuću, bez ogreva, lekova i namirnica čekaju surovu zimu i strahuju hoće li je preživeti, radost je zakucala na vrata trošnog kućerka Miljojke Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni.

D. N. Petrović
Baka Miljojki spremljena i drva

Da i hrabra baka Miljojka, kojoj tokom zime vukovi često dolaze na vrata i zavijaju pod prozorom, zimu provede u toploj sobici svog oronulog kućerka i da ne brine za brašno, drva, lekove i druge namirnice, pobrinula se naša čitateljka Ana iz Kanbere, koja je baki Miljojki poslala 1.000 australijskih dolara (600 evra računajući u ovoj valuti).

Za siromašnu baku, bez ikoga svoga, to je ogroman novac koji nikada ne bi mogla sama nikako da zaradi. Ovu vrednu donaciju baki Miljojki, zajedno sa našim reporterom, uručio je naš saradnik i poznati dobrotvor Hido Muratović, koji se pobrinuo da istog dana, pre prvih kiša i zahlađenja, baka dobije nekoliko džakova brašna, najneophodnije namirnice, lekove, ali kupi i složi drva za celu zimu.

- Bog vam dao sve što poželeli, deco moja. Pomoć mi je stigla u pravom trenutku ili što bi naš narod rekao "u minut do dvanaest". Evo već od ponedeljka najavljuju zahlađenje, bojim se, može biti snega. Dobila sam brašno, kupila dosta namirnica i lekova, spremila ogrev. Sve za jedan dan i sve zahvaljujući toj dobroj Ani iz daleke Australije.

Pozdravite je i zahvalite joj se u moje ime. Bog neka je čuva, a sreća neka prati njenu porodicu na svakom koraku! Pokušaću pre prvih većih hladnoća i moj kućerak da popravim, da u njemu bar malo bude toplije. Majstori će odlučiti šta može da se uradi - priča oduševljena baka Miljojka.

Istina, čim je donacija stigla do Novog Pazara, požurili smo da, pre nego što kiše raskaljaju puteve na Rogozni, ovoj starici ponesemo namirnice i lekove i spremimo ogrev za zimu. Drva smo naručili iz susednog sela, a lekove i namirnice doneli iz Novog Pazara, sve to koštalo je oko 150 evra (računajući u protivvrednosti), a baki smo ostavili preostalih još 450 evra.

- Želela je nova vrata na svom kućerku i ta želja će joj uskoro biti ispunjena, tražimo mogućnosti da njen kućerak nekako utoplimo, što je mnogo teško, jer su zidovi od baskija i blata.Doći će majstori iz Novog Pazara da izvide situaciju i da pokušaju da baka Miljojkinu sobicu utople stiroporom i novim malterom - objašnjava humanitarac Muratović, koji o ovoj i drugim usamljenim i bolesnim staricama brine kao da im je sin i dodaje:

- I u moje ime želim da se zahvalim dobrotvorki Ani iz Kanbere. Svaka joj čast, učinila je veliko delo. Baka Miljojka će sigurno lakše pregurati zimu i dočekati proleće. Samo neka je zdravlje posluži. Hvala Ani i za druge donacije koje je slala u ovaj kraj.

Ovaj humanitarac koji svuda stiže da pomogne naglašava da će svojim terenskim vozilom (poklonom čitalaca "Vesti" iz Švajcarske) pokušati da se, i kad na Rogoznu stigne prava zima, probije do bake Miljojke i odnese joj sve što joj je potrebno.

Srećna okolnost je što u Žunjeviću ima još nekoliko porodica i što baka Miljojka u Novom Pazaru, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici ima dalje rođake koji je povremeno posete ili joj, uglavnom preko poštara Rada Jokovića, pošalju pomoć.

- Zajedno smo joj isekli, iscepali i složili drva i tako joj uštedeli 50 evra, trebaće joj za lekove i namirnice - dodaje Muratović.

D. N. Petrović
Hvala mojoj divnoj Ani: Miljojka Aksentijević dobila namirnice i donacije

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Samo da je na nogama

Kao i druge usamljene starice i starci, i baka Miljojka ističe "da je sve dobro" dok hoda i dok je na nogama.

- Boga molim da ne padnem u postelju. Ko bi me pogledao, ko bi mi ispekao hleb i pružio čašu vode. Volela bih da mi svevišnji, kad dođe taj dan, dušu uzme ovako na nogama, da ne mučim ni druge, ni sebe. Kad napadaju veliki snegovi ili kiše odnesu i raskaljaju seoske puteve, pa po dva - tri meseca ne sretnem čoveka. Ako dimi iz odžaka, komšije iz susednog sela znaju da sam živa, ako ne dimi trče da vide šta se dešava i takav je moj život pune dve i po decenije - priča baka Miljojka.

Kako kaže, ranije se plašila svega, a sada ničega, pa ni vukova koji joj noću zavijaju pored prozora.
- Uperim u njih baterijsku lampu, viknem i oni se raziđu. Pre zime, obavezno kod komšija u susednom selu sklonim kokoške i kozu da mi ih zveri ne pojedu. Na proleće ih ponovo vratim i preko leta imam mleka i jaja - priča ova hrabra i siromašna baka sa Rogozne.

Nove donacije za bake

Nedugo pošto smo ovoj starici uručili donaciju iz daleke Kanbere, za Miljojku Aksentijević, kao i za Stanu Minić, Katu Bašić, Goricu i Milana Ackovića stiglo je po 50 evra (ukupno 200) od naše verne čitateljke doktorke u penziji Milice Mitić iz Ninberga. Narednih dana i ova pomoć će stići do onih kojima je namenjena, što ćemo, kao i uvek, verno zabeležiti slikom i rečju.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vaša dobrota nas održava
HUMANITARNI MOST Novi početak za Jevtiće
HUMANITARNI MOST Ljudi, hvala vam do nebesa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online