Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 03.06.2018.
18:00 >> 14:16h
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Ceo svet u trenu srušen

Da život može u trenutku da vam se preokrene i potpuno vas izbaci iz koloseka mnogima je jasno, ali samo oni koji su se našli u takvoj situaciji dobro znaju koliko je to teško i s kakvim se onda sve izazovima susreću, a moraju da ih reše. Nažalost, sudbina je htela da se i mali Dimitrije Vrbanić iz Beograda sa samo pet godina suoči s jednom od najređih bolesti i ostane u kolicima.

Lična arhiva
Pre nesreće igrao fudbal

Posle jednog srećnog i ispunjenog detinjstva bez i najmanjih naznaka da nešto može poći po zlu, upravo to se i dogodilo. Krenulo je kao običan respiratorni virus od koga se Dimitrije oporavljao, a onda su usledile previsoka temperatura i malaksalost. Teške komplikacije pojavljivale su se jedna za drugom, a lekari nisu odmah mogli ni da pomisle da se radi o transverzalnom mijelitisu - upali kičmene moždine, jednom od veoma retkih oboljenja koji se manifestovao velikom brzinom, zbog čega je bukvalno u jednom danu Dimitrije ostao bez osećaja u nogama.

Privatna arhiva
Ne odustaje: Dimitrije vežba sa mamom Milenom

Virus je, po svemu sudeći, prolazeći kroz organizam zakačio i aktivirao ovu autoimunu bolest, koja je za posledicu paralisala kičmenu moždinu i vratne pršljenove, zbog čega je došlo do oduzetosti donjih ekstremiteta. Posle višemesečnog lečenja na Institutu za majku i dete, ovaj mališan je morao konstantno na fizikalne terapije, koje su jedino rešenje bile u tom trenutku.

Prošle su skoro dve godine od tada, Dimitrije i dalje vredno vežba i uz pomoć elektrostimulacija desna noga se delimično oporavila, ali leva je još slaba. Da se oporavak ubrza, roditelje je pokrenuo na akciju njegov tužni pogled svaki put kad bi video decu u parku da trče i igraju fudbal. Sve što im je bilo dostupno od materijala i istraživanja o bolesti koja je napala njihovog sina su izučili, ali i došli do strašne spoznaje da bi za lečenje njihovog sina i mogućnosti da ga opet dignu na noge u jednom od vodećih centara u Evropi bilo neophodno da izdvoje oko 50.000 evra.

- Kontaktirali smo mnoge klinike i slali Dimitrijevu dokumentaciju u razne centre za neurološke bolesti, ali svuda je manje više odgovor i procena slična, a suma za nas nedostižna. Pri tome, trajanje lečenja ne može niko da predvidi - kaže otac Damir Vrbanić (44), koji radi kao kuvar i izdržava suprugu Milenu (37) i sina Dimitrija (7).

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Dimitriju Vrbaniću iz Beograda u borbi s teškom neurološkom bolešću, možete kontaktirati njegovu porodicu na telefone +381 62 250 085 i +381 64 369 08 01. Adresa je: Požeška 83/63, 11030 Beograd, Srbija. Za više informacija možete im se obratiti i putem mejla na adrese: dvrbanic0@gmail.com i tripkovic.milena@gmail.com. Otvoren je i namenski devizni račun u Komercijalnoj banci na ime Dimitrije Vrbanić, IBAN RS35205903102541628279, SWIFT KOBBRSBG. Na usluzi je i Redakcija "Vesti".

Sreća u nesreći jeste da Vrbanići ne žive kao podstanari, ali to ne umanjuje svakodnevne probleme plaćanja dažbina i borbe za najosnovnije životne potrebe. Sve doskoro nisu imali ni automobil kojim bi Dimitrija vozili i odvozili na fizikalne terapije, dok se jedan dobročinitelj, Momčilo Vujačić iz Beograda, nije uključio upoznavši malog Dimitrija na klinici i saznao za probleme u kojima se njegova skromna porodica nalazi. Zato je odlučio da im pribavi polovno vozilo, kako bi sina dovodili na terapije.

Osmehom protiv sudbine

Zbog slabijeg imuniteta, Dimitrije ne ide na dečje rođendane, u bioskop, pozorište. Mnogo mu nedostaju drugari iz vrtića i parka sa kojima se igrao. Nažalost, zbog svog stanja, ali i konstantnih fizikalnih terapija, Dimitrije nije u mogućnosti ni da redovno pohađa nastavu, zbog čega će školovanje morati da započne kod kuće. Ipak, mali Dimitrije ne gubi nadu da će se svojim drugarima u nekom trenutku pridružiti. Njegova volja je ogromna, osmeh mu je zaštitni znak, ali mu je potrebna podrška ljudi dobre volje da savlada i sve finansijske prepreke.

- Naš dan, a pre svega moje supruge, počinje sa Dimitrijevim buđenjem, doručkom, koji je naravno po recepturi nutricionista, zbog slabijeg imuniteta, a onda odlaskom na vežbe. Sledi pauza, ručak, pa opet vežbe, a potom odmor. Kao što možete i da pretpostavite, takav način ishrane košta, a pored toga dosta vremena treba izdvojiti i za same vežbe. Zbog toga supruga ne može da radi jer je nega Dimitrija na prvom mestu i traje čitavog dana. Naše jedno primanje u kući se i te kako odražava na naše mogućnosti koje su skromne. Zato smo nemajući kud i odlučili da zamolimo ljude za pomoć. Meni kao roditelju, kao i svakom drugom, teško pada kada Dimitrije koji je pun života i obožava fudbal, napravi bolnu grimasu i pita me: "Tata, a kad ću ja da prohodam, želim to što pre." Tada mi se srce stegne i to me nagoni da za njega uradim šta god treba, pa makar i na kolenima klečao i molio. To je moja sveta dužnost i zato sam ovde - rekao je našim novinarima Damir Vrbanić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Gladnima i ugroženima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online