Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 06.05.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Decenija i po borbe za Milana

Složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, tako bi se u jednoj rečenici mogla definisati strašna bolest - autizam. Nasleđe u njegovom nastanku ima veliku ulogu, jer genetički poremećaj je složen i za sad se još ne zna koji su geni za to odgovorni.

Lična arhiva
Samo jednu želju imaju: Milan Rabrenović sa roditeljima

Postoje i drugi uzroci autizma, koji se navode u literaturi od kojih prema nekim autorima autizam uzrokuju vakcine korišćene u dečjem uzrastu. Međutim, ova hipoteza je ostala kontroverzna, jer nema podršku u uverljivim naučnim dokazima. Kakvi god da su uzroci, posledice su strašne, a to najbolje znaju porodice i roditelji, čija su deca obolela od ove bolesti, za koju pravi lek i ne postoji. Sa čime se sve svakodnevno suočavaju, teško je i opisati.

Njihova duša najbolje zna kroz šta sve prolaze, jer ta deca žive u svom svetu u koji niko ne može da zaviri. Roditelji su najčešće ti koji uoče prve poremećaje u razvoju deteta i to u prvoj ili drugoj godini života. Autizam tako karakterišu, stereotipija - kretnje bez svrhe, kompulzivno ponašanje, jednoličnost - otpor prema promeni, ritualno ponašanje, ograničeno ponašanje i autoagresija - uključuje pokrete koji mogu povrediti osobu.

Nemoć najviše boli

- U suštini, Milan je nežno dete puno ljubavi i topline. Sve je to zatočeno unutar njega, a svako ko ga vidi, nikad ne bi ni pomislio da je ozbiljno bolestan, što je paradoks. Ipak, molim, kao majka da promenimo njegov život na bolje. I naša svakodnevica je jako teška, a dan dug kao godina. Suze, tuga, nemoć, jer ne možemo da mu pomognemo... Sada se ukazala nada i ne želimo da je propustimo, zbog čega se i nadamo da će nas ljudi dobrog srca razumeti - kazala je 43-godišnja Danijela.

Otprilike 30 odsto osoba sa autizmom u nekim trenucima pribegne autoagresiji, sa čime je najteže i izboriti se. U takvom začaranom krugu našla se i porodica Rabrenović iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, čiji stariji sin Milan (16), nažalost boluje od autizma.

- Naš sin ima teži oblik autizma. Već punih 15 godina traje njegovo samopovređivanje i agresija prema svima nama. Dete nije samostalno i potrebna mu je briga 24 sata. Nosi pelene, ima problem sa kolenima, loš apetit, zbog čega je potrebna posebna ishrana, lekovi, vitamini, fizikalne terapije... - rekla je našim novinarima nesrećna majka Danijela.

Kontakt za pomoć

Ukoliko neko od plemenitih zemljaka može i želi da pomogne porodici Rabrenović da sina odvede na lečenje u Beč, možete stupiti u kontakt sa njima na adresu: 32252 Prilički Kiseljak (kod Ivanjice) ili putem telefona na broj: 00381 69 197 51 03 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.

U nastavku priče sa ovom hrabrom majkom, saznali smo i razlog zbog kojeg nam se obratila.
- Sada se pojavila nada za našeg Mikija, a to je lečenje matičnim ćelijama u Beču. Mi nismo u situaciji da platimo 10.000 evra samo za jednu terapiju. Živimo od plate supruga Ivana sa još jednim sinom. Ipak, na klinici u Beču su nam rekli da za njega postoje velike šanse da dođe do poboljšanja opšteg stanja i još bolje socijalizacije. Nemajući kud, odlučili smo da se obratimo dobrim ljudima za pomoć, kako bi naš Miki uživao u svom detinjstvu. Njegov pogled govori nam koliko je tuge u njemu. Rečima to ne može da iskaže, ali mi to vidimo i osećamo, što nam i slama srce - iskreno će Danijela.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dani srećom obasjani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online