Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Revnosni u humanosti

Za samo par dana, posredstvom naše redakcije iz Sidneja, stiglo je nekoliko vrednih donacija za štićenike Humanitarnog mosta, kako bi se olakšali izazovi sa kojima se svakodnevno suočavaju. Među onima koji su bili u mislima naših humanih čitalaca sa dalekog kontinenta našao se sedmogodišnji Dimitrije Vrbanić iz Beograda, oboleo od upale kičmene moždine koja ga je prikovala za invalidska kolica.

Lična arhiva
Hvala, divni ljudi: Dimitrije Vrbanić

Za njegovo lečenje u inostranstvu, Veljko Antonić iz Sidneja zajedno sa brojnim prijateljima prikupio je čak 1.800 dolara, uputivši i kratko pismo u kome između ostalog piše:

"Malom Dimitriju od srca želimo da ozdravi i ponovo hoda, trči, bavi se sportom i završi školu uz Božju pomoć!"

Čim je novac stigao u beogradsko Dopisništvo "Vesti", obavešteni su i Dimitrijevi roditelji, koji su bili duboko ganuti.

- Ponekad čovek, jednostavno ostane bez teksta, posebno u ovakvim situacijama. Veliko i od srca hvala Veljku i njegovim prijateljima iz daleka. Istina je da nam je svaki dar veliki kao kuća i mnogo znači sada kada smo krenuli u proces prikupljanja pomoći kako bi Dimitriju mogli da omogućimo lečenje i rehabilitaciju van Srbije. Činimo to kako bismo ga ponovo podigli na noge. A kada imate podršku ovako divnih ljudi koja stiže sa svih strana, ubeđeni ste da stvari moraju krenuti u dobrom smeru i da ćemo uspeti u nameri da sina dignemo iz kolica - rekao je otac Damir Vrbanić (43), koji će narednih dana posetiti naše Dopisništvo, kako bi preuzeo dar.

Nema slučajnosti
 

Kada smo o prispeću donacije iz daleke Australije obavestili Ljiljanu Terzić, majku teško bolesne Monike, bila je i više nego prijatno iznenađena i odmah uputila reči zahvalnosti.
- Ako smo ikad od nekoga imali razumevanja za situaciju u kojoj se nalazimo, to su čitaoci "Vesti" i naši dragi zemljaci čija nam je pomoć nekako uvek stizala u pravom trenutku. Možda nikada nećemo imati prilike da ih upoznamo, ali ćemo im biti večno zahvalni. Samo ću vam reći i to da se baka koju je Monika mnogo volela zvala Dušanka, zato sam sigurna da nije slučajnost što ovaj dar, koji ćemo utrošiti na pelene i lekove, stiže upravo od dame istog imena - kazala je Ljiljana.

Isto tako i sa nama podelio još novosti kada je reč o akciji za njegovog sina, pokrenutoj i širom Srbije. Ono što ostaje nepobitna činjenica je da će za Dimitrijev put nade biti potrebno čak 50.000 evra, što je za njegovu skromnu porodicu van svake mogućnosti.

Dimitrije, u međuvremenu, vredno vežba i ne odustaje od želje da, posle dve godine od kada ga je snašla nesreća, ponovo stane na noge.

Podsećanja radi, uz pomoć elektrostimulacija desna noga mu se delimično oporavila, ali leva je još slaba i nema izgleda da će ići nabolje, jer su sve mogućnosti i metode u Srbiji za tako nešto iscrpljene.

Problem mu predstavlja i lošiji imunitet, zbog kog Dimitrije ne ide na dečje rođendane, u bioskop, pozorište. Ipak, ovaj mališan ne gubi nadu da će se svojim drugarima u nekom trenutku pridružiti sada kada kreće u prvi razred.

Lista darodavaca za Dimitrija
 

Pored Veljka Antonića, priloge za lečenje malog Dimitrija Vrbanića, darovali su i Branka Vučetić, Voja Momirović, Ljiljana Mihailović, Miloš Počuča, Srećko Popović, Gruban Papić, Anđelija Đurić, Gorica Solar i Božanka Vračarević.

Lična arhiva
Orahovački gimnazijalci upućuju zahvalnost

Pored ovog mališana, pomoć je stigla na još nekoliko adresa. Plemeniti O. V. iz Sidneja, mislio je na svoje stipendiste, četvoro učenika orahovačke gimnazije na Kosmetu i đaka pešaka iz Đonlija na Goliji, uputivši im kao i svakog meseca ukupno 600 dolara (za svakog po 120). Još 100 dolara od baka Dušanke iz Sidneja stiglo je za invalida bez obe noge, Milana Radojčića, penzionera iz Gornjeg Milanovca, kao i 100 dolara za Moniku Terzić (32) iz Beograda, koja je osam godina u stanju budne kome. Istina, navedeni prilozi već su krenuli put Kosmeta, Golije i Gornjeg Milanovca, dok će majka Monike Terzić, doći u dopisništvo "Vesti" kako bi preuzela dar za njenu ćerku. Čim se novac bude našao u rukama onih kojima je namenjen, to ćemo zabeležiti sve što u znak zahvalnosti budu poručili svojim dobročiniteljima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plac koči početak radova
HUMANITARNI MOST Jedini oslonac u nedaćama
HUMANITARNI MOST Ugroženi uvek u mislima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online