Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U začaranom krugu bolesti i nemoći

Kakav je samo jedan dan u životu porodice u kojoj je dete obolelo od autizma i sa kakvim se sve izazovima suočavaju, teško je rečima opisati. Samo oni znaju kroz šta sve prolaze, jer ta deca često žive u svom svetu u koji niko ne može da zaviri. U začaranom krugu bolesti i nemoći našla se i porodica Rabrenović iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, čiji stariji sin Milan (16), nažalost boluje od autizma.

Lična arhiva
Svakodnevna borba za bolje sutra: Milan Rabrenović sa roditeljima

Za njegov boljitak bore se od trenutka kad je usledila teška dijagnoza. Danas, zbog njegovog stanja Rabrenovići putuju svakodnevno po 120 kilometara do Užica da bi ga vodili u specijalnu školu kako bi iskoristio svoj potencijal, ali i negovao socijalnu komunikaciju sa okolinom.

Kontakt za pomoć

Ukoliko neko od plemenitih zemljaka može i želi da pomogne porodici Rabrenović da sina odvede na lečenje u Beč, možete stupiti u kontakt sa njima na adresu: 32252 Prilički Kiseljak (kod Ivanjice) ili putem telefona na broj: 00381 69 197 51 03 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.

A, kako otprilike 30 odsto osoba sa autizmom u nekim trenucima pribegne autoagresiji, čemu je i Milan sklon, sa time je najteže i izboriti se.

- Naš sin ima teži oblik autizma. Već punih 15 godina traje njegovo samopovređivanje i agresija prema svima nama. Dete nije samostalno i potrebna mu je briga 24 sata. Nosi pelene, ima problem sa kolenima, loš apetit, zbog čega je potrebna posebna ishrana, lekovi, vitamini, fizikalne terapije... Sve to mnogo košta i našu skromnu porodicu dovodi do situacije kada se borimo samo za ono najosnovnije - rekla je našim novinarima nesrećna majka Danijela (43).

U nastavku priče sa ovom hrabrom majkom saznali smo i razlog zbog kojeg nam se obratila.

- Od kako se pojavila nada za našeg Mikija, a to je lečenje matičnim ćelijama u Beču, ne prestajemo o tome da mislimo. Nažalost, mi nismo u situaciji da platimo 10.000 evra samo za jednu terapiju. Živimo od plate supruga Ivana sa još jednim sinom. Ipak, na klinici u Beču su nam rekli da za njega postoje velike šanse da dođe do poboljšanja opšteg stanja i još bolje socijalizacije. Nemajući kud, odlučili smo da se obratimo dobrim ljudima za pomoć, kako bi naš Miki uživao u svom detinjstvu. Njegov pogled govori nam koliko je tuge u njemu. Rečima to ne može da iskaže, ali mi to vidimo i osećamo, što nam i slama srce - iskreno će Danijela i dodaje:

Strašna bolest

Složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, tako bi se u jednoj rečenici mogla definisati strašna bolest - autizam. Nasleđe u njegovom nastanku ima veliku ulogu, jer genetički poremećaj je složen i za sad se još ne zna koji su geni za to odgovorni. Postoje i drugi uzroci autizma, koji se navode u literaturi od kojih prema nekim autorima autizam uzrokuju vakcine korišćene u dečjem uzrastu. Međutim, ova hipoteza je ostala kontroverzna, jer nema podršku u uverljivim naučnim dokazima. Kakvi god da su uzroci, posledice su strašne, a to najbolje znaju porodice i roditelji čija su deca obolela od ove bolesti, za koju pravi lek i ne postoji. Roditelji su najčešće ti koji uoče prve poremećaje u razvoju deteta i to u prvoj ili drugoj godini života.

- U suštini, Milan je nežno dete, puno ljubavi i topline. Sve je to zatočeno unutar njega, a svako ko ga vidi, nikad ne bi ni pomislio da je ozbiljno bolestan, što je paradoks. Ipak, molim, kao majka da promenimo njegov život nabolje. I naša svakodnevica je veoma teška, a dan dug kao godina. Suze, tuga, nemoć, smenjuju se kao kišni oblaci, jer ne možemo da mu pomognemo... Sada se ukazala nada i ne želimo da je propustimo, zbog čega se i nadamo da će nas ljudi dobrog srca razumeti i izaći nam u susret.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.










 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Milanu od srca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online